x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Caracter si/sau eficienta in politica?

Caracter si/sau eficienta in politica?

de Mona Musca    |    13 Sep 2005   •   00:00
Caracter si/sau eficienta in politica?

Cat de mult conteaza caracterul in politica? Poti fi un bun politician daca esti un om eficient, chiar si fara a avea ceea ce indeobste se numeste caracter?

Raspunsul la aceste intrebari nu este chiar atat de simplu, cum pare la prima vedere. Din punctul meu de vedere, caracterul trebuie sa fie prima calitate a celui care se apuca de politica. Orice om politic trebuie sa aiba ca principala obligatie morala respectarea cuvantului dat. El trebuie sa stie ca, in momentul in care isi da votul, electoratul investeste in ideile si principiile enuntate de cei angrenati in jocul politic, ca intr-o banca. Fireste, orice om doreste ca investitia sa sa fie profitabila. Or, pentru a o face profitabila, politicianul trebuie sa respecte integral principiile enuntate in programul sau politic si sa incerce sa duca la indeplinire cat mai multe dintre obiectivele promise. Actionand principial, chiar daca nu isi va duce la capat toate promisiunile (nu cred ca exista politician pe lumea asta care sa-si indeplineasca toate obiectivele asumate in timpul campaniei electorale), oamenii vor sesiza bunele sale intentii si ii vor acorda, in continuare, credit. Important este ca politicianul sa nu se dezica de principiile sale. Ele sunt cartea sa de vizita in fata electoratului si orice abatere de la ele echivaleaza cu o tradare - fata de sine insusi si fata de cei care au crezut in el - care, mai devreme sau mai tarziu, va iesi la iveala. Pe de alta parte, lipsa de caracter ajunge sa afecteze statutul respectivului politician chiar si in formatiunea politica din care face parte. In cadrul unui partid se stabilesc relatii de parteneriat, or, un om lipsit de caracter ajunge inevitabil sa piarda increderea colegilor sai, ceea ce face ca si perceptia sa ca om eficient sa scada drastic.

Eficienta fara caracter (atitudine pe care unii incearca sa o defineasca elegant, dar gresit, prin "pragmatism") nu exista in politica. Un astfel de comportament aduce cu sarlatania. El te poate apropia o data la castig, dar din momentul in care electoratul va sesiza ca prioritatea ta nu a fost interesul public, ci interesul personal sau cel al grupului din care faci parte, esti terminat ca om politic. In sens etimologic, cuvantul "ministru" inseamna "servitor" si poate ca nu ar fi rau ca demnitarii de azi sa-si aminteasca uneori de vechiul sens latinesc, atunci cand iau decizii care nu au nici o legatura cu interesul public. Care sunt calitatile necesare unui om politic eficient, capabil sa castige si sa pastreze increderea electoratului? In primul rand, sa se puna integral in slujba interesului public. Sa nu aiba o agenda ascunsa si sa isi coreleze intotdeauna vorbele cu faptele. Dincolo de caracter, care este trasatura esentiala, sa fie foarte bine informat. Pentru corecta situare pe scena politica si pentru ca promisiunile pe care le face si solutiile pe care le preconizeaza sa nu fie aberante, buna informare este determinanta.

Un politician eficient trebuie sa fie un luptator, un soldat modest, capabil sa-si duca bataliile pana la capat si chiar sa-si sacrifice propriile interese pentru ca principiile in care crede sa poata triumfa. Nu este politician adevarat cel care nu este capabil sa-si foloseasca toate argumentele pentru a-si impune punctul de vedere sau care, la un moment dat, nu este dispus sa renunte la putere in folosul interesului public. In fine, sa lase ceva in urma sa. Sa-si stabileasca prioritatile astfel incat sa poata finaliza cat mai multe dintre proiectele pe care si le-a propus. Eficienta unui om politic se stabileste, in ultima instanta, in functie de proiectele pe care acesta a reusit sa le duca la bun sfarsit. Doar asa un om politic poate ajunge sa simta pretuirea celor din jurul sau si sa isi castige respectul de sine, constient fiind ca nu si-a pacalit propriul destin.

×
Subiecte în articol: politic editorial politica caracter