x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce fraude acoperă Băsescu şi Macovei?

Ce fraude acoperă Băsescu şi Macovei?

de Petru Calapodescu    |    24 Iun 2012   •   12:39
Zgomotul de tingiri lovite zi de zi la Cotroceni pe tema reprezentarii Romaniei la Consiliul European, ca si tevatura monstruoasa in jurul cazului Adrian Nastase, avand-o ca mustiuc pe Monica Macovei si pe cativa proapeti histrioni politici mi se par a fi cu totul altceva, decat afirma regizorii lor.
Din clinciul Basescu/Ponta se putea iesi relativ usor si civilizat, printr-o partajare corecta si functionala, de comun acord, a prezentelor la Bruxelles, in functie de tamatica summit-urilor, dar Basescu n-a vrut.
Dramaticul incident Nastase trebuia luat ca atare, iar nu transformat intr-o harmalaie indecenta si cinica, nesustinuta de nici un fapt, de nici o reglementare. De unde si pana unde, atunci, aceasta exacerbare, aceasta rabufnire noroioasa, aceasta continua lansare pe piata a unor teme false?
Traian Basescu a incins atmosfera pana la a-i trimite premierului o scrisoare in care, nici mai mult, nici mai putin, il ameninta indirect cu puscaria, daca va cuteza sa-i calce picioarele pe la Bruxelles.
Ce altceva este alegatia "Lipsa unei aprobari exprese din partea presedintelui Romaniei (retineti, "aprobari", ceea ce nu poate da decat El, Seful! - n.n.) echivaleaza cu o insusire a unei atributii a presedintelui de catre primul ministru", cu ecou juridic?
Incapatanarea lui Basescu pune Romania intr-o situatie imposibila.
Admit ca se va duce el la Buxelles. Si ce va face acolo? Va aproba, de capul lui, fara mandat, orice masura economica si financiara se va propune, chiar daca ar contraveni programului Guvernului Ponta, aprobat de Parlament?! Iarasi, ca si atunci cand a acceptat orbeste planul de guvernanta fiscala, va ignora ca Guvernul roman cere si masuri de crestere economica, precum si restabilirea unor parametri ai statului social, atat de urat de Basescu?
Clabucii pe care-i face Monica Macovei n-ar merita, poate, prea multa atentie. Decat aceea cuvenita unui fost procuror care, inainte de 1989, dupa cum se afirma, avea reputatie de tortionar, dupa 1989, a lasat la Parchetul General fisetul gemand de dosare, si-a luat concediu medical si... s-a dus sa se bronzeze si sa se instruiasca la Miami (apropo, asta n-o fi fost infractiunea de inselaciune in dauna avutului public?), iar apoi, cocotata ministru de catre Basescu, a desfiintat practic independenta procurorilor.
Cred ca aceste fumigene aruncate de la Cotroceni si hamaielile de la diferite microfoane si posturi de televiziune datoare pana peste cap fostei puteri nu au ca scop doar o disperata incercare de erodare in sine, rapida, a credibilitatii actualei guvernari, in speranta ca portocaliii sa revina pur si simplu la carma.
Mai curand e vorba de o spaima viscerala ca Guvernul Ponta sa nu faca publice - si nu inteleg de ce intarzie atat - auditurile intreprinse in ministere, fraudele si abuzurile grosolane descoperite in gestiunea guvernelor basiste, drenarea nerusinata a banilor publici, inclusiv a unor fonduri europene, existenta in structurile si companiile statului a unor puternice focare mafiote, care au cotizat din greu la fosta putere, inclusiv in campanii electorale.
Mai tineti minte ce "cod portocaliu" acoperea tara inclusiv inaintea prezidentialelor din 2009 (bannere uriase, costume, afise, coloane de autobuze, coloane de "simpatizanti" in uniforme, toate astea costau zdravan)? Asta, da, e un motiv ca la Modrogan sau la Cotroceni sa se vrea cu inversunare doborarea pe orice cale a Cabinetului, inainte ca acolo, la Victoria, sa se snuruiasca dosare pe care nici Codruta Kovesi sau Daniel Morar nu le-ar mai putea ignora.
Altminteri, Guvernul ar trebui sa-si vada de programul sau si sa stea aplecat la treburile curente si urgente ale tarii. In toamna, electoratul va judeca USL in functie de astea, nu de hauliturile sau diversiunile celor care n-au facut nici un bine tarii, dar nu-i lasa nici pe altii sa incerce sa repare ce si daca mai poate fi reparat.

×
Subiecte în articol: petru calapodescu