x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cei mai prosti destepti

Cei mai prosti destepti

de Tudor Octavian    |    01 Noi 2006   •   00:00
Cei mai prosti destepti

Numai desteptii pot fi, din vreme-n vreme, si prosti. Prostii din nastere sunt egali cu ei insisi, n-au caderi si ridicari.

Liberalii sunt cei mai instruiti politicieni, dar cateodata si cei mai prosti. Au scoala, au trecut, au putere, au bani, au de toate. Sunt insa uituci. Uita ca femeile noastre au alte ratiuni de vot decat barbatii. Femeile au simpatii si antipatii, nu motive economice sau ideologice. Era normal ca Mona Musca sa creasca in sondajele de opinie, deoarece in ochii femeilor Mona e o victima. De fapt, e o victima si-n ochii multor barbati, care o simpatizeaza ca femeie. E victima si-n ochii multor romani care cred ca bine a facut dand note informative despre studentii straini. Arabii care studiau in Romania numai de scoala nu se ocupau. Faceau afaceri la negru, faceau spionaj, isi permiteau, cu banii lor, sa ne sfideze si sa ne cumpere ieftin fetele. Alde Hayssam si Munaf tot Hayssam si Munaf erau si-n urma cu trei decenii. In cazul Mona Musca, liberalii i-au sensibilizat contra lor pe toti cei carora Mona Musca nu le era indiferenta. Dac-ar fi fost mai boccie, altfel ar fi stat lucrurile.

Pentru majoritatea lucida a electoratului, prezenta Monei Musca in politica e o victorie a femeii complete: frumoasa, desteapta, emancipata, cumpatata. Nu-s tocmai putini cei care o gasesc fermecatoare. Reactia sefilor liberali la accesele de independenta ale Monei Musca e la jumatatea distantei dintre feudalism si misoginism. Asa o percepe poporul si, chiar daca are resorturi strict interne, conteaza mai mult ce vrea romanul sa inteleaga. Acum, Mona Musca e o femeie profund jignita si o data cu ea simt jignire mii, zeci de mii de alegatoare. Eu, dac-as fi politician, n-as ramane indiferent la memoria afectiva a alegatorilor Monei Musca. Pentru liberali a devenit un adversar la fel de determinat ca Basescu. Mona Musca a plecat din partid cu toate secretele PNL-ului in geanta. Ar fi si alte pricini ce-i obliga pe liberali sa fie curtenitori cu Mona Musca, nu naravasi si radicali. Peste toate insa primeaza conditia deosebita a persoanei, faptul ca nenumarate femei se simt bine reprezentate de ea, atat ca politician, cat si ca doamna rasata. In tot Parlamentul nu exista o a doua care sa-i ameninte statutul nescris de om potrivit la locul potrivit. Daca s-ar face un sondaj in mass-media, privitor la vinovatiile Monei Musca, am avea surpriza unui vizavi pozitiv. Gazetarii sunt foarte rezervati cu decizia liberalilor, daca nu de-a dreptul ostili acesteia. Nu-i nici un secret ca Mona Musca e simpatizata si aici. Si atunci te intrebi cum au putut fi liberalii atat de prosti, ei care-s totusi cei mai destepti ca partid?

×
Subiecte în articol: editorial musca mona mona musca