x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine dracu’ vă credeţi, doamnă Reding?

Cine dracu’ vă credeţi, doamnă Reding?

de Dan Constantin    |    12 Sep 2012   •   16:36

Titlul este marca unui europarlamentar britanic, exasperat de prestatia lui Barroso in fruntea Comisiei Europene. Cuvantarea exploziva circula pe internet si are sute de mii de accesari. Intrebarea de final pusa in plenul Parlamentului European l-a pus pe Barroso in mare dificultate, l-a adus la dimensiunea de cetatean care poate fi si el intrebat, admonestat si contestat.

Am asteptat, in cursul dezbaterii de la Strasbourg, sa-i puna cineva si doamnei comisar Reding intrebarea-anatema. In schimb, am vazut-o pe madam Reding inrosindu-se de draci, mai dihai decat toaleta ei rosu-portocaliu. A facut fete-fete cand i s-a spus ca este iresponsabila. Am privit-o cu mare placere cand i s-a zbarlit coafura ei bretonata, ofuscata pana la sufocare ca a fost facuta mincinoasa.

Ea, suita pe piedestalul de comisar al Dreptatii, sa fie terfelita in vazul Europei? Uite ca s-a intamplat sa auzim fluviul de vorbe rele despre madam Reding cum curgea valuri, valuri! Aflata intr-un moment de maxima expunere mediatica, sustinatoarea cea mai entuziasta a lui Basescu de la UE a trebuit sa joace rolul ca taie cu egala masura feliile de adevar. Nu a putut insa convinge pe nimeni ca marea judecatilor din plenul Parlamentului European asupra starii statului de drept din Romania, pornita de la reclamanta PDL, a ajutat puterea basista. Madama platinata a suferit in Parlament o infrangere, si-a pus obrazul ei bine tratat pentru a-l sustine pe Basescu, un politician esuat in Romania si caracterizat la Strasbourg ca ocupa ilegal postul de la Cotroceni. Preluand ca o cutie de rezonanta minciunile Monicai Macovei, comisar Reding s-a pus in situatia penibila de a sustine si ea minciunile despre lovitura de stat, distrugerea Curtii Constitutionale, fraudele uriase de la referendum. Ea a inteles insa prea tarziu ca s-a aflat intr-o eroare adanca in timpul acestei crize politice, si lectia de ieri, usturatoare, este, cred, binevenita. Ea a intrat deliberat in disputa dintre basism si democratie, situandu-se, prin sarcina primita de la partid, nu doar in aria neadevarurilor, dar si in afara principiilor Uniunii. Pentru a-si aduce boii acasa, madam Reding a facut in final apel la valorile democratiei, la regulile UE si a dorit sa iasa din situatia penibila, amenintand ca, in cateva saptamani, vom avea reguli noi pentru protejarea statului de drept, un mecanism mai rapid de reactie in interiorul UE pentru a o feri de derapajele antidemocratice. Doamna Reding a plecat de la dezbatere cu multe adevaruri greu de digerat.

Va fi intrebata, prin cotloanele constiintei, cum s-a lasat pacalita de agentii de influenta ai unui regim condus de scheletii Securitatii, de o mafie care construieste institutii paralele cu ajutorul serviciilor secrete. Si mai tare se va mira de ce adoratul Basescu a primit 7,5 milioane de voturi pentru demitere. Vazand cum s-a ales praful din "operatiunea Strasbourg", Basescu a ramas sa digere si palma primita de la presedintele Lituaniei, care i-a spus "Ati paralizat statul!".

O zi neagra pentru basism, dar si pentru madam Reding, care a scapat de intrebarea: cine dracu’ te crezi, doamna?

×