x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce dezonoare!

Ce dezonoare!

de Marian Nazat    |    26 Ian 2007   •   00:00
Ce dezonoare!

Inchid nervos televizorul si-n camera se mai aude doar rasuflarea obosita si infundata a orasului. Din departari imprecise razbat zgomote amestecate, nedeslusite. E miez de noapte in Bucuresti. Ma chinui sa adorm dupa o alta zi din care nu pricep aproape nimic. Presedintele si premierul isi vorbesc doar prin mesaje contondente si, de multe ori, par niste borfasi care, odata, au furat impreuna si acum se "varsa" la proxima sectie de politie. Intre ei nu mai e loc de impacare, interesele economice i-au despartit definitiv! Din parteneriatul lor n-a ramas decat semnul de intrebare mazgalit (din calcul?) de Tariceanu pe biletul elenic. Romania e condusa nedemn de doi indivizi asupra carora planeaza acuzatii din cele mai grave. In spatale Palatelor ireconciliabile tropaie plutoanele imbogatitilor pe criterii politice. Statul a fost tarat in afaceri dubioase si-n acest paienjenis nociv, "filat" la "plesneala" de serviciile secrete, "neamtul" Stolojan si-a pierdut ultima bruma de credibilitate. Vom duce dorul personajului parelnic onest si cinstit, in care investisem ceva sperante in urma cu un deceniu. L-au terminat jocurile de culise si politicianismul cu comision! Si nici macar n-a apucat sa intre in manualele de istorie, precum "providentiala" Monica. Ce pitica a devenit istoria noastra nationala, de vreme ce-ncap intre copertele ei personaje atat de perisabile! Dumnezeule mare, ce batjocura la adresa lui Dimitrie Cantemir, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul sau Nicolae Iorga! La asa timpuri, asa istorie…

De o saptamana se fac pronosticuri, dar nimeni nu cuteaza sa acorde vreo sansa incercarii Opozitiei de a-l suspenda constitutional pe dezbinatorul presedinte. Poporul nu si-a consumat inca "viciul Basescu", desi s-a amorezat de alt brigand Gigi Becali si de aceea e greu de crezut ca-si va abandona copilul rasfatat al ultimului scrutin. Pentru intaia oara, totusi, stapanul de la Cotroceni e incoltit din toate partile. Nava prezidentiala e in deriva, iar comandantul e confuz si nu stie in ce directie s-o carmeasca. Echipajul e incomplet si pana la alegerile anticipate e cale lunga. E singur si-si da seama ca alde Boc nu sunt mardeiasii de care avea nevoie sa "curete" mahalaua politica damboviteana. O eroare de strategie ce-ar putea sa-l coste. Predecesorii cotrocenisti, lliescu si Constantinescu, il privesc de sus, olimpian, ca pe un zurbagiu venit sa le intineze memoria si truda vararii Romaniei in lumea civilizata.

Presa, cu exceptia "Evenimentului zilei", nu-l are la inima si n-ar fi de mirare ca-n triunghiul mediatic Patriciu-Voiculescu-Vintu imaginea Marinarului sa se boteasca iremediabil. In intelectualii ce-i pupa balos poalele n-are rost sa se increada, fiindca, se stie, intelectualii sunt lasi si se vor lepada de el la prima hatanare a sandramalei. Cat despre guvernantii bruxellezi, lucrurile sunt clare. Indiscretia nu e vazuta cu ochi buni in saloanele occidentale, unde conflictele se sting in dosul usilor inchise, in sos de zambete solemne, intr-o politete a ipocriziei exersate de veacuri. La fel si mitocania, caci acolo exista o cultura a etichetei pe care oficialii bucuresteni se incapataneaza s-o ignore la nesfarsit. Delatiunile penale purtate reciproc de presedinte si premier pe micile ecrane vin imediat postaderare si asta trebuie sa-i supere teribil pe eurocomisarii ce ne-au sustinut conditionat ravna emanciparii. Am patruns in cancelariile occidentale aproape prin efractie si, abia intrati, ne-am dat arama pe fata, scotandu-ne la iveala proastele obiceiuri. Le-am confirmat, din pacate, suspiciunile, ceea ce-i va sili sa se fereasca de noi si sa ne trateze ca pe niste insi lipsiti de caracter. Asadar, am navalit in Europa cu o istorie plastografiata si cu stanjenitoare complicitati tainuite, cu un presedinte sedus de modelul bielorus (zic unii) si cu un premier prizonier al oligarhiei patriciene (zic altii). Orasul parca a atipit. Numai eu ma invart insomniac in pat, cautand sa inteleg inconstienta cu care presedintele si premierul ne-au impins in isteria colectiva a dezonoarei.
De o saptamana se fac pronosticuri, dar nimeni nu cuteaza sa acorde vreo sansa incercarii Opozitiei de a-l suspenda constitutional pe dezbinatorul presedinte. Poporul nu si-a consumat inca "viciul Basescu", desi s-a amorezat de alt brigand - Gigi Becali - , si de aceea e greu de crezut ca-si va abandona copilul rasfatat al ultimului scrutin. Pentru intaia oara, totusi, stapanul de la Cotroceni e incoltit din toate partile.

×
Subiecte în articol: editorial