x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Care-a fost, cu adevărat, cea mai neagră zi din viața lui Băsescu?

Care-a fost, cu adevărat, cea mai neagră zi din viața lui Băsescu?

de Lucian Avramescu    |    28 Apr 2013   •   15:01

Vesel ca un curcan îngrășat, îngrumăjat și roșu, Traian Băsescu ne-a cadorisit iar  cu o sfeștanie fariseică. Am scris câteva frânturi pe tema cu pricina, imediat ce respectivul cetățean a decis să încheie, înapoindu-ne seara, ferfenițită e drept și mutilată. Mulți s-au amuzau de bocetul mincinos al lui Traian Băsescu, în legătură cu ziua de 5 mai, „cea mai neagră zi din viața mea”. S-au amuzat fiindcă tăierile de lefuri și pensii au fost anunțate, de parcă anunța învierea din  morți sau botezul lui Bercea Mondialu, pe 6 mai. Dacă e cu adevărat cea mai neagră zi, apoi chiar o ții minte. Traian Băsescu n-a ținut-o minte, ceea ce dovedește minciuna. Nu i-a păsat, iar ce face acum e un discurs propagandistic. El a avut, cu adevărat, și zile negre. Negre pentru el, negre ale lui, dar nu le pomenește, prefăcându-se suferind la o suferință publică. Niciodată arendașul din Deal n-a suferit pentru cineva.

Iată o zi cu adevărat neagră a lui Băsescu – ziua în care a fost demis de majoritatea cetățenilor cu drept de vot care se mai aflau în țară la acea oră. Vreo 5 milioane sunt plecați prin lume, căutându-și, în bejenie, un rost. Cei mai mulți habar n-au avut de referendum. Și totuși cei din țară, trei sferturi din ei, din care au absentat, la comandă etnică, maghiarii și talibanii băsiști, au zis pleacă. Din 8,5 milioane de votanți, 88 la sută au zis du-te.  A fost, cu adevărat, o zi neagră, poate cea mai neagră zi din viața lui Băsescu. Nu când a tăiat altora ceva. Atunci e vesel, cinic, fericit ca un călău care taie picioarele unei victime și se uită ce dizgrațios se zbate și se ține cu mâna de burtă de râs observând că și cioturile retezate mai mișcă.

Nu, nu ziua de 5 mai, care de fapt a fost 6 mai, a fost ziua cea mai neagră din viața autoproclamatului. A fost o altă zi, în care partidul lui, PDL, i-a întors dosul, refuzând ordinul explicit de a o pune pe Udrea cu fustele peste încrengătura portocalie. Ieșirea tremurată de seara, trădat de partid ca un amant tradus de țiitoare cu soțul ei, a fost cea mai neagră zi din viața Băsescului.

Cei patru evangheliști erau trei, Luca și Matei. Aceste două zile negre sunt cu adevărat cele mai negre. Aia cu pensiile și salariile a fost neagră pentru alții și nu se pune. Din acest motiv discursul care are un substrat, e cu totul aiurea. Băsescu ne-a dat de Paști cu acest ou în cap, reamintindu-ne minciuna că el e unicul patriot, împreună cu guvernele vasale Boc, MRU și, iată, Ponta, în timp ce țara a fost distrusă de liberali. E, să recunoaștem, un fel de a intra cu cizmele în Săptămâna Patimilor și de a tropăi vesel peste cadavrul României, țara în care, cum remarca un parlamentar englez, se trăiește cel mai prost dintre toate țările Uniunii Europene. Englezul a fost cumsecade. Trăim mai prost și decât unii de prin lumea a treia și se pare că, sub dreapta cârmuire, vom atinge și zile mai negre. Și Băsescu va avea probabil zile negre, mai negre decât tot ce-a trăit până acum.

Care a fost cea mai neagră zi, cu adevărat, din viața lui Băsescu? A fost cea care n-a fost dar va fi. Fiecare dăm într-o zi socoteală. Dacă nu în fața legii, măcar în fața lui Dumnezeu.

×