x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cat mai valoreaza Mutu?

Cat mai valoreaza Mutu?

30 Oct 2004   •   00:00

Stiu, aici e pagina economica. Iar acesta este editorialul economic, nu cel sportiv. Cu toate acestea, problema Mutu are o componenta economica pe care n-o poti trece cu vederea. Cat mai valoreaza brandul lui? Scepticii ar spune imediat zero. Mutu a plecat incarcat de rusine de la Chelsea, asa ca orice contracte de sponsorizare sunt excluse. Adidas sau Pepsi nu vor mai avea chef prea curand sa-si lege numele de al lui. Asa ca sursa asta de bani e intarcata. Cat priveste fotbalul, suspendarea inseamna venituri zero timp de doi ani.

Totusi, sa nu uitam ca Mutu a castigat pana acum (estimare proprie) circa 7 milioane de dolari. Cat a reusit sa economiseasca din ei e un secret bine pastrat. Totusi, daca punem in cosul de cumparaturi lunare 100 de mii de euro (masini, case, fete, iesiri in oras si alte elemente de pierzanie), am putea deduce ca Mutu ar trebui sa mai aiba vreo 2 - 3 milioane prin cont. Am socotit ca starul a cheltuit banii acestia in ultimii trei ani, de cand a inceput sa-i placa tare mult viata scumpa si complicata. N-am pus aici investitii imobiliare si de afaceri. Daca le-a facut si nu are lichiditati in cont, problema se complica: banii bagati intr-o afacere (cum e cea cu magazine) nu se intorc mai devreme de 2 - 3 ani. Banii investiti in case sau terenuri se pot intoarce mai repede la tine, insa pot fi mai putini, daca investitia n-a fost facuta cu cap sau daca piata a luat-o in jos de cand ai cumparat tu.

Totusi, sa spunem ca Mutu are in cont macar 2 milioane de euro. La rata actuala a dobanzilor (nu neaparat la banci, poate investi si in titluri de stat), veniturile lui scad brusc. Si se vor situa undeva intre 3 si 5 mii de dolari pe luna, admitand ca Mutu e suficient de inteligent incat sa-si pastreze capitalul intact. Daca ramane chiar si la 20 de mii pe luna cheltuieli, asta inseamna faliment in zece ani sau mai repede. Inca o data: admitand ca mai are 2 milioane in cont.

S-ar zice, asadar, ca se pune problema unei slujbe. Dar care? Mutu stie sa joace fotbal si cam atat. Totusi, exista cateva optiuni pe care statutul lui de vedeta le garanteaza inca: star de televiziune in Romania. Aici, Mutu poate spera pana pe la 15 mii de euro pe luna, in eventualitatea fericita c-o bate pe Andreea Marin. In caz ca nu, ar putea sa stea pe sticla doar de amorul artei - televiziunile mari leaga de obicei audienta de plata. Faci rating, faci si bani.

Scriitor. Mutu a citit cateva carti, de ce n-ar scrie una? Una sincera, in care sa ne povesteasca (facandu-ne pofta...!) drumul lui spre pierzanie. Cu accent pe partea cu fetele, ca se vinde bine. La un tiraj de 100 de mii de exemplare poate sa faca un venit de tot atatia euro. Nu mai mult, ca trebuie platit si negrul care o scrie. Si un mic amanunt: trebuie s-o vanda in Anglia. In Romania, o carte care sa coste 400 - 500 de mii de lei are sanse mici sa se vanda la fanii lui, care investesc banii astia intr-o luna de bilete la meci.

Reabilitat. Mutu se poate inscrie cu tam-tam la o clinica de reabilitare si poate accepta sa joace dupa aceea in ceva spoturi sociale, care sa le dea oamenilor un exemplu de succes in materie de recuperare. Asta ar fi o cale mai grea, dar care poate sa-i aduca in doi ani un nou contract de fotbalist si ceva sponsorizari de la firme mai curajoase.

Nu sunt toate optiunile, dar aproape toate presupun renuntarea la viata dulce care, sa recunoastem, l-a facut celebru. Mutu se mai poate salva, inclusiv financiar, daca incepe acum. Primul pas, ca tot suntem la pagina economica, e renuntarea la cheltuieli neimportante. Inclusiv la cele pe prafuri pentru potenta, luate de la amici. Un drum pana la farmacie si Pfizer te rezolva cu un dolar pilula. Si nici nu iese prost la control.

×
Subiecte în articol: editorial mutu