x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cele zece operaţii pe creier deschis

Cele zece operaţii pe creier deschis

de Tudor Octavian    |    29 Iun 2011   •   21:00

Un lingvist nord american, Noam Chomsky, a concretizat, intr-o formulare pe intelesul tuturor, cele zece manipulari generale pe care se bazeaza democratia occidentala. El le numeste strategii ale diversiunii, concepute pentru a confuziona si deturna atentia multimilor americane de la manevrele claselor politice si finanicare, dar sunt, de fapt, diversiuni cu aplicatie mondiala. Procedura de baza e preluata de la prestidigitatori, care isi fac treaba canalizand atentia publicului in directii false. Iata cele zece retete:

1. Sa distragi permanent aten­tia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­tio­nal. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate.

2. Sa creezi probleme grave, care angajeaza masiv opinia pu­blica si tot tu sa vii cu solutii. Un exemplu: sa favorizezi violenta urbana si apoi sa vii tot tu cu gu­ver­narea providentiala care sal­vea­za natiunea in temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­tul limitarii libertatilor democratice.

3. Sa aplici treptat toate ma­su­rile dure. Ceea ce ar duce la mis­cari populare, daca se aplica intr-un singur pachet si dintr-odata, de­vine suportabil, daca e livrat in portii anuale, conform unui program anuntat.

4. Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e prevenit si amanat.

5. Sa te adresezi multimilor ca si cum toti oamenii au o gandire infantila. In felul acesta, indrepti multimile spre o gandire infantila care nu face relatia dintre cauze si efecte.

6. Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manevrat.

7. Sa tii poporul in ignoranta si in satisfactii ieftine, dar multe. Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ide­al de a tampi lumea si a o controla.

8. Sa incurajezi financiar me­dia, aceea care indobitoceste pu­bli­­cul si-l tine legat de emisiuni si se­ria­le vulgare ce trag inteligenta in jos.

9. Sa stimulezi simtamantul individual de culpa, de fatalitate, de neputita. Omul care nu mai are indemnul sa se revolte, devine turma si e usor de controlat.

10. Sa apelezi la toate cuceri­rile stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. In acelasi timp sa le discreditezi prin media, astfel ca poporul sa nu creada in mijloacele si strategiile statale de manipulare.

×