x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Chiar, de ce-om sta la cozi?

Chiar, de ce-om sta la cozi?

de Razvan Barbulescu    |    19 Dec 2011   •   21:00

Dementa la plata luminii, localul din Braziliei. Sala plina ochi, te-nabusi. Lipite pe langa pereti, cozile – trei la nu­mar – tradeaza experienta din vre­mea tacamurilor, iaurtului la bor­ca­nas, salamului de vara – cate unul sa ajunga la toata lumea. Alte timpuri, alte cozi. Coafate la fel. Un badigard cu cea mai blanda figura din cate are firma de paza vegheaza ca sal­ba­ticii (apreciere din coada: zau, doamna, parca am fi salbatici) sa nu se buluceasca, "va rog, nu va bu­lu­citi...".

Ca in orice rau, oamenii desco­pera si o multumire, li se dezmortesc oasele. Coada freamata, mormaie, ba­te campii nu atat cu intelepciune (po­iana lui Iocan), cat cu draci. Pa­trunzand greu, un ins cu mina prospera se adreseaza vazduhului: De ce stati la coada? Un domn pensionar: Chiar, de ce-om sta la coada? Un alt domn pensionar: Pai, poate, ne-o place...

Intra altul, se infige electoral in mijlocul incaperii si face pe desteptul: Bai, frate, da’ exista internet, banci, trebuie sa platiti aici?... O ia prompt in freza: Da’ tu de ce nu platesti online, istetule? Istetul: Penca am treaba c-o incurcatura. Raspuns: Ei, incurcati suntem si noi, asa ca fa bine si asaza-te la coada din dreapta.

Pe peretii holului, ca si pe site, realizarile companiei de electricitate, solutii noi, rapide si simple de plata... concursuri cu premii, castiguri in bani, excursii... Alta tara.

Un chelios da din mana a le­hamite: Ne si place sa stam la coada, deh, anii comunismului... Din pe­re­tele opozitiei ii raspunde corul cu fac­turi la zi: Poate dumitale iti place... dupa fata si dumneata ai fost in anii aia... si poate ca ai fost prea mare, poate n-ai prea stat la cozi... Omul renunta la coada si pleaca satul: n-ai cu cine, dom’le. O doamna pensio­nara se foieste, cum se foiesc pensi­on­arii la miting. N-are de platit, o omoara grija datoriilor la anul.

Romania ca un talon de pensie taiata, crispata, cu groaza intretine­rii si spaima datoriilor la stat. Membrii grupului destinat ghiseului de informatii te informeaza ca noile contoare se intepenesc, iau o viteza de ametesti. Sau fura. Si astea fura. Detaliile din strada Braziliei au corespondente in folclorul despre gu­ver­nare. Personajele cele mai pomenite: Boc, Ceausescu, Basescu. Ceausescu e personaj pozitiv, cozile aveau lo­gica sistemului.

Deschide usa o pensionara, mai sa lesine: 'Abia am scapat de la tichetele sociale, de la patru dimineata stau... Cat le place in tara asta sa ne vada im­becilizati la coada... Stam la coada ca vitele fiindca vor astia sa ne umi­leasca...'. 'Astia' nu sunt neaparat de la Enel. Clientii din noul val intra pe usa ca in democratie si dintr-odata isi pomenesc parintii: maaaaamaa…! Aici sucomba si protestul.

×
Subiecte în articol: editorial