x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ce pățesc belgienii dacă nu au procurori ca ai noștri!

Ce pățesc belgienii dacă nu au procurori ca ai noștri!

de Serban Cionoff    |    29 Sep 2018   •   17:11
Ce pățesc belgienii dacă nu au procurori ca ai noștri!

Ieri, la Bruxelles, capitala Belgiei și, în felul său, a Uniunii Europene, s-a desfășurat o amplă manifestație de protest a funcționarilor publici la care au participat cam 10.000 de persoane care și-au exprimat nemulțumirea față de reforma pensiilor. Protest pe parcursul căruia unii dintre participanți au aruncat cu cutii cu bere în polițiști, iar aceștia au ripostat cu tunuri de apă și cu gaze lacrimogene. Rezultatul? Un polițist a fost lovit în cap, fiind dus de urgență la spital, iar doi fotoreporteri au fost răniți ușor, așa după cum a consemnat reporterul cotidianului „La Libre Belgique”.

Bine-bine, mă veți întreba,dar mai departe? Nu au și ei, la Bruxelles, procurori vigilenți, așa cum sunt cei de la noi, oameni anume instruiți pentru ca să le instrumenteze polițiștilor unul sau mai multe dosare, acuzându-i de intoxicare cu gaze a manifestanților, dacă nu chiar de tentativă de omor calificat? Dar o societate civilă de rit sorosist, ca să nu mai vorbim și despre vajnice batalioane de #rezistenți?Chiar nici-o critică în prestigiosul cotidian „La Libre Belgique” la adresa intervenției în forță a polițiștilor, cu tunuri de apă și gaze lacrimogene, împotriva manifestanților? Asta ca să nu mai vorbim despre faptul că incidentele s-au petrecut, nu doar la figurat, ci pur și simplu sub ochii super-îngrijoraților euro-supraveghetori ai respectării bunul mers al justiției. Înalți oficiali ai UE care, dacă până acum nu au dat semnale de îngrijorare acută, este greu de presupus că o vor face într-un viitor apropiat.

Vezi bine că nu, fiindcă, dacă ar fi fost vorba de așa ceva, cu siguranță ne-ar fi dat de știre propagandiștii de nădejde ca Mălin Bot și băieții lui. Totuși, eu zic să nu ne pierdem speranța! Numai mâine nu e luni și începe o nouă săptămână de lucru în Parlamentul European. Unde, dacă foarte-ultra-vigilentul lider al europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, nu își va exprima îngrijorarea față de comportamentul polițiștilor de la Bruxelles, atunci este foarte probabil ca Monica Macovei, Cristian Preda sau chiar proaspătul lor co-militant, Cătălin Ivan, să ia taurul de coarne și să ceară sancțiuni drastice împotriva polițiștilor din capitala Belgiei. O fi fiind el, Bruxelles-ul, orașul de reședință al instituțiilor-cheie ale UE, dar principiul deplinei egalități în fața normelor europene- în baza cărora s-a cerut sancționarea drastică României pentru rele tratamente aplicate atât de pașnicilor manifestanți care, pe 10 august, au vrut să dea o tură prin Palatul Victoria- trebuie lăsat să opereze și de data aceasta!

Până atunci, mă încumet să cred că ar mai exista o soluție și anume să le împrumutăm partenerilor belgieni măcar unul sau doi dintre procurorii care anchetează evenimentele din 10 august. Mai corect spus, îi anchetează numai pe jandarmi, fără a-i deranja pe cei care i-au snopit în bătaie pe jandarmi și au vandalizat zona Pieței Victoriei. Care procurori, foarte pricepuți fiind întru ale anchetelor pe repede înainte, cu siguranță că le vor împărtăși colegilor belgieni din experiența lor înaintată și le vor arăta, la concret, cum operează legea cu dedicație în statul de drepți!

Veritabil schimb de bune practici care va confirma,încă o dată, adevărul amar al străbunei zicale românești: ce ție nu-ți place, altuia nu-i face…

×