x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine are doctorat sare acum cu mine!

Cine are doctorat sare acum cu mine!

de Victor Ciutacu    |    19 Iun 2012   •   11:32

Condusa un sfert de secol, cu mana de fier, de cuplul politic de succes Pingelica-Academiciana de renume mondial, tarisoara si-a gasit, dupa aproape alt sfert de secol de libertate, o pasiune noua. Citeste si dezbate in draci pe televizoare lucrari de doctorat. Nici macar nu-i greu. Oferta-i extrem de bogata. De la Revolutie, calci pe doctori in stiinte ca pe dude. Si, cand n-ai "oameni de stiinta' la indemana, pe generali. Dupa intensa lectura pe sarite si dezbaterea publica a paragrafelor subliniate de altii, corul inteleptilor decide cine a plagiat si cine nu. Pentru ca, mai nou, poporul de academicieni care a produs clasa politica aflata la butoane are pretentia de a fi condus, la nivel guvernamental, de ultimele promotii de premianti ai Nobelului pe sectiuni.

De cand lumea si pamantul, cartile din carti se scriu. Numai noi descoperim apa calda de la robinet. Si ne minunam ipocrit de laxele criterii de acordare a titlurilor universitare si a distinctiilor academice. Se copiaza-n draci prin traditie, de la continutul in sine la concluzii, iar beneficiarii au si tupeul de a se legitima cu marile lor contributii la mersul stiintific al omenirii. Impostura a devenit regula de baza, nu exceptie, in spatiul public. N-o produce doar tampiti scoala romaneasca, asa cum gretos regurgita pe gaura gurii intaiul carturar al tarii, dar nici numai cercetatori. Daca i-ar fi produs pe ultimii, indraznesc sa cred ca ne-ar fi mers mai bine.

Politicienii si, in general, dregatorii nostri par a fi baut apa unul dupa altul. Au, n-au treaba cu invatatura, pana nu-si agata-n palmares cateva masterate si-un doctorat, nu se simt bine. Vor sa le vina pe cale de consecinta o recunoastere publica pe care nu sunt in stare sa si-o castige. Uitati-va-n CV-urile ministrilor ultimelor guverne. Daca i-ai crede, ti-ai inchipui ca Palatul Victoria e reprezentanta din Romania a Harvardului, corcita la o cumetrie cu premiantii de la Yale. Generalul Oprea stie vreo 84 de cuvinte la un loc si e de ani de zile conducator de doctorate. Ridzi si Boghicevici au masterate de nu le stiu numara. Eba l-a luat pe-al ei chiar cu 10; de la stalpul societatii civile Parvulescu. Gangava ca un fotbalist de liga a treia din Tecuci, Kovesi a copiat pana si concluziile personale ale altuia in lucrarea-i de doctorat, s-a ajutat si cu niste site-uri de referate si-o apara la onoare CSM. Plus profesorul si avocatul Neagu, care are un lot mare de clienti la bulau sau in drum spre el. Udrea e si ea doctor in stiinte, desi infatisarea-i tradeaza mai degraba afilierea la categoria socio-profesionala a asistentelor medicale sexy din filmele care nu iau niciodata Palme d'Or. Igas a invins liceul la 24 de ani si, in urmatorii cativa, a ras vreo trei facultati pe stomacul gol. In timpul liber, ala dintre doua ture profitabile prin frontiera. Acu' s-a schimbat puterea si i-a ajuns randul pe cei de pe felia antibasista a tortului politic. Si-i executa propaganda portcalie la bucata. D-aia au picat, pe rand, Dumitrescu si Mang, d-aia transpira acum Ponta. Nu de rusine sau de vreun puseu de onoare, ci fiindca vidanjorii portocalii sunt infinit mai performanti decat cei ros-galbeni.

Dupa ce s-o termina si moda asta nebuneasca, o sa ajungem sa scriem in CV ca n-avem doctorat. Va fi proba suprema de onorabilitate.

×