x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Chiliman şi Udrea, bătaia pe verde

Chiliman şi Udrea, bătaia pe verde

de Lucian Avramescu    |    03 Iun 2012   •   16:48

Rusaliile au eliberat de sub umbrela Capitala. Dupa trei saptamani in care pana si gandurile au facut reumatism, Soarele ne-a surprins cu violenta, ne-a ametit. Am iesit din casa chemat de Andreea Stroe, la o emisiune aproape matinala a Antenei 3. Ni s-a pus in vedere, mie si confratelui Dan Constantin, sa ne tinem departe de politica, sa nu scoatem un diftong despre candidati si sa aparam postul de tornada de amenzi, declansabila la o apasare de buton a unei doamne cu bazdac, fosta ziarista, azi camerista a doamnei Udrea.

De dimineata vazusem o caricatura a fratelui meu care-l infatisa pe Andrei Chiliman, primar si candidat aproape reales in Sectorul 1, in dialog polemic cu Elena Udrea, pe teme de verde. Chiliman zicea ca el se refera la verdele parcurilor, in care sectorul pe care-l gospodareste exceleaza, Udrea, care cara o geanta Vuitton verde, era acuzata ca isi piteste portocaliul electoral degeaba sub clorofila fiindca toata lumea o identifica farsoare. As fi zis o ironie dar fiindca punea, conform CNA, in pericol democratia, am tacut. Pentru a salva bunul dobandit inca din vremea lui Platon, merita un post de cuvinte si schimnicia in tacere. Sa fie "tineti-va gura!", marea izbanda a societatilor autogospodarite liber?

La un moment dat, intr-un fel de breaking news, am aflat ca la un semimaraton care avea si varianta de a alerga vreo trei metri, un tanar a lesinat. Salvare, transmisii in direct. Ma rog, dupa zece minute de stat la umbra, maratonistul care a gafait cativa pasi si-a revenit. I-am spus Andreei ca la inceputurile agentiei AMPress pe care am inventat-o dupa ’89, lucram si pentru agentia EFE, spaniola. Transmiteam, in subredactia de la Viena, stirea ca la Universitate jandarmii s-au ciomagit cu demonstratii. Cate victime? – intreba spaniolul. Ceva capete sparte, niciun mort, raspundeam noi scuzandu-ne. Nu e stire, zicea ala si noi, ziaristii romani, il injuram, nedumeriti si jigniti. Nu direct, ci dupa ce inchideam telefonul. Pentru EFE, care aduna informatii din toata lumea, stirea noastra ar fi fost stire abia daca inclestarea dintre demonstranti si fortele de ordine ar fi presarat pe caldaram macar sase morti.

Stirea cu maratonul m-a coborat din automobil, dupa emisiune, la Parcul Kiseleff unde gasesc singurul loc din Bucuresti cu un manunchi de opere ale lui George Apostu. Capitala Capitalei e verde, proaspata, culturala, spalata cu sampon pe trotuare. Verdele gospodarit de Chiliman, cu bugetul lui, cu oamenii lui, e verdele bucuriei. Am vazut si verdele Vuitton din unele afise. Ce rusine sa ne crezi, madam, prosti, prosti de-a binelea. Nu suntem prosti doamna Udrea, iar candidatii tai vor fi recoltati, impreuna cu Prigoana, in tomberoanele care-i apartin. Am dat o raita si prin Herastrau, rai european al sectorului meu, ingemanare fericita de ape si padure, surclasand, nu glumesc, Hyde Park. Cred, madam, fiindca te agiti cu campania pe care deja ai pierdut-o, in verdele parcurilor gospodarite de Chiliman si mai putin in verdele spalacit al afiselor cu Pleasca si Livache.

×
Subiecte în articol: editorial