x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cînd preşedintelui Traian Băsescu i se spală picioarele cu vocea

Cînd preşedintelui Traian Băsescu i se spală picioarele cu vocea

de Ion Cristoiu    |    07 Mai 2008   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri-dimineaţă invitatul unei ediţii speciale a emisiunii "Ziua şi evenimentul" de la Radio România Actualităţi. După cum zice şi titlul, emisiunea cu pricina îşi propune să comenteze cu invitaţii postului un eveniment mai important al zilei respective. Realizatoarea emisiunii, Marilena Dumitrescu, a găsit de cuviinţă că evenimentul zilei de marţi, 6 mai 2008, e constituit de decizia Parlamentului în chestiunea dosarelor de la DNA ale foştilor şi actualilor miniştri.



Preşedintele Traian Băsescu a fost ieri-dimineaţă invitatul unei ediţii speciale a emisiunii "Ziua şi evenimentul" de la Radio România Actualităţi. După cum zice şi titlul, emisiunea cu pricina îşi propune să comenteze cu invitaţii postului un eveniment mai important al zilei respective. Realizatoarea emisiunii, Marilena Dumitrescu, a găsit de cuviinţă că evenimentul zilei de marţi, 6 mai 2008, e constituit de decizia Parlamentului în chestiunea dosarelor de la DNA ale foştilor şi actualilor miniştri. Desigur, dacă am ţine cont de o logică minimă presupusă a guverna chiar şi inteligenţele redactorilor de la Radio România Actualităţi, decizia Parlamentului a aparţinut zilei de luni, şi nu celei de marţi. Abordarea ca eveniment al zilei de marţi ni se pare improprie. Admiţînd că instituţia aflată sub administrarea Mariei Ţoghină a ţinut neapărat să dezbată decizia Parlamentului, normal ar fi fost să schimbe titlul rubricii din Ziua şi evenimentul în Ziua de ieri şi evenimentul.

La cîte gogomănii profesionale produce zilnic pe bandă rulantă instituţia falimentară a radioului public, afacerea cu abordarea unui eveniment de ieri la o emisiune destinată evenimentelor de azi n-ar fi cine ştie ce nenorocire. Am fi trecut-o sub tăcere dacă n-am fi sesizat că nu e vorba de o stîngăcie profesională, ci de o acţiune cu tîlc. Una dintre acele acţiuni mizere, puchinoase, cu care ne-au obişnuit în perioada postdecembristă posturile publice de radio şi televiziune, plătite de contribuabili pentru a fi în serviciul public, în realitate ele fiind, iar şi iar, în serviciul celor de la putere. ½i cea mai bună dovadă că subiectul n-a fost dictat de realitate, ci de aranjamente prin boscheţi o constituie cel care a fost invitat timp de 40 de minute să comenteze evenimentul de ieri: nimeni altul decît Traian Băsescu.

Din cîte se ştie, Parlamentul a decis înfiinţarea unei comisii care să analizeze dacă dosarele foştilor şi actualilor miniştri pot fi trimise la DNA. O dezbatere la postul public de Radio a deciziei Parlamentului s-ar fi impus poate. Dar să-l chemi chiar pe Traian Băsescu s-o comenteze mi se pare o aberaţie absolută, de care numai România Actualităţi era capabilă. Între instituţia preşedinţială şi decizia Parlamentului nu e nici o legătură. Parlamentul n-a luat în discuţie dosarul lui Traian Băsescu. Ba mai mult, în decizia de luni, 5 aprilie 2008, nu se suflă un cuvînt despre Traian Băsescu, pentru a putea spune că preşedintele a fost invitat să dea replica. Traian Băsescu nu e jurist. În aceste condiţii, e legitim să ne întrebăm: de ce a fost convocat preşedintele să comenteze o chestiune care n-are nici o legătură cu prerogativele sale?

Răspuns: Pentru a face, în chip  anticonstituţional, o campanie electorală deşănţată în favoarea partidului prezidenţial. Şi a făcut-o! Profitînd şi de incredibilele deraieri ale moderatoarei de la minimele exigenţe ale jurnalismului.

Duduia cu pricina nu numai că n-a cerut probe cînd Traian Băsescu, în stilul binecunoscut, a început să zvîrle în dreapta şi-n stînga cu acuzaţii calomnioase, dar, mai mult, era atît de topită că stă de vorbă cu idolul visurilor sale că, la un moment dat, m-am întrebat de ce nu-l ia de bărbat pe Traian Băsescu în direct şi de dimineaţă.

Marţi, 6 mai 2008, am fost martorii unui exerciţiu tipic radioului public din ultimul timp: spălarea cu vocea, în direct, a picioarelor lui Traian Băsescu!

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial