x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine se teme de economie?

Cine se teme de economie?

de Daniel Apostol    |    07 Oct 2019   •   07:30
Cine se teme de economie?

“Toamna se numără bobocii”, dar toamna asta România numără mai degrabă candidații la prezidențiale și mai puțin performanțele propriei economii. Deloc întâmplător faptul că subiectele economice par a fi uitate, predilecția confruntării electorale dintre candidați fiind mai degrabă doar atacurile reciproce. Ce și cum să vorbești despre economie, când la orizont se văd nori negri?

Lumea întreagă - și mai ales cea europeană - se pregătește pentru intrarea economiei pe o pantă descendentă. Bundesbank admite că e posibil ca PIB-ul Germaniei să-și continue contracția, iar scăderea activității ei economice are consecințe nefaste în întreaga UE și mai ales asupra economiei românești, care depinde mult de exporturile către nemți.

Europa are teme grele: politica viitoarei Comisii, războiul comercial dintre SUA și China, deznodământul și costurile aferente în chestiunea Brexit, posibila recesiune a Germaniei. România nu pare a fi îngrijorată de nimic. În 2008, o criză inițial imobiliară și mai apoi financiară a provocat o criză economică globală și apoi recesiune. Acum e altfel. O scădere a activității economice globale - posibil chiar recesiune - nu este musai să și provoace o criză economică sau financiară, acolo unde statele se pregătesc. Dar acolo unde statele și liderii lor ignoră realitatea, acolo o contracție economică poate provoca o criză majoră. Germania a pus deoparte “resurse financiare decente” și este pregătită de contramăsuri. România însă pare mai vulnerabilă decât oricând în fața unor amenințări externe: economia e legată doar de consum, datoria externă crește fulminant, firmele sunt slab capitalizate și legislația este lipsită de predictibilitate, alungând investitorii. Politica “bate” economía iar miza electorală poate avea ca efect accentuarea dezechilibrelor macro-economice. Inflaţia domestică este de trei ori mai mare decât media europeană, industria este în recesiune tehnică, datoria externă a României a crescut cu peste 9% în 6 luni, la 103 miliarde de euro, iar deficitul de cont curent ajungând la 5,135 miliarde de euro, de la începutul anului, în creştere cu 38,15%, arată o analiză Frames.

Dezbaterea și identificarea de soluții concrete pentru contracararea unor eventuale șocuri și pentru dezvoltarea economică trebuie să se afle astăzi în prim-plan. Iar primul pas trebuie făcut chiar acum, la alegerile prezidențiale. Prezidențiabilii au obligația să ne prezinte soluția lor pentru o dezvoltare pe termen lung. România - Orizont 2040 ar trebui desenat limpede încă de acum. Cine se teme însă de economie? Mi-e teamă că mai toți candidații…

 

×