x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Căţelul cu un cocoş în gură

Căţelul cu un cocoş în gură

de Tudor Octavian    |    28 Noi 2010   •   17:43

De un număr bun de ani, o văd în parcul din preajma casei pe o doamnă care plimbă de câteva ori pe zi un căţel. Faptul în sine n-are nimic deosebit, doar că, indiferent de starea vremii şi de ora la care e scos din casă, că­ţe­lul duce în gură, plin de importanţă, cu un aer de triumf chiar, o jucărie de cârpă. Un cocoş. Se schimbă guvernele, cad MIG-uri, au loc atentate în Bagdad, noii miniştri fac greşeli gramaticale, euro când se depreciază, când se apreciază, lideri de sin­di­cat obezi apără la televiziune drepturile flămânzilor, mo­ţi­u­ni­le opoziţiei cad una după alta, ce mai încolo, încoace, se întâmplă tot timpul ceva, numai căţelul doamnei nu-i dă drumul din gură cocoşului de cârpă.

Cehov are o povestioară cu un domn, care a trecut vreme de treizeci de ani prin faţa unei bă­că­nii având în fereastră un slogan comercial mai mult decât provocator: Zilnic, un bogat sortiment de ţipari! Zilnic, domnul s-a întrebat cine mănâncă atâţia ţipari, încât să existe un comerţ specializat şi prosper cu ţipari, câte neamuri de ţipari vor fi existând pe lume, ce gust or fi având ţiparii, dacă se găsesc în cartier atâţia consumatori şi alte întrebări la fel de sâcâitoare. Treizeci de ani şi-a muncit mintea, când ar fi fost mai simplu să intre în magazin şi să se lămurească. Era vorba nu de ţipari, ci de ţigări!

Ani întregi m-am întrebat ce-o fi ducând căţeluşa în gură, de ce e atât de mândră şi de ce nu mănâncă odată şoarecele ăla, dacă tot l-a prins? Proiectam, cum s-ar spune, nişte frământări şi nişte interese profund ome­neşti asupra unui căţel profund mulţumit cu lumea lui şi cu mo­dul lui de viaţă. Dintr-o dată mi-am dat seama că povestea asta cu un căţel care-şi vede li­niştit de treburile lui înseamnă mai mult decât ce se vede din ea, în grabă în fiecare zi. Povestea lui Cehov vrea să spună că pu­tem trăi în eroare vreme de de­ce­nii, doar fiindcă suntem inundaţi de întrebări cărora nu ne deranjăm să le găsim şi răspunsuri. Cetă­ţea­nul lui Cehov se temea că ar putea da de un ade­vă­r stânjenitor: toată Moscova  şi toată Ru­sia mâncau ţipari, numai el nu. Ceea ce putea să ducă la două ultime întrebări şi ambele insuportabile. Ori că Rusia trăia bine şi el trăia greşit. Ori că el trăia corect, în timp ce mama Rusie o luase razna. Într-o Românie care a luat-o razna, un căţel neajutorat îşi permite să nu ţină cont de situaţia generală şi să se bucure de viaţă pentru ceva mai mult decât nimic: o ju­că­rie. Fapt ce ne spune că exis­tă întotdeauna o soluţie, că trebuie doar să cauţi soluţia ta de viaţă. De la sine soluţia nu-ţi taie ca­lea. Trebuie s-o cauţi, să răspunzi în cel mai scurt timp  posibil la toate întrebările care te bântuie, să nu aştepţi răspunsul de la alţii pentru că ori nu vine niciodată, ori vine când e prea târziu.
Apropo: Nu ştiţi un magazin unde se vând cocoşei de cârpă? Parcă mi-aş cumpăra şi eu unul.

×