x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cât costă Republica Moldova?

Cât costă Republica Moldova?

de Dan Tomozei    |    29 Aug 2012   •   10:02

S-a scris despre vizita cancelarului german Angela Merkel in Republica Moldova cu trumfalism-naiv la Chisinau, cu ironie la Berlin si destul de multa indiferenta la Bucuresti. Intr-un ton serios insa la Moscova, capitala pe care multi dintre decidentii Est-europeni continua sa o considere departe, crezand in mirajul protectiei oferite de Uniunea Europeana, NATO, ONU etc. Oricum ar fi, asa cum am asteptat si initial nu am consemnat, vizita liderului german a avansat o promisiune de ordin financiar, concret: Germania creste asistenta bilaterala anuala de la 4,5 la 15 milioane euro. Totodata, Merkel a promis si in numele Uniunii Europene 122 de milioane euro. Fara indoiala, pentru majoritatea populatiei micului stat prins la granita a doua mari imperii, sumele par impresionante, chiar si comparate cu PIB-ul R. Moldova de peste sapte miliarde euro. Si totusi, ce inseamna ajutorul promis de germani moldovenilor? Cu ce echivaleaza el in relatiile directe si de reprezentare asumate de Germania in numele Moldovei?

In discursul prezentat in Parlamentul de la Chisinau, Angela Merkel a subliniat ca Germania sustine R. Moldova "independent de celelalte state participante in cadrul Parteneriatului Estic', in cazul in care criteriile relevante sunt indeplinite iar Uniunea Europeana va efectua pasii de apropiere conveniti! In aceste conditii, Germania "va fi alaturi si va oferi consultanta necesara - prin intermediul Societatii germane pentru Cooperare Internationala, al numeroaselor programe de dezvoltare, al Grupului consultativ german, care consiliaza Guvernul dumneavoastra pe probleme macroeconomice, inclusiv prin intermediul Fundatiei Germane pentru cooperare juridica Internationala si al fundatiilor politice'. Prin urmare, motorul economic al Europei asuma un nou proiect de tip "Bulgaria', insa, acum, pe criterii de negociere cu Rusia, negocieri care vizeaza direct Transnistria, dupa cum cancelarul a afirmat: "Noi sprijinim integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, in cadrul frontierelor recunoscute pe plan international, cu un statut special pentru Transnistria'. Resursele promise nu sunt nimic mai mult decat o variabila subtire de motivare si directionare, cata vreme gaura neagra de la Est de Nistru ramane, de principiu, o teza care depaseste cu mult capacitatea si posibilitatile Chisinaului.

Socotind fie si numai dupa averile celor care conduc azi Republica Moldova, ajutorul promis de Germania este ridicol, insa, acceptand totul cu bunavointa, nu poti sa nu constati ca Berlinul nu face decat sa isi stabilizeze si consolideze, prin fundatii, asociatii etc. pozitia intre Prut si Nistru, avansand promisiunea mirifica a aderarii la Uniunea Europeana … nimic mai mult. Cu alte cuvinte, de la Chisinau se ajunge mai usor la Tiraspol, acolo unde Moscova are interesul major, pe termen nedefinit, de a nu ceda pozitia cheie de pe coasta vestica a Marii Neagre.

In conditii de naivitate, guvernanta moldoveana se poate mandri cu momentele de "glorie' ale vizitei oficiale trecute cu vederea in Europa, la fel cum s-a mandrit cu vizita vicepresedintelui SUA, Joseph Biden, care a aterizat la Chisinau via Moscova. R. Moldova pare sa joace o batuta pe loc, la mai multe capete si nu doar pe muzica unui singur taraf. Cu privirea spre Uniunea Europeana, cu relatii tot mai apropiate de Moscova, intr-un unionism ridicol cu Romania si tinta declarata aderarea la UE, politica Republicii Moldova pare un titirez care se invarte exclusiv in functie de influentele externe. Pentru ca este greu de inteles din actiunile Guvernului de la Chisinau spre ce se indreapta R. Moldova in realitate, in conditiile in care, la nivel economic, micul stat nu se consolideaza, dimpotriva, iar la nivel de siguranta nationala pare sa stea pe un butoi de pulbere, in absenta unor institutii capabile sa asigure protectia cetatenilor. Agresivitatea tot mai accentuata din spatiul moldovean, pe fondul spiritului reactiv si dispus la solutii abrupte, nu deschide nicidecum calea europeana. Dar asta cu certitudine va putea fi inteleasa de decidentii moldoveni de la noul ambasador german la Chisinau, cu experienta in zonele tulburi ale planetei ultimilor ani.

×