x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine i-a pus lui Băsescu gaz în salata reformei?

Cine i-a pus lui Băsescu gaz în salata reformei?

de Dan Constantin    |    03 Aug 2011   •   21:00
Cine i-a pus lui Băsescu gaz în salata reformei?

Basescu Traian si-a dat seama ca i-au murit laudatorii. In momentul in care delegatia FMI si-a strans do­sarele si a plecat in vacanta, re­gimul a ramas fara voci care sa sus­tina ca ne aflam pe drumul cel bun, ca progresele, chiar daca nu se vad, sunt notabile, dau speranta ca tarisoara nu se va da cu roatele in sus, in sant. Nervos ca tonomatele sunt plecate la oxigenare si nu mai are cu cine sa se certe, Basescu Traian a cautat adversari noi, sa nu-si iasa din mana, sa tina tonusul conflictului ridicat. Sorina Matei si-a vazut visul cu ochii – sa-l inter­vi­eveze pe presedintele ei chiar in bi­blioteca de la Cotroceni. Locul ales pentru discutie are in el o contradictie majora pe care ma mir ca ta­nara ziarista, cu spiritul ei de ob­servatie, nu l-a sesizat: adversita­tea dintre Basescu si carti. Asadar, cel mai putin educat dintre presedintii Romaniei, plasat prin­tre rafturile goale ale bibliotecii, intr-un cadru nefiresc pentru el, evident ca si-a etalat supararea viscerala fata de oamenii cu carte.

Il stim pe Traian Basescu nervos in general pe toata lumea, de la sefi de stat pana la batranica sinistrata din Moldova. In ultimul ceas rau, cel de-al treilea al zilei de marti, presedintele Sorinei a sarit ca, scuzati, curca-n lemne pe analistii care nu dau o inalta apreciere marii opere de distrugere materiala si spirituala care se infap­tuies­te sub conducerea lui directa, riguroasa si clarvazatoare (oare?). Ne aflam intr-un teatru al absurdului abisal: in biblioteca Palatului prezidential, dusmanul invataturii la timp, fostul elev mediocru ii face de doua parale pe cativa dintre cei mai calificati economisti ai Romaniei. Mircea Cosea, Daniel Daianu si Ilie Ser­ba­nescu sunt respectati in orice mediu, si-au castigat prestigiul citind bi­blio­teci intregi, scriind lucrari stiintifice cu larg ecou, sunt profesori universitari, au titluri academice. In plus, cei trei au fost si ministri in mai multe cabinete, dand din acest punct de vedere un exemplu rau Guvernului Boc, care, in general, si-a facut scoala pe puncte, la fara frecventa sau la mare distanta de cartile de specialitate. Cum sa nu-l enerveze pe Ba­ses­cu profesorul Cosea, care face in vo­lu­mul de eseuri despre criza la ro­mani, reunite sub titlul "Prea tarziu, prea putin, prea incet", judecati aspre la adresa conducerilor politice din ultimii ani? Dupa ce citesti cartea pri­vesti amuzat la "succesele" re­for­mei lui Basescu-Boc, nu poti accepta pastilele de ceata aruncate de Jeffrey Franks pentru linistirea apelor involburate in care pluteste ca o coaja de nuca economia romaneasca. Da­niel Daianu, editorialist la Jurnalul National, il scoate din minti pe Ba­sescu atunci cand, intr-un limbaj elegant si savant pe care nu-l poti urmari din loja de la Ciresica, arata punctele vulnerabile ale reformei si mai aduce vorba si despre moralitatea in afaceri. Iar Ilie Serbanescu, pe care aveti privilegiul sa-l cititi si pe el in Jurnalul National, nu se numara printre admiratorii erorilor din politica economica prezentata ca solutii intelepte de presedintele Romaniei.

Dialogul din biblioteca fara carti ne-a aratat un sef al statului ros de ura, grobian in mentalitate, lipsit complet de solutii. Un presedinte tocmai bun de suspendat, care doreste sa dezbine orice alianta politica, aruncand cu premeditare rezultatul votului in derizoriu. Un dictator care citeste Constitutia in cheia proprie, cu traducere explicita pentru populatie: degeaba va agitati, degeaba votati altceva decat PDL, guvernul va fi al meu, in vecii vecilor! Ca sa incheie o seara lamentabila l-a amenintat pe Andrei Plesu sa-si tina clanta, ca altfel da in vileag adevaruri scarbosae despre fostul lui consilier. Sorina, coplesita de fluviul de rautati prezidentiale, a mai cerut o audienta la Cotroceni. In biblioteca sau unde vrea Traian Basescu. Se infiripa asadar un serial al durerii. Pe lista la balacarit urmeaza un grup de aca­demicieni batjocoriti de Funeriu, Patriarhul Daniel, arhiepiscoul romano-catolic Robu.

P.S.Am retinut si doua in­for­ma­tii esentiale pentru starea natiunii:
1. Cu Blejnar e alta socoteala
2. Presedintele are card de sanatate.

×