x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce jocuri dubioase face domnul Cristian Pârvulescu?

Ce jocuri dubioase face domnul Cristian Pârvulescu?

de Ion Cristoiu    |    04 Noi 2009   •   00:00

Patru ONG-uri au lansat la 30 octombrie 2009, cu mare tam-tam, acuzaţia că Traian Băsescu intenţionează să fraudeze alegerile prezidenţiale din acest an. O acuzaţie care coincide perfect cu cea adusă de contracandidaţii lui Traian Băsescu. De cum au rostit-o reprezentanţii celor patru ONG-uri, Coaliţia politico-mediatică anti-Băsescu s-a pus în mişcare, readucând în prim-plan una dintre temele Coaliţiei de la Grivco:

fraudarea scrutinului de către Traian Băsescu. Ar fi fost normal ca reprezentanţii celor patru ONG-uri să protesteze faţă de această manipulare a intenţiilor lor cinstite în scopuri electorale evidente. N-au făcut-o.

Ba mai mult, convocaţi de televiziunile mogulilor, reprezentanţii ONG-urilor cu pricina s-au desfătat copios cu teza fraudării alegerilor. Cele patru ONG-uri sunt: Centru de Resurse Juridice, Agenţia de Monitorizare a Presei, Transparency International România şi Pro Democraţia. Primele trei organizaţii nu surprind prin înscrierea lor în campanie de partea candidaţilor Coaliţiei PSD-PC, PNL şi UDMR. Prin întreaga lor activitate din ultimul timp, s-au manifestat drept chibiţi electorali ai lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu. Mi-a atras atenţia în mod deosebit Pro Democraţia, reprezentată de şeful ei, Cristian Pârvulescu.

Dintre toţi reprezentanţii ONG-urilor, Cristian Pârvulescu s-a dovedit cel mai înverşunat în a susţine tema fraudării alegerilor de către Traian Băsescu. Nu ştiu cum vor fi primit cetăţenii simpli această acuzaţie. Ştiu însă doi politicieni care vor fi tresărit la această acuzaţie: Traian Băsescu şi Adrian Năstase.

Aceasta deoarece acelaşi domn Cristian Pârvulescu, vorbind în numele Pro Democraţia, a contribuit decisiv la victoria lui Traian Băsescu în al doilea tur al alegerilor din 2004, fluturând teza fraudării alegerilor. Primul tur de scrutin din acest an va avea loc la 22 noiembrie 2009. Cu 23 de zile înainte de primul tur, Cristian Pârvulescu a participat la conferinţa de presă în care, în numele Pro Democraţia, a anunţat intenţia de fraudare a alegerilor de către Traian Băsescu.

În 2004, primul tur al scrutinului prezidenţial a avut loc la 28 noiembrie. Ei bine, la 2 noiembrie 2004 (cu 26 de zile înaintea primului tur de scrutin), acelaşi domn Pârvulescu organiza o conferinţă de presă în care-l acuza pe contracandidatul lui Traian Băsescu, liderul PSD, Adrian Năstase, de intenţia de fraudare a alegerilor. La puţin timp după aceea, la 17 noiembrie 2004, Traian Băsescu denunţa şi el intenţia de fraudare a alegerilor de către Adrian Năstase.

La 24 noiembrie 2004, Cosmin Guşă, consilier de campanie al lui Traian Băsescu, lansa şi el aceeaşi acuzaţie. Se vede limpede o punere de acord a asociaţiei Pro Democraţia, condusă la vremea respectivă tot de Cristian Pârvulescu, cu unul dintre contracandidaţii lui Adrian Năstase.

Azi, Cristian Pârvulescu, în numele Pro Democraţia, lansează aceeaşi acuzaţie. De data asta, servind intereselor candidatului PSD, Mircea Geoană, în bătălia cu Traian Băsescu. Pentru ca afacerea să pută rău de tot, artizanul diversiunii e tot Cosmin Guşă. Trecut de data asta de partea adversarului lui Traian Băsescu!

E ştiut că acuzaţia de fraudare a primului tur de scrutin de către candidatul PSD, Adrian Năstase, lansată de Traian Băsescu la 30 noiembrie 2004, acuzaţie nici acum dovedită, a fost o diversiune electorală ordinară. Ea n-ar fi avut o prea mare influenţă asupra rezultatului final dacă n-ar fi fost sprijinită de Pro Democraţia lui Cristian Pârvulescu. A doua zi după primul tur de scrutin, la 29 noiembrie 2004, şeful Pro Democraţia a ţinut la sediul GDS o conferinţă de presă în cadrul căreia l-a acuzat pe Adrian Năstase de fraudarea primului tur de scrutin. Mai mult, domnia sa a avertizat că Pro Democraţia va boicota turul al doilea al alegerilor dacă guvernul condus de Adrian Năstase nu desfiinţează listele suplimentare.

Ca urmare a contestaţiei depuse la BEC de Pro Democraţia la 1 decembrie 2004, în acord cu contestaţia depusă de Alianţa D.A., guvernul Adrian Năstase, speriat de scandal, emite la 7 decembrie 2004 celebra Hotărâre de guvern 105 prin care se înfiinţează secţii speciale în gări, autogări. Aşa cum s-a văzut, această Hotărâre, luată la presiunea Pro Democraţia, l-a favorizat pe Traian Băsescu. De semnalat că, în timp ce în 2004, Cristian Pârvulescu beneficia de sprijinul GDS, instituţie cunoscută pentru sprijinul acordat lui Traian Băsescu, azi acelaşi domn beneficiază de sprijinul televiziunilor mogulizate, care-l sprijină pe Mircea Geoană.

În urmă cu cinci ani, Pro Democraţia lui Cristian Pârvulescu era folosită de un candidat - Traian Băsescu - în cea mai mare diversiune electorală postdecembristă. Azi, aceeaşi organizaţie, condusă tot de Cristian Pârvulescu, e folosită de candidatul PSD, Mircea Geoană, pentru o diversiune asemănătoare. Şi Traian Băsescu, şi Adrian Năstase tac în faţa acestei noi diversiuni Pro Democraţia. Traian Băsescu, pentru că nu vrea să vorbească de funie în casa spânzuratului. Adrian Năstase, pentru că diversiunea e folosită acum împotriva adversarului său. Ar fi cazul să ne întrebăm: Ce jocuri dubioase face domnul Cristian Pârvulescu?

×
Subiecte în articol: editorial