x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce-ai fost şi ce-ai ajuns

Ce-ai fost şi ce-ai ajuns

de Radu Tudor    |    12 Noi 2009   •   00:00

Remember Noiembrie-Decembrie 2004. Candidatul socialist Traian Băsescu îl învingea în alegerile prezidenţiale pe alt candidat socialist, Adrian Năstase. Ca să poată beneficia de voturile dreptei, liderul PD s-a aliat cu un partid istoric. Partidul Naţional Liberal a fost argumentul suprem de punere în mişcare a ideii de schimbare. Compromisul stânga-dreapta, prin crearea Alianţei Dreptate şi Adevăr, a fost cel care a făcut posibilă înfrângerea PSD.

În jurul celor două partide cu orientări doctrinare diferite s-au adunat şi multe ONG-uri. Instituţional sau prin oamenii care le reprezentau, figuri cunoscute. Alte nume consacrate din media şi societatea civilă îi erau alături. Să-i amintim: Alina Mungiu Pippidi, Renate Weber, Adriana Săftoiu, Andrei Pleşu, Mircea Dinescu şi mulţi alţii. Toţi liberalii şi ţărăniştii, intelectualii din jurul Alianţei Civice, oricare anticomunist care-şi trăgea seva din Piaţa Universităţii - toţi erau suporteri declaraţi ai lui Băsescu. Era aproape un fenomen de masă, un soi de obligaţie civică să-ţi doreşti alungarea PSD şi a lui Năstase de la putere.

Acum, deşi se află pe primul loc în majoritatea sondajelor de opinie, Băsescu are de înfruntat un val de peste 60 la sută din alegători care doresc un alt preşedinte. Fie că optează pentru Geoană, Antonescu sau Oprescu. Schimbarea se simte în aer. Nici un compromis nu e însă prea mare pentru ca actualul titular să fie reales. Sute de autocare bântuie ţara pentru a-i crea candidatului iubit impresia că e adulat de popor.

Sute de mii de oameni sunt mobilizaţi cu resurse private şi de stat, cu foarte mulţi bani, la Suceava, Bacău, Constanţa sau Iaşi. Pentru mitingul de la Craiova, o veritabilă mineriadă portocalie s-a declanşat. Peste 80 de autobuze, autocare şi microbuze, cea mai mare parte de la companiile de stat din Valea Jiului şi Mehedinţi, au fost puse în mişcare spre capitala Olteniei. O mare portocalie a venit la comandă, dând senzaţia de spontaneitate şi dragoste populară neţărmurită. Totul este bine pus la punct, graţie accesului nelimitat la banul public prin guvernarea 100 % PD-L care conduce acum.

La mitingurile din teritoriu, pe lângă militanţii mai vechi sau mai noi ai PD-L, vezi tot soiul de figuri cunoscute, care contrariază. Vorba regretatului Dem Rădulescu - Gogu Steriade în seria BD, când se reîntoarce în puşcărie cu Patraulea (Puiu Călinescu) şi Trandafir (Jean Constantin): "Mutre noi, numai mutre noi!".

Odată alungate numele sonore din preajma lui Băsescu, pe cine vedem astăzi? Pe Gigi Neţoiu în locul Alinei Mungiu Pippidi, Silviu Prigoană în locul Adrianei Săftoiu, Ioan Talpeş în locul Renatei Weber, Elena Udrea în locul lui Andrei Pleşu, Monica Iacob Ridzi în locul Anei Blandiana, Văru Săndel în locul lui Mircea Diaconu, Elena Băsescu în locul Doinei Cornea, Dorin Cocoş în locul lui Neagu Djuvara, Cătălin Avramescu în locul lui Andrei Marga. Şi exemplele ar putea continua până mâine dimineaţă.

Această uriaşă operaţiune de autocompromitere a lui Traian Băsescu ne dezvăluie două aspecte. Primul, că de fapt acesta e nivelul său intelectual şi politic spre care tinde încontinuu din 2004 până azi. Al doilea, mizează pe o amestecătură tipic balcanică pentru a lua voturi de peste tot. De la Etno TV până la intelectualii ţărănişti de tip Miluţ, Băsescu a bătut palma şi cu mafioţii lui Năstase, şi cu securiştii care-l supravegheau pe Mircea Dinescu, şi cu foştii primari ai PSD şi PNL. Partide pe care le-a demonizat şi le urăşte, după ce s-a pupat cu ele pe guriţă când avea el pofte.

Derapajele şi compromisurile inimaginabile pe care actualul şef de stat le face din disperarea de a fi reales îl aduc în situaţii groteşti. Cum a fost cea din Oltenia, în care s-a aflat pe scenă cu un personaj grobian, scos parcă din cavernele întunecate ale sudului României. Iată ce declara mai deunăzi fanul lui Băsescu, Antonie Solomon: "Traian Băsescu i-a dat o lecţie lui Mircea Dinescu, care de câţiva ani de zile nu face altceva decât să înjure preşedintele. Aseară am fost în fief-ul lui şi l-am zdrobit, l-am umilit. Merita această palmă de către noi, cei care vrem să democratizăm această ţară. Deci, Mircea Dinescu trebuie să înţeleagă că, dacă vrea să rămână în Oltenia, trebuie să aibă un alt comportament".

Poetul Mircea Dinescu a intrat, de-a lungul carierei sale, în conflict deschis cu doi preşedinţi: Nicolae Ceauşescu şi Traian Băsescu. Declaraţia stalinistă a lui Solomon, aprobată de actualul preşedinte, îmi aduce aminte de propunerea Securităţii către fostul dictator ca disidentul Dinescu să fie expulzat din ţară. "Dacă vrea să-l critice pe tovarăşul secretar general, să o facă în altă ţară".

N-au mai apucat, că a crăpat odiosul la timp. Departamentul Securităţii Statului trăieşte. Culmea este că tot Neţoiu îl slujeşte şi pe actualul preşedinte. Tot împotriva lui Dinescu. În faţa acestei realităţi triste nu putem decât să-i comunicăm copiei lui Ceauşescu un fapt: se apropie luna Decembrie.

×
Subiecte în articol: editorial