x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine-i finanţează campania electorală?

Cine-i finanţează campania electorală?

de Ion Cristoiu    |    20 Noi 2007   •   00:00

De unde a obţinut Traian Băsescu sumele imense pentru această campanie electorală pe care şi-a provocat-o singur, pentru că există deja o Lege a votului uninominal, trecută prin Parlament?



Dacă ar fi să-l credem pe I.L. Caragiale, părintele nemuritorului Mitică, bucureştenii sunt printre romănii cei mai inzestraţi cu simţul zeflemelei. Astfel prezentăndu-se, ei ar avea toată indreptăţirea să glumească pe seama celui mai hazliu afiş electoral din istoria postdecembristă a Romăniei: cel care-l infăţişează pe Traian Băsescu lansănd indemnul Hai la curăţenie! Cunoscătorii intr-ale politicii autohtone ştiu că e o lozincă gen Hai la lupta cea mare!, prin care şeful de la Cotroceni cheamă romănii să spună DA la uninominalul zis şi al lui Băsescu. Uninominal prin care, potrivit teoriilor vărăte in cap domnului preşedinte de politologul Cristian Preda, clasa politică din Romănia s-ar curăţa de elemente nedorite. Cum insă majoritatea romănilor habar n-au de construcţia teoretică vulgarizatoare a mai marelui Referendumului, mulţi cred că e vorba de un indemn ca pe 25 noiembrie 2007 să ieşim cu mic cu mare la curăţenie. N-ar fi chiar de mirare pentru cei care, in comunism trăind, au avut parte de zile ale ieşitului la curăţenia străzilor, a rigolelor, a parcurilor şi a tufişurilor transformate in WC-uri publice de cetăţenii trecuţi de o nevoie imperioasă. Nu puţini sunt gata să creadă că e voba de un panou de PR al societăţii Rebu, cea care se află, in ultimul timp, intr-un deficit de imagine. Din nenorocire, bucureştenii dau cu ochii de acest afiş electoral in timp ce stau ore intregi in ambuteiajele oraşului condus de Adriean Videanu sau după ce s-au ridicat din căzătura provocată de gropile, şanţurile, brazdele şi dămburile Bucureştilor, transformaţi peste noapte intr-un experiment al Asfaltiadei şi Borduriadei. Şi, in aceste condiţii, in loc să izbucnească in răs, izbucnesc in critici la adresa celui care-i indeamnă din afiş. Pentru că:

1) Traian Băsescu e cel care, ca primar general, n-a făcut nimic pentru a rezolva problema circulaţiei in Bucureşti, mulţumindu-se, ca şi acum, cănd e şeful statului, să dea din gură.

2) Traian Băsescu e protectorul lui Adriean Videanu şi al Partidului Democrat, formaţiune răspunzătoare de administrarea catastrofală a Bucureştilor.

Criticile s-ar transforma insă in sudalme dacă ar afla că intreaga ţară e impănzită cu aceste afişe, fixate in panouri publicitare extrem de scumpe. Un simplu calcul arată că ele au costat sume imense in euro.

La mitingul electoral al PD de la Cluj, unde preşedintele a incălcat din nou Constituţia, lansăndu-se in critici la adresa tuturor partidelor cu care PD concurează la europarlamentare, dar şi in alte intervenţii de chibiţ electoral din ultimul timp, Traian Băsescu a denunţat ceea ce domnia sa a catalogat a fi legătura dintre politicieni şi Mafia transpartinică. Fireşte, domnia sa a avut grijă să precizeze că PD şi PLD, partidele pentru care face campanie, nu fac parte din această Mafie, avansănd imaginea unei clase politice romăneşti care trebuie să se reformeze in intregul ei, dar cu excepţia PD şi PLD. Ceva in genul caragialianului: Să se revizuiască, primesc, dar să se schimbe nu. Altfel zis, toate partidele să se reformeze, dar PD şi PLD, nu, pentru că aceste partide au fost binecuvăntate de Traian Băsescu drept reformate deja, incă de pe vremea lui Tata Noe.

Una dintre căile prin care Mafia controlează politicienii o constituie finanţarea campaniilor electorale. De aceea, o cerinţă de prim ordin a oricărei companii e să fie transparentă in privinţa surselor de finanţare. După Referendumul din mai, cel de acum infăţişează o nouă cheltuire de bani pentru campania lui Traian Băsescu. Nu sunt numai panourile cu stupidul Hai la curăţenie! Sunt şi deplasările prin toată ţara ale preşedintelui, autocarele care aduc la mitingurile electorale dintr-un oraş oameni din toată Romănia, mulţi plătiţi pentru asta, inchirierile de săli, materialele de publicitate electorală. De unde a obţinut Traian Băsescu sumele imense pentru această campanie electorală pe care şi-a provocat-o singur, pentru că există deja o Lege a votului uninominal, trecută prin Parlament? Sunt bani din bugetul preşedinţiei? Greu de crezut. Sunt bani puşi la bătaie de PD şi PLD? Dacă da, i-a intrebat Arhanghelul de la Cotroceni pe liderii PD şi PLD de unde ii au? Sunt intrebări la care domnul preşedinte trebuie să răspundă romănilor. Referendumul convocat de domnia sa, pe căt de inutil, pe atăt de costisitor. Să zicem insă că după doi ani şi ceva de mandat romănii ii pot da in dar, din buzunarul lor tot mai găurit, peste 28 de milioane de euro ca să se joce de-a Referendumul. Ar fi insă extrem de grav dacă la preţul Referendumului s-ar adăuga şi preţul unui preşedinte dependent de cercurile mafiote care-i plătesc campania electorală.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial