x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cifre şi întrebări înaintea marii partide de şah

Cifre şi întrebări înaintea marii partide de şah

de Radu Tudor    |    27 Aug 2009   •   00:00
Cifre şi întrebări înaintea marii partide de şah

Cunoscutul politician PSD Viorel Hrebenciuc este coordonatorul campaniei prezidenţiale pentru Mircea Geoană. Posesor al unei experienţe foarte bogate în privinţa campaniilor electorale, liderul deputaţilor PSD dă senzaţia de confort oamenilor partidului din zone precum Moldova, Muntenia şi Dobrogea. Şi o evidentă stare de inconfort celor din Ardeal.

Nu de puţine ori, Vasile Dâncu, gânditorul şi sociologul Grupului de la Cluj, a criticat partidul pentru propulsarea în top a lui Hrebenciuc, un nume care aduce permanent probleme de imagine, în viziunea ardelenilor. Asociat mereu în mass-media sau în discursurile adversarilor politici cu ideea de corupţie, Viorel Hrebenciuc n-a avut însă niciodată de-a face cu justiţia. N-a fost nici săltat de procurori, nici judecat la Bacău sau Bucureşti. Numele său nu este vehiculat în nici o afacere, în mod oficial, deşi se spune despre moldoveanul cu nume de ucrainean că are o linişte financiară foarte bine consolidată.

Prezidenţialele sunt cel mai important joc de strategie politică din ultimii ani.
Traian Băsescu domină încă scena, se află în toate sondajele în pole position, chiar şi după o scădere dramatică de 20% în şase luni. Drept urmare, orice contracandidat are ceva dureri de cap. Nimeni nu se poate considera învingător din start, iar acesta mi se pare cel mai interesant şi provocator detaliu al anului 2009.

Cu toate astea, Hrebenciuc şi-a pus pielea în băţ pentru Geoană şi a declarat în emisiuni televizate că şeful său va câştiga prezidenţialele din decembrie. E conştient că va lua partea leului dacă şeful său ajunge la Cotroceni. La fel cum va fi puternic smotocit dacă în Kisseleff nu se va serba victoria prezidenţialelor.

Hrebenciuc se bazează în primul rând pe continuarea degradării intenţiei de vot pentru actualul titular de la Cotroceni. Un fapt indubitabil, cu atât mai mult cu cât Traian Băsescu nu-şi poate reprima tentaţia de a fi şi prim-ministru, şi ministru de Finanţe, şi negociator cu sindicatele, şi educatorul-şef al naţiunii. Ca absolvent al unei şcoli româneşti, are tot dreptul, nu-i aşa?

Un maestru al cifrelor, Hrebenciuc spune că Geoană se află undeva la 26%-27%. Unele cercetări îl confirmă, altele dimpotrivă, îl contrazic. Institute cu nume serioase au găsit o distanţă cam neplăcută între nivelul intenţiei de vot pentru PSD şi cel pentru Mircea Geoană. 

 

Şeful de campanie amintit afirmă că, pe măsură ce trece timpul, Geoană se va apropia de scorul PSD din sondaje, undeva pe la 31%. Iar pentru că actualul preşedinte nu va putea scădea sub 30%, oricât de puternică ar fi criza economică şi efectele ei, se anunţă un prim tur mai mult decât interesant.

Personal îl creditez şi pe Crin Antonescu, potenţialul său de a strânge votul unor nehotărâţi fiind deloc neglijabil. Dacă se va întâmpla în turul întâi, aşa cum spune oracolul din Bacău, înseamnă că Geoană şi Băsescu se vor afla practic la mustaţă, undeva în jurul a 31%-32%. Asta doar dacă PSD se va mobiliza exemplar şi a învăţat ceva din greşelile trecutului recent.

Probabil, liderul PNL va lua şi el peste 20% din intenţiile de vot. Asta dacă nu va ameninţa chiar poziţia a doua. Foarte interesant sunt de urmărit şi simulările din sondaje privind intenţiile de vot din turul doi, cine are mai multe şanse împotriva actualului preşedinte şi cine ce voturi cumulează.

În vara asta fierbinte şi foarte capricioasă, se naşte o serie de întrebări importante, cu răspuns foarte aşteptat: Intră cu adevărat Oprescu în cursă, cum a lăsat să se înţeleagă? Va reuşi să adune atât de multe voturi, încât să conteze pentru turul doi? Dacă nu, atunci "pentru cine" intră doctorul în joc? Cât va lua Vadim, acum, când criza îi favorizează discursul? Dar procentele importante ale UDMR spre cine se vor duce în turul doi?
Începe o partidă de şah de mare anvergură.

De va fi rocada mare, rocada mică sau un pat de zile mari, oricum ne aşteaptă cele mai interesante mutări politice din ultimul deceniu de politică dâmboviţeană.

×
Subiecte în articol: editorial