x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine câștigă de pe urma războiului românilor cu românii?

Cine câștigă de pe urma războiului românilor cu românii?

de Serban Cionoff    |    10 Aug 2018   •   10:05
Cine câștigă de pe urma războiului românilor cu românii?

Astăzi, 10 august, este programat să se desfășoare în Capitală marele miting prin care diaspora ne-a anunțat că vine acasă că să își ia înapoi țara din mâinile corupților și ale penalilor. Cei din PSD, firește! Împrejurare în care este foarte greu să nu ne gândim că numai cu două zile în urmă murea, pe un pat de spital, judecătorul Stan Mustață, omul care a avut curajul și verticalitatea morală să spună, public, adevărul că așa-zisul Dosar Telepatia este o făcătură ordinară a binomului SRI-DNA. Ce i-a fost dat să pătimească distinsului jurist se cunoaște într-o mică dar edificatoare măsură, așa după cum orice om cu frica lui Dumnezeu nu poate decât să fie profund îndurerat și revoltat știind că, la ordinul unui scelerat, Stan Mustață, bolnav în stadiul terminal, a fost purtat la ceas de noapte de la un penitenciar la altul. Iată, așadar, că (in)justiția în România nu se face doar ,,noapte, ca hoții!’’, cum strigau mitingiștii de profesie, avându-l în frunte pe însuși președintele Klaus Iohannis, ci, într-un fel mult mai nenorocit: ,,Noaptea, ca asasinii!”

 Nu contest, aceste modeste însemnări ar putea să îmi atragă drastice puneri la punct din partea unor împătimiți susținători ai totalitarismului băsisto- iohannisit. Mi se va reproșa, că nu fac decât construiesc și să pun în circulație odioase scenarii numai pentru a înspăimânta populația și, mai grav, pentru a întina nobilele idealuri ale #rezistenților. Nimic mai fals! Dacă recitim declarațiile televizate ale lui Ovidiu Grosu,autoproclamatul organizator al mitingului, constatăm că acesta vorbește fără reținere despre ,,flăcări, fum și sânge pe străzi’’, ca și despre niște așa numite ,,formațiuni paramilitare’’, care ar urma să îi suprime, fizic, pe toți cei ce nu aderă la ideologia haosului programat, vom înțelege că nu mai este loc de eufemisme și nici de luat poziția struțului în deșert. Sunt, toate astea, teme care se regăsesc, cu o îngrijorătoare insistență, în mesajele pe care organizatorii mitingului le diseminează intens și fervent. De aici și gradul ridicat de credibilitate al unor semnale publice privind existența unor certe indicii că unii participanți la miting vor avea arme albe sau alt fel de dispozitive foarte periculoase. Așa după cum devin din ce în ce mai credibile ipotezele formulate de analiști temeinici ai realităților românești (dar, desigur, nu numai românești) cum sunt cele prezentate miercuri seara de către Ion Cristoiu la emisiunea lui Mihai Gâdea difuzată pe canalul Antena 3 și anume că ar fi vorba despre o acțiune gândită și susținută de către anumite sfere de interese. Ion Cristoiu fiind și cel care,aseară, la emisiunea Sandrei Stoicescu, a demontat sinistra  supralicitarea a evenimentului de către o mașinărie de propagandă foarte pricepută în ale diversiunii și manipulării. În tot, avem în față o acțiune prin care binomul sau, mă rog, sistemul, ține morțiș să demonstreze că moare dar nu se predă!

 Ipoteză foarte plauzibilă căreia i-aș adăuga o alta și anume ,,ștergerea urmelor’’, recte ,,suprimarea martorilor cheie’’. Judecătorul Stan Mustață- binecuvântată fie-i amintirea!- reprezentând, prin excelență, un asemenea martor-cheie. Ba chiar un foarte îndreptățit acuzator! Judecând lucrurile din această perspectivă realistă, solidă, ar fi cazul să ne întrebăm dacă nu cumva moartea –grăbită dacă nu chiar provocată!- a lui Stan Mustață nu reprezintă, în felul său, un prolog al mult trâmbițatului miting al diasporei?...    

 De aici decurgând, foarte probabil, (re)poziționările unora dintre cei care inițial se împăunau ca având calitatea de organizatori și mobilizatori ai mitingului, dar care, mai nou și mai nou, se spală pe mâini mai ceva decât Pilat din Pont. Cazul lui Emmanuel Sorin Cioacă, vicepreședinte al Federației Românilor de Pretutindeni, fiind reprezentativ pentru o asemenea speță.

 În această situație nu există decât două explicații mari și late: 1) fie că domnul Emmanuel et comp au scăpat pur și simplu lucrurile din mână și acum nu mai știu pe unde să scoață cămașa, fie că 2) domniile lor știu de la început ce s-ar putea întâmpla, adică la ce cotă ar ajunge violențele de stradă, dar nu vor ca numele să le fie pomenite în afacere. În rest, vorba bunului proverb al logicii clasice: tertium non datur.

 Drept pentru care faimosul miting rămâne orfan… de organizator, ba, pe deasupra, și neautorizat! Poziția, elegant spus ,,duplicitară’’, afișată de către distinsul diasporez româno-londonez fiind una pe care în nici-un caz nu o putem pune pe picior de egalitate cu ferma desolidarizare de orice manifestare anarhică, violentă și vulgară, sub pretextul unui protest civic, așa după cum este cazul Asociației Românilor din Italia. Asociație care a anunțat, deja, că nu va participa la mitingul din 10 august, dată fiind lipsa unui real dialog între organizatori și colectivitățile de români din afara granițelor țării. Motiv la care se adaugă politizarea excesivă a acțiunii.

 Două vorbe aș mai avea pentru conaționalii noștri care vor veni la miting. Este dreptul inalienabil al fiecăruia dintre ei și dintre noi acela de a ne exprima protestul pe o chestiune sau alta, mai ales atunci când este vorba despre buna gestionare a treburilor țării.  Asta,însă, cu condiția ca  protestul să se facă în termeni pașnici, civilizați, decenți și, dacă nu este cu bănat, cu argumente. De aceea, cel puțin din punctul meu de vedere, dacă în condițiile în care se va face bilanțul evenimentului și se va constata că au existat concetățeni  care, deși au fost avertizați să nu provoace sau să nu se implice- verbal sau fizic- în escaladarea tensiunilor, au făcut,totuși, asta, atunci cred că putem să ne gândim foarte serios dacă și în ce măsură ar mai putea beneficia ei de încrederea, de solidaritatea și de înțelegerea noastră. Fiind vorba, desigur, doar despre o sancțiune de ordin moral, civic și nicidecum de o restrângere a exercitării drepturilor lor prevăzute și garantate de Constituția României!

S-ar prea putea ca, până la urmă, scenariul mitingului care va face una cu pământul actuala guvernare să eșueze, iar bilanțul evenimentelor să fie cu mult sub orizontul se așteptare. Cu toate acestea, mitingul de azi ar putea avea o consecință certă. Este vorba despre acutizarea rupturii – artificial creată și întreținută cu o cinică rea-voință– între românii de acasă și o anumită parte a românilor din diaspora. Dezbinare al cărei unic, nedezmințit, beneficiar nu ar putea fi decât președintele Klaus Iohannis, aflat, încă de pe acum, în campanie electorală! Acesta este adevărul pe care l-a demonstrat, aseară, Ion Cristoiu și care circulă, intens, în spațiul public. Adevăr asupra căruia suntem, și unii și alții, datori să medităm cu toată seriozitatea.

 Toate acestea petrecându-se, din păcate, în anul Centenarului Marii Uniri! 

  

×