x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce a răspuns Jeffrey Franks la scrisoarea deschisă pe care i-am adresat-o

Ce a răspuns Jeffrey Franks la scrisoarea deschisă pe care i-am adresat-o

de Liviu Voinea    |    01 Noi 2011   •   21:00

Domnul Franks a avut politetea protocolara de a raspunde in scris scri­sorii deschise pe care i-am adresat-o prin intermediul Jurnalului National. Raspunsul sau are trei randuri, si acelea goale de continut. Intrucat a fost o scrisoare deschisa, permiteti-mi sa consider si raspunsul sau drept unul public, si sa redau integral scrisoarea primita marti, 1 noiembrie, de la FMI.

'Stimate Domnule Voinea, va multumesc pentru scrisoarea dumneavoastra, pe care am citit-o cu mare interes. Sunt de acord cu o parte din analiza dumneavoastra, ceea ce se reflecta de altfel si din programul FMI cu Romania. Totusi, alte parti din sfaturile dumneavoastra nu sunt pe deplin consistente cu procovarile curente pentru politicile Romaniei. Cu stima, Jeffrey Franks'

Ce putem intelege din acest raspuns? As fi curios cu ce parti este FMI de acord si care sunt partile care nu sunt pe deplin consistente. Cert este ca domnul Franks nu a raspuns concret la nici una dintre temele ridicate in scrisoarea deschisa. Unde este preocuparea cu privire la politicile de stimulare a economiei? Care este pana la urma nivelul real al deficitului bugetar? De ce nu sunt bune masurile fiscale propuse?

Poate ca era prea mult sa ma as­tept la o invitatie la dialog. Domnul Franks este obisnuit sa dialogheze cu oameni care nu il contrazic sau care, daca il mai contrazic, o fac de pe platforme ideologice sau sindicale, nu de pe pozitia unui economist inde­pen­dent. Dar un raspuns onest la ca­te­va dintre problemele ridicate nu ar fi deranjat pe nimeni. Sau un mesaj de ge­nul 'daca aveti calcule care arata ca reducerea CAS nu face rau bugetu­lui, veniti sa ni le aratati' ar fi demonstrat o reala deschidere spre dialog.

Sunt si alte teme asupra carora nu am insistat in acea scrisoare des­chi­sa. Una dintre ele este privatizarea din energie. De ce trebuie sa privati­zam ceea ce merge bine? Veniturile din privatizari nu ar fi extrabugetare, cata vreme dividendele incasate anual sunt venituri bugetare? O alta te­ma se refera la nivelul de trai si protectia sociala. Avem cel mai scazut nivel de trai din UE-27. Chiar nu il pu­tem apara nici pe acesta? O alta te­ma este competitivitatea economiei. Chiar vrem sa fim competitivi pe baza salariilor mici sau pe baza investitiilor in tehnologie si educatie?

Ii multumesc domnului Franks, pentru ca, prin faptul ca a raspuns la scrisoarea deschisa, a legitimat demersul meu, iar prin faptul ca nu a raspuns punctual la intrebarile ridicate (daca erau gresite trebuia sa le fi demolat) a legitimat si justetea problemelor respective – eventual contextul ar fi de vina ca sugestiile nu pot fi implementate.

Pot caracteriza actiunile FMI in Romania exact prin cuvintele folosite de domnul Franks. Sunt de acord cu o parte din analiza si actiunile FMI. Acordul cu FMI a fost necesar, dar nu si suficient. Totusi, alte parti din sfaturile dumneavoastra nu sunt pe deplin consistente cu provocarile de politica economica. Ajustarea cheltuielilor este necesara, dar incompleta daca nu priveste cheltuielile cu achizitiile de bunuri si servicii si daca nu analizeaza randamentul in­ves­ti­tii­lor publice. Reforma bugetara nu se poate face fara reforma fiscala. Iar reducerea deficitului nu poate fi sustenabila in absenta cresterii economice.

L-am auzit saptamana trecuta pe domnul Franks folosind o expresie din sportul american: 'Atunci cand dai de greu, doar greii merg mai de­par­te'. Ii raspund cu o expresie din fot­balul european: 'Cea mai buna apa­rare e atacul'. Cine face zid pe linia portii pana la urma incaseaza o caruta de goluri.

Schimbati modelul economic. Austeritate si atat – acest model nu functioneaza. In loc sa faceti estimari despre cat de mica o sa fie cresterea economica, mai bine ati lua masuri de stimulare a economiei.

×
Subiecte în articol: editorial