x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine nu voteaza ca mine e impotriva noastra!

Cine nu voteaza ca mine e impotriva noastra!

26 Noi 2004   •   00:00

OMULUI CARE, ochind un loc liber in autobuz, se azvarle in el din usa, ca disperatii in barca atunci cand se scufunda vaporul, ii corespunde, la celalalt pol al derizoriului, omul care nu-si lasa scaunul pana ce autobuzul nu deschide usa in statie.

Click pentru a mari imaginea
Si atunci se repede la usa, de parca ar fi ultima ce-o mai prinde deschisa. De cele mai multe ori, acesta e singurul lor noroc din zi, sau chiar din saptamana: un loc pe scaun in autobuz, un noroc neinsemnat din care trag un maximum de profit. Calicia in absolut: sa nu imparti cu nimeni ceea ce n-ai deloc.

DOAMNA T. ii povesteste unei prietene ce fel de barbat e ultimul prieten al fiicei sale: "E din astia noi, care vorbeste tot timpul la celular. Da’ macar e bine crescut, fiindca ala dinainte urla la celular de-i sarea ochii din cap. I-am zis fetei: vezi, c-asa o sa zbiere si la tine".

L-AM CAINAT PE UN SCHIOP care avea un picior mai scurt, iar el mi-a spus ca nu s-a nascut cu un picior mai scurt, ca piciorul care pare mai scurt e cel normal. Celalalt, care pare normal, e mai lung. Cum ai da-o, nu e bine!

VISEZ DES la cum mi-ar fi mai bine, mie si familiei, dar evit sa-mi imaginez cum mi-ar fi mai rau. Pur si simplu imi retez gandurile cu o telecomanda imaginara, imi indrept mintea in alta directie. E probabil un rest din frica aceea ancestrala fata de nenorocirea care sta mereu sa se intample si nu asteapta decat sa-i spui pe nume ca sa te doboare. De fapt, in comparatie cu raul nedefinit ce ni se poate intampla la tot pasul, binele are o definitie perfecta: sa fim sanatosi, sa avem un pic de noroc in tot ce facem si sa nu dam de oameni infecti.

IN PRIMAVARA LUI 1990, doi tigani au deschis usile din fata ale masinii cu numar mic in care calatorea M.G., fost membru al CC al PCR, si le-au pus atat lui, cat si soferului, briceagul in gat, cerandu-le sa scoata toti banii pe care-i aveau asupra lor. Dupa ce i-au buzunarit si au constatat ca aveau portofelele goale, le-au dat cate o pereche de palme si le-au zis: "Altadata sa umblati cu bani la voi!".

UN CITITOR imi pureca un articol cu referire la slabiciunile Opozitiei si jubileaza: m-a prins! Sunt un tradator si un gazetar demn de tot dispretul! De mult banuia ca puteam fi cumparat si uite ca nu s-a inselat! Omul nu-i exclus sa aiba dreptate, dar macar sa stiu si eu, daca tot am tradat, cu cine am fost coalizat? Din patru in patru ani, ne coalizam pe nestiute cu sute de mii de necunoscuti si tradam, fara sa aflam pe cine, nici in ce chip. Din patru in patru ani, unii semeni au prostul obicei de a se socoti reprezentantii cei mai calificati ai unui punct de vedere public subinteles. Cum te prind ca gandesti altfel, cum te sanctioneaza: "Ai tradat!". Felul lor de a gandi e pe cat de direct, pe atat de bigot: "Cine nu voteaza ca mine, e impotriva noastra!".
×
Subiecte în articol: editorial