x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce culoare au vestele galbene la București?

Ce culoare au vestele galbene la București?

de Dan Constantin    |    27 Dec 2018   •   08:10
Ce culoare au vestele galbene la București?

Mișcarea aparent haotică a vestelor galbene din Franța a căpătat rapid și orientare politică. Partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen și-a asumat culoarea protestelor, lansând acum sloganul „Noi suntem sinteza vestelor galbene!”. Pe cealaltă extremă, la stânga, un partid al revoltei sociale consideră și el că este exponentul vestelor galbene. Câteva sindicate s-au alăturat protestelor, dar, semnificativ pentru confuzia generală, reprezentanții neînregimentați ai vestelor galbene proclamă independența față de partide. Totuși, de cine vor fi reprezentați la convocarea „stărilor generale” promisă de Macron, soluția franceză pentru atenuarea conflictelor care l-a condus în 1789 pe Ludovic al XVI-lea spre ghilotină? Vestele galbene s-au extins rapid la Bruxelles, la Tel Aviv, la Budapesta, protestele violente fiind un ecou al celor de la Paris.

Așadar, lumea este în fierbere; contestarea guvernelor a devenit o modă care se extinde ca minijupa sau există o nemulțumire la nivel global față de modelul de organizare social pe care mecanismul democratic nu-l poate rezolva? Anarhiile au premers revoluțiile, dar anarhiștii nu au fost niciodată și niciunde mulțumiți de soluțiile de guvernare postrevoluționare.

Mișcarea #rezist din România are pe sub haine veste galbene, gata să fie scoase la vedere în sezonul de primăvară? Protestele de la noi au fost confiscate de partide sau au pornit de la început ca acțiuni de partid? Faptul că ele au legitimat guvernarea tehnocrată a lui Cioloș, devenită din platformă un partid, după modelul FSN din iarna 1990, arată că mulțimea poate fi manipulată și chiar acceptă cu entuziasm să fie folosită. Iohannis a greșit culoarea când a fost îmbrăcat de SPP cu geaca roșie să fie vizibil în masa protestatarilor din iarna 2017. Dacă lua o vestă de la drumari, ar fi fost considerat precursorul de geniu al vestelor galbene. Ar trebui să se asocieze acum cu zurbagiii din trupa Dide care plimbă pișoarul să-l pună pe garduri, ceea ce nu-i chiar convenabil pentru fostul profesor de fizică folosit totuși pentru un selfie de revoluționarul Ceaușescu. Dar alți competitori politici nu s-ar da în lături să-și pună vesta fosforescentă. USR-iștii ar fi în primele rânduri dacă liberalii lui Orban s-ar da la o parte. Până la europarlamentare timpul e scurt, așa încât Opoziția, fără voturi suficiente în Parlament să răstoarne guvernarea Dăncilă, va comanda mii de veste galbene, să dea senzația că sunt o mare de oameni, nu doar o mână de politicieni fără program clar. Pentru că nu poți aduna voturi protestând că se îngheață prețul la gaze și energie electrică, sau că se măresc pensiile și salariul minim, varianta perdantă „DNA, să vină să vă ia!” va fi actualizată și revopsită.

×
Subiecte în articol: vestele galbene