x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cartea care spune şi CÂT

Cartea care spune şi CÂT

de Tudor Octavian    |    11 Mai 2011   •   20:01

Ce trebuie să faci ca să te poţi socoti un ins cultivat? Care sunt domeniile lumii culturii ce dau un substanţial spor de prestigiu dacă sunt frecventate? Cine trebuie să te înveţe ce să citeşti, ce filme să vezi, ce muzee să frecventezi şi, în general, ce merită să cunoşti mai bine ca toată lumea ca să te desprinzi de masa indiferenţilor şi a semidocţilor?

Un editor occidental a înţeles că, în rândul categoriilor şcolite, există o nevoie presantă  de definiri cantitative nu numai CE, ci şi CÂT. Şi astfel s-a născut cartea care spune CÂT. După ce s-a tipărit prima, s-a declanşat fenomenul, iar titlurile de genul „1.000 de filme de văzut într-o viaţă”, „10 mari muzee ce trebuie neapărat vizitate”,  „99 de cascade celebre pentru pasionaţii aventurii”, „33 de capitale care te aşteaptă să le colinzi” şi altele asemenea au inundat târgurile şi librăriile.

Stabilirea cantităţii nu interesează în chip ferm criteriul calităţii, ci mistica cifrelor. Ti­tlu­rile trebuie să conţină porţia abordabilă, sub magia unor cifre care au stabilizat în conştiinţa umanităţii nişte măsuri majore: 3-10-33-99-101-999-101. Un tom care s-ar chema „267 de capodopere ale picturii care îl definesc pe intelectualul rafinat” ar intriga şi l-ar ţine pe amatorul de drumuri drepte şi sigure spre performanţa culturală la distanţă. Logica lui se motivează: cu numai 266 de capodopere studiate eşti incomplet, iar dacă memorezi 268, înseamnă că munceşti mai mult şi fără un folos real.

Există porţii şi delimintări mai mici la fel de convingătoare prin depozitele lor de înţeles, dar în alte domenii: „7 trepte ale înţelepciunii”, „6 zile care au dat peste cap istoria”, „66 de aforisme zen” şi aşa mai departe. Din oricare cifră poţi să creezi un titlu şocant, dacă o însoţeşti cu o trimitere faimoasă la ceva mare. Un titlu precum „Cele 14.569 de zile de agonie ale imperiului hitit” atrage atenţia pentru că îi dă publicului  sentimentul participării la actul şti­in­ţi­fic, altfel inabordabil: 14.569 de zile, nici mai multe, nici mai puţine. Sau: „Primele 3 secunde în care s-a născut Universul”. În ciuda dozei imense de absurd, un astfel de titlu  are o reală le­gi­ti­mitate la un public variat. Nu se întreabă nimeni cine a fost curajosul care a stat cu cro­no­metrul în mână la Bing Bang.

Întrebarea care mă urmă­reş­te este: care ar putea fi cifra de succes a unei cărţi despre locurile din România asta a noastră, pe care orice om ce-şi zice bun român ar trebui să le bată cu piciorul? Va fi fiind 33? Va fi fiind 101? Sau poate 76?

Cărţi, în general, despre frumuseţile patriei au apărut, apar şi vor mai apărea. Toate însă au cusurul că inventariază separat alte şi alte fascinaţii turistice, deşi o cifră cu valoare de inventar patrimonial sacru ar sluji enorm turismului intern. Nu ai voie să te consideri român întreg dacă n-ai adunat fix 55 de excursii în cele mai româneşti locuri din România!

×
Subiecte în articol: editorial