x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cantecullebedei

Cantecullebedei

de Ion Mihai Pacepa    |    04 Iun 2006   •   00:00
Cantecullebedei

Conducerea SRI considera ca este datoria sa sa "stopeze aviara". D...jà vu. In 1978, cand am "tradat" Securitatea, aceasta era proprietara celor mai mari crescatorii de gaini si curcani din Romania - construite la Peris de Israel si Germania, ca plata pentru emigrarea de evrei si germani. Cu alte cuvinte, dupa 16 ani de postcomunism, productia avicola a Romaniei este tot in mainile serviciilor sale secrete.

Conceptul comunist despre oameni pare a fi si mai dificil de starpit. Pe comunisti nu-i intereseaza valoarea, ci docilitatea omului. Ei nu se lupta cu principiile, ci cu oamenii care au principii. Profesorul american Vladimir Tismaneanu este un astfel de om. El s-a rupt de comunism cand acesta era in plina glorie, si in ultimii 20 de ani i-a condamnat erezia pe toate meridianele globului, a documentat criminalitatea Securitatii si a acceptat recent sa conduca Comisia Prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Peste un milion si jumatate de oameni au fost trimisi in temnitele si lagarele Securitatii pentru asemenea "crime". Comunistii nu-l mai pot insa aresta pe Tismaneanu si au apelat la alta arma favorita: discreditarea credibilitatii. Ei pretind ca profesorul nu are autoritate morala sa conduca Comisia Prezidentiala, deoarece parintii sai au fost nomenclaturisti.

Absurditatea este o alta caracteristica a comunistilor. In ultimii 16 ani ei au sustinut fara sa clipeasca un alt fiu de nomenclaturist, Petre Roman, pentru functiile de prim-ministru (1989-’91), presedinte al Senatului (1996-’99) si ministru de Externe (1999-2000). Chiar si o scurta paralela intre aceste doua personalitati arata grotescul celor care-l demonizeaza acum pe Tismaneanu. Tatal sau a fost profesor de marxism. Tatal lui Petre Roman (Valter Roman, nascut Ernö Neulander) a urmat insa cursul special al Kominternului pentru viitorii conducatori ai partidelor comuniste straine, impreuna cu Wilhelm Pieck, Walter Ulbricht si alti "inalti" comunisti care primisera azil politic in URSS. Apoi a fost impus de Stalin in conducerea PCR/PMR, unde a devenit coautor al sovietizarii Armatei. In anii cand Ceausescu era la apogeu, Tismaneanu ii demasca abuzurile. In aceiasi ani Petre Roman traia cu Zoe, fiica tiranului, si facea studii postuniversitare la Paris platite de Securitate.

"Minciuna e sufletul nemuritor al comunismului, care a fost introdus in insusi codul genetic al omului care a trait sub acel regim", a declarat Tismaneanu la 20 aprilie 2006. Opozitia "fostilor" fata de el nu se datoreaza trecutului parintilor sai, ci temerii, justificata, ca el va documenta atat de temeinic minciunile comunismului, incat romanii le vor recunoaste si in actiunile celor trei domnii ale presedintelui Iliescu (ai carui parinti, tot nomenclaturisti, au fost atat de devotati lui Lenin, incat au dat fiului lor numele "Ion Ilici").

Una dintre cele mai importante informatii furnizate de arhiva STASI este planul OibE (Offiziere im besonderen Einsatz, ofiteri in misiune speciala), cunoscut si ca "ordin de supravietuire", care stabilea sarcinile STASI in eventualitatea unei revolte populare. Acest ordin ultrasecret, semnat de ministrul Erich Mielke la 17 martie 1986 si inregistrat cu nr. 0008-6/86, prevedea ca, atunci cand se va da semnalul, ofiteri deplin conspirati a caror identitate reala era cunoscuta doar de conducerea STASI se vor autoinstala in 2.000 de pozitii-cheie din interiorul tarii si 587 posturi din ambasadele est-germane in tarile capitaliste.

Este semnificativ ca majoritatea politicienilor care au detinut pozitii importante in RDG dupa caderea comunismului s-a dovedit a fi ofiteri deplin conspirati ai STASI. Printre ei s-au numarat: Gregor Gysi, liderul Partidului Democratic Socialist, varianta est-germana a Frontului Salvarii Nationale din Romania, care a inglobat membrii fostului partid de guvernamant; Lothar de Maziere, primul premier al RDG produs de alegeri libere; Ibrahim Bhme, fondatorul Partidului Social Democratic din RDG, si Wolfgang Schnur, liderul Desteptarii Nationale, un partid politic extrem de popular care s-a autodestramat dupa ce Schnur a fost demascat ca ofiter conspirat al STASI.

Securitatea a avut un document similar, "Planul M", pe care l-am descris in revista americana Newsweek (decembrie 1989) si in Mostenirea Kremlinului (1993). El prevedea, ca si planul OibE, plantarea de ofiteri deplin conspirati in guvern, conducerea principalelor institutii de stat si ambasadele Romaniei. Se pare ca viteza cu care s-a prabusit Ceausescu nu a permis Securitatii sa aplice integral Planul M. Dar numarul impresionant de securisti care au invadat subit viata politica si de stat a Romaniei, precum si juramantul generalului Iulian Vlad, seful Securitatii, de a-i duce secretele in mormant atesta ca cel putin o parte din Planul M a fost aplicat. Nu e de mirare ca romanii nu stiu nici azi ce s-a intamplat cu adevarat in decembrie 1989.

In ultimii 16 ani "fostii" au facut tot ce le-a stat in puteri ca sa ascunda secretele cu adevarat importante ale comunismului. Acum sunt ingroziti de spectrul ca presedintele Basescu va deschide aceasta cutie a Pandorei si, pentru ca nu se pot debarasa de el, incearca sa-i demoleze Comisia prin discreditarea presedintelui sau. Efort futil. Profesorul Tismaneanu este una dintre cele mai documentate personalitati in domeniul comunismului, iar studiile si cartile sale sunt deja in bibliotecile si bibliografiile relevante ale lumii.

Inainte de sfarsitul anului, Romania va intra in istorie ca prima tara din fostul bloc sovietic care va condamna comunismul de facto si de jure. Aceasta va muta Romania in prim-planul politicii internationale si va permite ca exponenti ai noii sale generatii, precum Sorin Iliesiu, Marius Oprea, Stejarel Olaru sa curete aerul de virusul comunismului si sa dea tarii o noua identitate nationala.
×
Subiecte în articol: editorial