x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cazul cu gazul și sperietorile din lobby

Cazul cu gazul și sperietorile din lobby

de Dan Constantin    |    28 Mar 2017   •   07:50
Cazul cu gazul și sperietorile din lobby

Un nou pericol ne paște - liberalizarea prețului la gaze naturale. Semnale din mass-media prevăd dublarea acestui preț, o catastrofă pentru bugetul familiei.

Scoaterea gazelor din chingile tarifelor reglementate nu este o noutate. Din 2012 sunt programe bine așezate, negociate cu UE, FMI, aprobate de Guvern, anunțate și răsanunțate. De la finalul anului 2011, proiecția pentru 2018 era la un nivel de 100 lei Mwh. La fiecare apropiere de 1 aprilie, data la care se tot schimbă tariful, discuțiile despre liberalizare se încing. Ele sunt aprinse de politicieni, dar au ca suport un lobby puternic. Parlamentarii s-au duelat pe liberalizare - pro și contra -, având ca țintă o amânare a deciziei, punând și ei în față protecția cetățeanului conectat la rețeaua de distribuție a gazelor.

Majoritatea opiniilor care și-au făcut loc în media susțin de fapt poziția companiilor de utilități din energie. ACUE este Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, o puternică asociație patronală care reunește distribuitorii de energie. Între ei, principalii distribuitori de gaze - companiile GDF Suez (acum Engie) și E.ON, care au abonate circa 90 la sută din gospodăriile populației. Comunicatul ACUE din martie 2017, în plină dezbatere parlamentră, anunță o perturbare a pieței dacă s-ar trece la liberalizare. Deși aprobă procesul, îl desființează în fond, considerând că demararea procesului nu e pregătită și interesul public impune încă o amînare. Se face trimitere la tarife de apocalipsă care ar urma să ajungă în 2018 la... 100 lei MWh. Adică la ceea ce știam de șapte ani! Problema cred că este în altă parte, nu în conflictul natural dintre producător și distribuitor, ci în protecția pe care trebuie să o asigure statul consumatorului vulnerabil social. În condițiile unei protecții globale, prin tarif reglementat, de care beneficiază otova și palatul lui Cataramă, și șomerul din Călărași, evident că argumentele tip ,,catastrofă” sunt livrate pentru susținerea poziției distribuitorilor. Iminența aplicării de sancțiuni de la Bruxelles, care ar anula finanțarea de 180 milioane de euro pentru proiectul gazier de infrastructură BRUA, în lipsa liberalizării, nici nu mai contează pentru vehemenții lobby-ști. ANRE precizează creșteri de până la 10 la sută, dar ,,dublarea” este știrea cu cârlig.

 

×