x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Caterincă politică.

Caterincă politică.

de Valentin Nicolau    |    25 Mai 2011   •   21:00

Greu de explicat de ce Opozitia este atat de inconsistenta intr-o tara sa­ra­ca si umilita. Cum, dupa ani de gu­ver­nare antisociala, partidul de stanga reuseste doar sa existe inertial, fara sa con­s­tituie glasul de chemare la re­vol­ta al celor obiditi. De unde aceste neputinte? Ori partidul care do­mi­na alianta aflata la putere este al nai­bii de abil, ori formatiunile de opo­zitie se dovedesc inapte luptei politice sau sunt complice cu cei care au as­tazi in mana painea si cutitul. Ras­pun­sul cel mai aproape de adevar este varianta care combina toate ipo­te­zele.

Sunt voci ce afirma ca de cativa ani incoace PSD ocupa inutil stanga sce­nei politice, blocand aparitia unei alte formatiuni socialiste care si-ar fi putut juca doctrinar rolul, nu doar mimandu-l. Avand cele mai mari oportunitati – o guvernare pa­gu­boa­sa, o gestiune defectuoasa a crizei, o le­gislatie mereu in defavoarea ce­ta­tea­nului, gafe permanente, furtisaguri pe toate planurile si multe alte bube si pacate la vedere ce au starnit ne­mul­tu­mirea populatiei – PSD a ratat sis­te­matic sansele sa redevina prima voce politica a tarii. Mai mult, pentru pof­ta unora dintre liderii sai de a se bran­sa la resurse, s-a alaturat PDL intr-o coalitie sinucigasa. De la marea for­matiune politica, din primii cincisprezece ani de dupa Revolutie, a ajuns sa faca opozitie la foc mic, atunci cand nu se comporta ca un partid de companie dragalas si co­mod pentru stapanul care l-a adus la gu­­ver­na­re. De a avea comportament de par­tid cu pretentia sa guverneze sin­gur, nici vorba. Se complace cu sta­tutul de 'copilot'.

PNL, scapat ca prin minune de sucurile gastrice ale stomacului po­li­tic portocaliu, dupa ce s-a bucurat un timp de simplul fapt ca mai exista, a inceput sa vada in sansa primita semnul ca este sortit sa poata mai mult. Cu un lider carismatic deloc dis­pus sa stea continuu pe baricade, par­tidul a reusit o importanta alianta politica in termeni la care nu visa. Nu o victorie impotriva puterii, ci un ascendent in fata partenerului de opozitie. Logica principala a noii aliante social-liberale este suspendarea presedintelui.

Cu cat timpul trece si obiectivul inlaturarii lui Basescu nu este atins, cu atat scopul initial se preface intr-o oportunitate pentru PDL si intr-un beneficiu exclusiv pentru liberali, mai precis pentru Crin Antonescu, caruia i s-a netezit calea spre Cotroceni in 2014. Singurii care pot pierde din aceasta ecuatie sunt pesedistii, chiar daca, facand noi compromisuri, isi vor vedea seful in functia de premier al primului guvern de sacrificiu de dupa epoca Basescu. Cand presedinte va deveni Crin Antonescu nu va fi de mizat pe faptul ca acestuia ii placea mai mult sa citeasca decat sa se joace.

Situatia e cu atat mai parsiva, cu cat rolul Opozitiei a fost asumat de o parte a presei, cealalta ramanand sa faca propaganda puterii. Devastatul peisaj media a fost cel mai bine spe­culat de Traian Basescu. Din exces de zel, presa care i se opune a comis greseala sa-l culpabilizeze din orice, transformandu-l din tinta in victima. Incriminandu-l zilnic, a reusit contraperformanta de a-l infatisa ca pe un haituit. Supralicitand, a coborat in derizoriu gravitatea faptelor sale. Lipsa selectiei privind responsabi­li­ta­tile reprobabile cu care era incarcat con­tinuu a facut tocmai sa i se des­car­ce vinovatiile. Lovindu-l uneori fara dis­cernamant, i-au mutilat intr-atat fi­gura, incat a ajuns greu de recunoscut in momentele cand trebuia identi­fi­cat marele vinovat al tragediilor pe care le-am trait. Executandu-l repetat mediatic, s-a dat satisfactie multimii multumite doar cu 'dreptatea' vazuta la televizor. Do­ve­zile unei realitati monstruoase si stimulente pentru o reactie sociala s-au convertit in perceptia ca raul este suportabil, iar personajul negativ unul simpatic – un mistocar de ex­cep­tie. Aceasta abordare nu-i mai con­vinge decat pe cei deja convinsi, iar pe unii dintre acestia, agasati de sti­lul obsesiv si ingrosat, ii determina sa treaca in tabara 'indiferentilor'. Un act de presa coroziv transformat intr-un abraziv de curatat mizerii politice.

Din cand in cand, cineva mai arun­ca o petarda anuntand ca, gata, acusica se va rupe PDL si se va putea forma mult dorita majoritate parlamentara care sa-l debarce pe Basescu. Anestezicul, din ce in ce mai slab, isi face efectul doar printre indarjiti sau vi­sa­tori, caci restul isi traieste re­sem­na­­rea. Cei lucizi stiu ca o mafie nu se scindeaza de bunavoie, fara a-si sem­na singura sfarsitul. Portocaliii nu vor fisura periculos, sunt cons­ti­enti ca nici macar tradatorii nu se vor salva.

Periculos este ca am inceput cu totii sa ne obisnuim. Cand jafurile si min­ciunile au ajuns sa aiba o frec­venta atat de mare, dominand istoria faptelor publice, atunci anormalul de­vine perceput ca normal. Ne obis­nuim cu raul si traim binele cu ne­ba­ga­re de seama, ca pe o iluzie de-o cli­pa. Nu mai evoluam, ci doar ne adap­tam. Vietuind stramb, ne bucuram ca azi e mai bine decat maine si, in plus, e si caterinca.

×
Subiecte în articol: editorial