x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cat de mult poti iubi un copil infiat

Cat de mult poti iubi un copil infiat

07 Aug 2004   •   00:00

DOUA FEMEI FARA COPII sunt pe cale sa infieze baieti. "Mi-e teama - spune una dintre ele - ca n-am sa-l pot iubi cat l-as iubi pe un fiu nascut de mine." "Ai sa-l iubesti - o asigura cealalta femeie. Ce, parca pe Bobi, catelul nostru, l-am nascut eu?! Si totusi, ma topesc de dragul lui."

LA O PETRECERE cu multe familii, in Canada, sunt privit insistent de o doamna trecuta frumos de 50 de ani, eleganta si atat de atent fardata, incat te poti uita la ea ca la o femeie de 30. Cu aceleasi fantezii lipsite de echivoc. Nicicand expresia "ma masoara din ochi" nu si-a aflat o ilustrare mai proprie. Spre sfarsitul sindrofiei, o abordez contrariat de cata sfiiciune poate sa manifeste o persoana ca ea, dupa ce o seara intreaga n-a facut altceva decat sa-si arate disponibilitatea la dialog. La ce sa se astepte un barbat cand, dupa ce e fixat toata seara de o cuconita draguta si parfumata, aceasta ii declara ca trebuie sa-i comunice un lucru deosebit de intim, dar nu stie cum? "Sotul meu a murit anul trecut - imi sopteste gratioasa canadiana in etate. Saracutul de el, avea exact statura si greutatea dumneavoastra. Va suparati daca va rog sa va alegeti cateva din costumele ramase de la el? Vreau sa fac si eu ceva pentru tara, sa ajut Romania."

AFLAT PENTRU PRIMA OARA in vama din New York, ascult solemn intrebarile unei negrese dolofane si ochioase, care vrea sa stie cate geamantane car cu mine si ce bunuri de valoare am de declarat. Ii spun ca am venit in America fara geamantan, cu mainile goale. Ca am de gand sa iau, nu sa dau. Jamaicanca ma tintuieste cateva secunde cu ochii ei bulbucati, apoi, ca si cum si-a dat seama ca nu risca nimic, daca are un moment de maxima sinceritate, zice incet: Si eu la fel.

DOMNUL CARE VREA SA-I SCRIU un autograf pe o carte se numeste Capilat. Parandu-mi-se ca nu-i inteleg bine numele, il rog sa mi-l mai zica o data. "Capilat, de la vase capilare." In timp ce-l omagiez cu o fraza simtita, gandesc cu glas tare: Ce-ar fi daca numele noastre ar deriva toate din substantive, verbe sau adjective si ar trebui sa le explicam. Asa, ca in Cehov: Rostescu, de la a rosti, Prostescu, de la prostie.

ARESTARILE SI EXTINDEREA anchetei in traficul si consumul de droguri la nivel inalt, indiferent la presiunea caror organisme internationale s-au produs, sunt o chestiune de adevar, de aplicare corecta a legii, de o implicare reala a politiei si a parchetului. Totusi, multa lume le percepe ca pe o smecherie politica si ca o conspiratie contra lui Tiriac senior. Societatea romaneasca a ajuns intr-o etapa clinica, daca vede si in tot ce-i normal un abuz. Multimea se coalizeaza cu rau-facatorii, fiindca nu mai are incredere in stat. Multimea aceea care in toate sondajele de opinie isi manifesta 78% increderea in armata, desi nu mai avem armata si nici circumstantele traditionale in care armata si-ar putea dovedi vitejia.

×
Subiecte în articol: editorial