x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine joacă pentru Băsescu: Ponta, Geoană sau amândoi?

Cine joacă pentru Băsescu: Ponta, Geoană sau amândoi?

de Lucian Avramescu    |    14 Noi 2011   •   21:00
Cine joacă pentru Băsescu: Ponta, Geoană sau amândoi?

Rar ras mai sanatos in randurile bine hranite ale puterii, mai rar asa pleasca, am scris deunazi. Parlamentarii PDL se tineau cu mana de burta. Opozitia tocmai a anuntat ca-l da afara de la sefia Senatului pe Geoana. Presedintele Ponta e suparat rau pe cel care l-a precedat la conducerea partidului. Cica tradeaza, ca a facut un alt pol de putere in partid si, colac peste pupaza, s-a dus in America fara sa se ceara afara. Asa o fi. Numai ca prost calculata sau necalculata deloc, miscarea inlocuirii lui Geoana cu Corlatean nu tine. In sala domina majoritatea mercenara a puterii care atat asteapta pentru a instala si in acest fotoliu inalt o alta roberta, la fel de aratoasa si de aritmeticoasa ca prima. Sa ne amintim. N-a trecut o vesnicie de cand, din inaltul ordin venit din Deal, puterea se sforta sa-l doboare pe Geoana, considerat ultimul ratacit al opozitiei in sferele unde trebuie sa respire ozon, aerul basesc al carmuirii, doar argatii lui Zeus. Paruieli, capete in maxilar, discursuri dintr-o parte si din cealalta. Din hornul vocal al atator fumatori de papiroase scumpe au iesit norii otraviti ai invectivelor. Jos cu Geoana care calca in picioare democratia parlamentara si piseaza cutume, tipa Oltean de la PDL. Parasim Parlamentul, ameninta rosu de manie reprezentatul PSD. Rusine! Basescu vrea sa incalece si Senatul. Cam asa stateau lucrurile. De unde bazdacul de azi? Tinerii, zice batranul Iliescu, sunt mai impulsivi, cum le sare tandara pe unul, cum vor sa-l dea afara. Pentru mine un lucru e limpede. Paruiala asta idioata din varfurile opozitiei (aici nu vorbim de primarii din Pocreaca sau Cucuietii din Deal care trec, contra pesches, in tabara puterii) pica manusa in ograda lui Basescu.

Am auzit tot felul de nazdravanii. Ca Basescu a reusit ultima miscare diabolica. L-a cumparat pe Ponta. Pai parca il mai cumparase? Atunci cand se zicea ca el si socrul sau au negociat marea incuscrire cu PDL si paguboasa intrare la guvernare a pesedistilor, intrare care a iesit iute. Din asta presupun ca cei numiti mai sus au iesit inteleptiti. Alta naz­dravanie este legata de Geoana care s-a dat prins in mreje de sirena Basescu si danseaza din buric la Cotroceni langa Elena Udrea, pe aceeasi rogojina fermecata. Misia lui ar fi sa farame PSD-ul si sa mai puna o firimitura politica de stanga langa UNPR. Pai parca si despre Geoana s-a mai zis ca s-a dat infrant in finala prezidentiala cu toate ca stia cum va fi atacat si avea, de la partid, un raspuns inteligent, bine pregatit pe care, spre stupoarea tuturor, l-a uitat sau n-a vrut sa-l rosteasca. Cine a tradat o data tradeaza si a doua oara, se zice. Dar daca nici unul si nici celalalt n-au tradat niciodata iar paruiala dintre Ponta si Geoana se trage doar de la orgoliul nemasurat al amandurora? Si daca asa stau lucrurile, ambii sunt acum, prin ceea ce au declansat, voluntar sau invo­luntar, in solda lui Traian Basescu. Tara piere in saracie, vine o iarna grea, iar poporul asteapta de la opozitie solutii salvatoare. Prin ceea ce au declansat, umfland frecusuri care se puteau consuma in culisele partidului, cei doi omoara sperante de care multi se agatasera. Vom convoca nu stiu ce comisie pentru a-l judeca pe Geoana, zice partidul din opozitie cu cei mai numerosi membri. Au convocat-o de parca alte treburi n-ar avea. N-ati vrea domnilor sa convocati o sedinta, o ceva si sa ne spuneti daca mai avem vreo sansa? N-ati vrea sa convocati o adunare pe ulita sau in piata mare si sa ne lamuriti daca aveti forta de a ne scapa de hiene?

Daca Geoana e marea problema, dati-l afara. Ce atata tevatura? Daca sefia Senatului nu v-a adus nici un beneficiu, renuntati la ea. Basescu, ca tot era sa faca apoplexie in perioada in care si-o dorea cu ardoare, o va primi cu bratele deschise. Daca ati calculat si riscurile plecarii doljenilor, apropiati ai lui Geoana, e-n regula. Paguba in ciuperci. Orgoliul lui Ponta trebuie multumit. Bazdacurile nevindecate ale lui Geoana trebuie bandajate. Alegatorii care-si pun spe­rantele in opozitie? Ia mai lasati-ne in pace si cu alegatorii astia! Sa-si vada de foamea lor. Noi avem me­ciuri inalte, raliuri istorice. E moale opozitia, se plangea in televizor un amarastean. Nu e, frate! Nu vezi ce pumni stie sa-si autoadministreze, nu vezi ce batosi calca pe covor pugilistii Ponta si Geoana, doi dintre cei care n-au prea stiut pana acum sa dea capete in maxilar puterii.

P.S. Un cititor octogenar din Hai­fa, domnul Zimbler, imi transmite o anecdota din vremuri regale. Carp, lider de partid, spune, primit fiind la re­ge, ca Bratianu e un prost. Bra­tia­nu, sosit si el la rege, repeta acelasi lu­cru despre Carp. Stiti ce, le spune re­gele, dupa ce i-a convocat pe amandoi la Palat: nu pot sa nu va dau aman­durora dreptate. Cei doi po­li­ti­ci­eni interbelici erau insa adversari po­­litici. Cat de prosti pot fi doi re­pre­zentanti de varf ai aceluiasi partid, cu suport popular incontestabil, in momentul in care puterea se da de ceasul mortii pentru a le cobori su­portul public si nu reuseste, iar ei isi ara­ta pe scena nearatoasele intimi­ta­ti? Ca a zis Geoana ca el ar fi mai bun la presedintie ca Antonescu? Pai, dupa isprava de a alerga singur si de a iesi al doilea, il rad si curcile. Iro­nizeaza-l cu calm si nu fa din asta su­biectul central al dezbaterii n­a­­tio­nale. Sunt, zice Ponta, plin de el, umflat de sine pana la plici, nu o capita de paie ca alti lideri PSD. Haida-de, Victoras! In micul Titulescu sta pitita te pomenesti o mare manusa de fier! Sau un posibil dictator? Sunt tanar, declarai, nu ma grabesc. Am timp. Ai, dar noi, alega­torii, nu mai avem. Rabdarea romanului imbatraneste. Iar foamea roade tot mai tare. Eu vreau sa stiu ca poti sa-l rastorni pe Basescu, nu pe Geoana. Geoana se rastoarna si singur.

×