x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Centenarul nostru mic şi trist

Centenarul nostru mic şi trist

de Radu Tudor    |    29 Ian 2018   •   08:51
Centenarul nostru mic şi trist

Cele două lumi, cea reală şi cea în care este România, au astăzi o zi extrem de încărcată. La Bucureşti s-a copt al 3-lea cabinet în 12 luni.

Lumea reală este branșată la Davos, un mic orășel elveţian unde orice ţară care se respectă şi-a trimis reprezentanţii la Forumul Economic de nivel mondial. România, nu.

Nici nu e de mirare. Vineri a vorbit Donald Trump.

Joi a fost Theresa May, miercuri Emmanuel Macron, marți Angela Merkel.

Evident că m-am oprit la panelul numit Central and Eastern Europe, A New Agenda for the Continent. Unde trebuia să fim şi noi, dacă mai aveam politicieni şi/sau oameni de stat cu viziune europeană, nu rural-balcanică…

Şi ce am aflat? Că trei președinți, din care unul are de patru ani țara făcută franjuri, anume dl Petro Poroșenko al Ucrainei, doamna Dalia Gribauskaite, care conduce Lituania, și dl Andrej Duda, timid în țara sa care are un soi de ADHD politic, explică audienței numai ochi și urechi cum e cu traseele energetice, cu NATO, cu amenințarea rusă.

În general, cu subiecte de nivel strategic.

Toate cele trei state erau, acum 100 de ani, fie trecute prin foc și sabie, fie nu erau deloc.

Lituania este de-un leat cu noi la centenar. Țară mică, are o relație complicată cu Polonia. Mai că se urăsc, dacă ar fi să ne luăm după naționaliștii baltici.

Ucraina era de toate și nimic acum 100 de ani.

La noi e însă Centenarul. Acum patru zile am aniversat Mica Unire. Se face încă guvern. Al 3-lea în 12 luni.
E greu, cum sunt toate pe la noi.

La Davos n-are cine merge.
N-a mai fost cineva de 20 de ani, cred. Ce să căutăm noi într-un forum civilizat, unde se dezbat subiecte cruciale? Noi, aici, la bodega noastră politică de nivel comunal.
Centenarul nostru a început foarte trist. Şi simt că aşa va continua tot anul.
Fix azi, sunt 100 de ani (pe stil nou) de la sechestrarea Tezaurului României de către Rusia bolșevică. E o tăcere înfiorătoare la Bucureşti. Printre bogăţiile uriaşe furate de Moscova este şi mantia lui Mircea cel Bătrân. Rămânem neputincioşi şi goi în faţa istoriei!
Ați auzit pe cineva să spună ceva?
Sau să acționeze ca și cum am fi învățat ceva de atunci? 
În mica noastră băltoacă balcanică dominată de politicieni mici, fără instinct european, valul de la Davos n-a produs nicio tresărire.

 

×