x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cei 7 magnifici

Cei 7 magnifici

de Dan Constantin    |    30 Iul 2006   •   00:00
Cei 7 magnifici

Publicul nu a fost informat, iar cei care au semnat lista au fost priviti ca dusmani ai NATO si ai americanilor. Ramanea sa fie trecuti pe o lista de monitorizare, sa le fie ascultate telefoanele si sa fie suspectati drept cartite ale sistemului ticalosit.

Liberalii par decisi sa fie consecventi in deciziile lor politice, asumandu-si iesirea in public pentru o dezbatere la nivel national pe tema retragerii trupelor romanesti din Irak. Cand au hotarat sa sustina aducerea acasa a trupelor, premierul Tariceanu si ministrul Atanasiu au starnit o furtuna care era sa-i provoace apoplexia presedintelui. Traian Basescu s-a dat de ceasul mortii cand s-a vazut atacat pe terenul sensibil al prezentei romanesti in Irak, zona considerata tabu. Era parca un consens intre liderii politici sa nu zgandare subiectul, sa nu-i supere pe reprezentantii administratiei Bush. Cu atat mai mare a fost socul pentru prezident cu cat Tariceanu a deschis noul front de razboi cu Basescu exact inainte de anuntul vizitei oficiale in SUA, ceea ce probabil a starnit murmure de nemultumire la Casa Alba fata de cel care nu poate tine problema sub control.

S-a vazut in aceste zile ca Bush este si mai prieten cu dusmanul lui Tariceanu dupa afrontul ce l-a suferit coalitia razboinicilor, tot mai putin numeroasa. Pentru a nu veni cu tolba goala de la Washington, Bush a promis vag sefului de la Cotroceni ca s-ar putea indulci regimul vizelor pentru cetatenii romani dornici sa calatoreasca in SUA. Ca sa nu ramana dator, Basescu a plusat, oferind trupe pentru Liban. Baiat fin.

Cum spuneam, liberalii merg mai departe cu ideea retragerii trupelor din Irak. Si nu se bazeaza doar pe sondaje comandate, ci ies la discutii directe cu cetatenii. La Sibiu, organizatia locala a PNL a deschis o lista pentru strangerea de semnaturi care sa dea tarie cererii de retragere a fortelor romanesti din Irak. Am ramas absolut interzis dupa ce s-a anuntat primul rezultat al actiunii.

7 (sapte) cetateni si-au exprimat dorinta de intoarcere a trupelor. Am telefonat la Sibiu, m-am interesat la colegii de breasla, la cativa fruntasi ai orasului sa-mi confirme acest numar. Nu credeam ca se va face coada la o asemenea lista dar nici nu ma asteptam sa apara doar o echipa de handbal drept sustinatori ai ideii dlui Tariceanu.

Cand dai o asemenea stire in Romania trebuie sa citesti printre randuri. Si sa-ti pui intrebari. Asadar, am aflat ca lansarea listei de la Sibiu nu a avut chiar scopul de a strange semnaturi, ci in primul rand de a arata ca o asemenea actiune nu are suportul populatiei. Ca atare, nimeni nu stie cand s-a deschis lista, nici daca ea s-a inchis.

Publicul nu a fost informat iar cei care au semnat-o au fost priviti ca dusmani ai NATO si ai americanilor. Ramanea sa fie trecuti pe o lista de monitorizare, sa le fie ascultate telefoanele si suspectati drept cartite ale sistemului ticalosit. Misterul: organizatia PNL Sibiu este sub influenta grupului anti-Tariceanu. De aici este trimisa in Parlament dna Turcan iar dl Stolojan este primit de liberalii sibieni cu paine si sare. Iata de ce sibienii care au semnat lista au dat un semn de mare curaj intrand in barlogul lupilor.
×
Subiecte în articol: editorial