x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ceausescu, nu fi trist si Basescu-i comunist

Ceausescu, nu fi trist si Basescu-i comunist

de Lavinia Sandru    |    31 Ian 2006   •   00:00
Ceausescu, nu fi trist si Basescu-i comunist

"In loc sa incerce sa faca ceva ca sa mai recuperam din ceea ce am pierdut in acesti ultimi 16 ani, presedintele le-a tras o zmetie rusilor, de parca ar fi fost vorba de o disputa personala intre el si parlamentarul rus care i-a adresat intrebarea in legatura cu bazele americane din Romania. Sigur ca intrebarea rusului a fost provocatoare, dar Traian Basescu n-ar fi trebuit sa raspunda ca si cum nu reprezenta acolo 22 de milioane de romani"

Atitudinea presedintelui Traian Basescu de la Strasbourg, de saptamana trecuta, ar fi fost aplaudata de Ceausescu daca acesta mai era in viata.

Chiar daca unii nu vor accepta asta, presedintele a avut la Consiliul Europei o pozitie ceausista. Intreaga Europa a fost martora unei prelungiri a antisovietismului lui Ceausescu, pe care Marele Carmaci il folosea doar pentru a-i face pe romani sa uite de privatiunile zilnice si sa-i pacaleasca pe occidentali ca e un mare democrat (lucru care i-a si reusit). Sa le spui ritos rusilor ca nimeni nu i-a intrebat de ce au stat 30 de ani la noi inseamna sa fii total inconstient de urmarile pe care le poate avea o asemenea afirmatie pentru concetatenii tai. Am o convingere si v-o expun ca varianta de lucru: relatiile dintre Romania si Rusia au fost blocate intentionat. La inceputul anilor ’90, fostii securisti ai lui Ceausescu au blocat toate relatiile la nivel statal, ca sa le poata gestiona, mai departe, in interes personal. Traian Basescu le-a facut, prin gestul sau, un mare serviciu acestor securisti. Consecintele relatiei proaste cu acest mare vecin de la rasarit sunt cat se poate de masurabile, desi unele sunt mai vizibile si altele sunt mai putin vizibile. Cred ca toti ne-am convins ca platim cel mai mare pret din toata Europa la importul de gaze. Ce nu este atat de evident pentru toata lumea - imensa piata de desfacere pe care am pierdut-o in imediata noastra vecinatate.

In loc sa incerce sa faca ceva ca sa mai recuperam din ceea ce am pierdut in acesti ultimi 16 ani, presedintele le-a tras o zmetie rusilor, de parca ar fi fost vorba de o disputa personala intre el si parlamentarul rus care i-a adresat intrebarea in legatura cu bazele americane din Romania.

Sigur ca intrebarea rusului a fost provocatoare, dar Traian Basescu n-ar fi trebuit sa raspunda ca si cum nu reprezenta acolo 22 de milioane de romani. In fata APCE nu vorbea in nume personal, ci in calitate de presedinte al Romaniei. Ar fi trebuit sa-i spuna ca nu e vorba de baze americane, ci de facilitate, adica exact asa cum presupun ca s-a convenit intre rusi si americani. Presedintele a lasat insa sa se inteleaga ca el este cel care a adus in Romania bazele americane, ca sa le arate romanilor de acasa cat este el de puternic si de influent. Si, in acelasi timp, occidentalilor, cat este el de voinic (simptomele ceausismului descris mai sus). Din pacate, n-a reusit sa dea dovada decat de un populism ieftin, iar vorbele lui vor avea consecinte negative atat in ceea ce priveste partea americana, cat si partea ruseasca. Cand a declarat in ultima dezbatere televizata de dinaintea alegerilor prezidentiale ca este comunist, nu m-am asteptat ca va face si gesturi comuniste dupa ce va ajunge presedinte.

Fie ca vrem, fie ca nu vrem, Rusia ramane in continuare o mare putere economica si noi n-am fost in stare sa-i acordam importanta cuvenita, astfel incat sa fim avantajati de apropierea geografica la care ne gasim fata de ea. Va ofer un amanunt: in timp ce ambasada noastra de la Moscova are doi oameni care se ocupa de relatiile economice, Ambasada Ungariei are 40 de oameni care raspund de acest segment.

Va amintiti ca in 2002, cand a venit in Bucuresti, presedintele Bush a spus ca Romania reprezinta o punte catre Rusia?

Traian Basescu i-a transmis, de la Strasbourg, domnului Bush ca puntea catre Rusia este una pe care el nu se va lasa pana n-o face praf!

PS. As vrea sa-i atrag atentia domnului presedinte Traian Basescu ca, in cazul in care considera ca e in interesul Romaniei sa trateze SUA ca pe un licurici mare, tot in interesul Romaniei este sa trateze si Rusia ca pe un licurici mare!

×
Subiecte în articol: editorial