x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce le spun americanii copiilor lor despre 11 septembrie 2001?

Ce le spun americanii copiilor lor despre 11 septembrie 2001?

de Alexandru Nastase    |    11 Sep 2012   •   16:27

America a ajuns din nou la o zi de 11 septembrie, data cand natiunea care inca se lauda ca este cea mai puternica din lume comemoreaza una dintre cele mai mari tragedii ale istoriei sale: atacurile teroriste care au facut aproape 3.000 de victime si a lasat rani dintre cele mai adanci in constiinta americanilor. Anul acesta, una dintre cele mai interesante abordari ale comemorarii vizeaza proiectul "Ce le spunem copiilor nostri despre 11 septembrie 2001".

Sub semnul disputelor politice generate de apropiatele alegeri prezidentiale si al incertitudinilor economice, americanii comemoreaza marti trecerea a 11 ani de la sangeroasele atacuri teroriste de la 11 septembrie 2001, tragic eveniment care a schimbat in cateva clipe cursul istoriei. Daca nu ar fi fost 11 septembrie, ce alt motiv ar fi putut gasi americanii sa invadeze Afganistanul si ulterior si Irakul. Fara aceste invazii militare, haotic organizate si costisitoare, cum ar fi aratat astazi economia mondiala? Ne-am mai fi confruntat cu o criza economica de asemenea dimensiuni? Am mai fi avut atatea problemele cu creditele, cu investitiile, cu banii din sistemul de sanatate, cu taxele pentru universitati, sau viata ar fi fost mai buna, mai sigura, mai linistita? Daca teroristii ar fi esuat la 11 septembrie 2001, ar fi atacat ei cu alta ocazie, la fel de sangeros? Fara sa fi fost atat de dur pusa la incercare de atentate, ar mai fi fost astazi America in pericol sa isi piarda suprematia politica, economica si militara asupra lumii? Traim acum, dupa toate aceste eforturi, intr-o lume mai sigura, mai buna? A insemnat lichidarea lui bin Laden sfarsitul acestui razboi?

Aceste intrebari, cosmetizate si indulcite de diversi consilieri de imagine, se aud astazi in televizoarele americanilor si circula pe internet pe site-urile de informare si cele mai importante bloguri de opinie. Toate se aduna intr-un singur proiect, pus la punct si lansat de Muzeul Memorialului 9/11. Proiectul este practic cea mai importanta abordare a ceremoniei de comerare ce va avea loc marti. Pentru ca, da, americanii au ajuns la concluzia ca a trecut suficient timp ca 11 septembrie 2001 sa fie considerat un eveniment istoric, care mai are doar influente si consecinte in viata de astazi a americanilor. De cateva zile, multe televiziuni si portaluri de stiri pe internet (la loc de cinste se afla aici AmericaOnLine, aol.com) ruleaza un spot de cateva minute care incurajeaza la donatii pentru acest proiect informativ, de educare si constientizare a tinerilor americani cu privire la atacurile din septembrie 2001. Si asta nu pentru ca americanii ar fi atat de ignoranti incat sa nu stie ce s-a intamplat la 11 septembrie 2001 - toti stiu, chiar si cei abia nascuti - ci pentru ca reprezentantii Muzeului Memorialului 9/11 s-au gandit ca este bine ca populatia sa inceapa sa constientizeze si efectele pe termen mediu pe care aceste atacuri le-au avut. Este vorba aici de cele doua razboaie purtate la mii de kilometri departare (in Afghanistan si Irak), de secatuirea economiei americane urmare acestor doua interventii militare, de dereglarile economice ce au urmat, care se traduc astazi prin aproape 23 de milioane de someri, datorii interne si externe de cateva miliarde de miliarde de dolari (nu e nici o gluma, Statele Unite sunt indatorate peste orice limita, creditorii fiind in ordine institutii financiare interne, investitori interni, Guvernul si mai multe institutii financiare japoneze, Guvernul si numeroase institutii financiare chineze, Guvernul si diversi investitori din Marea Britanie). Muzeul Memorialului a lansat o campanie de informare si cere implicare financiara din partea americanilor, pentru a duce la bun sfarsit acest proiect. Pana acum, reactiile au fost pozitive, si americanii par sa sustina acest demers.

In afara de acest proiect, americanii au fost incurajati sa comemoreze 9/11 si in comunitatile locale, adica sa propuna proiecte care sa obtina finantare de la muzeu sau din alte surse si care sa propuna mai mult decat deja clasicele coborari in berna ale drapelului si pastrarea momentelor de reculegere la orele exacte ale impactului avioanelor cu Turnurile Gemene si cu Pentagonul si prabusirea celui de-al patrulea avion si a celor doi zgarie-nori din New York City. Reprezentantii scenei politice si-au anuntat, ca in fiecare an, o prezenta discreta.

×