x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cine trage foloasele protestelor?

Cine trage foloasele protestelor?

de Oana Stancu Zamfir    |    10 Noi 2015   •   07:52
Cine trage foloasele protestelor?

O corectă analiză a oricărei situații de criză trebuie să includă răspunsul la întrebarea “Cui servește?”. În felul acesta sunt mai ușor de identificat și factorii care pun umărul la întreținerea acelei crize.

În Piața Universității, tinerii au ieșit revoltați în primul rând de lipsa de asumare a răspunderii oricui pentru tragedia de la Colectiv. Nu era vina nimănui. Primarul Piedone nu autorizase el clubul, ci un extraterestru probabil, de la ISU nimeni nu trecuse pe acolo să vadă dacă au aviz (și iată că acum se constată că fuseseră în control în urmă cu un an)… “Corupția ucide” a fost astfel primul slogan strigat de mulțime. Pe el s-au cățărat rapid cei care aveau interesul să speculeze în favoarea lor acest moment.

Cine sunt aceștia? Cei care au sărit să ceară anticipate: Alina Gorghiu și Vasile Blaga. Răspunde intenția lor revendicărilor celor din piață? Nu! Răspunde strict intereselor parșive ale PNL? Da! Oamenii vor să nu mai fie corupție și să fie aduși în politică oameni noi. PNL, un partid rezultat din fuziunea cu PDL-ul dat jos de protestele din 2012 și intrat în Parlament de pe locul trei, nu a efectuat nici cel mai mic proces de curățire a propriilor structuri, împingându-i în continuare în față pe cei care sunt vinovați de cele mai mari acte de corupție din vreo guvernare postdecembristă. Un partid care, mai grav decât atât, chiar are pe conștiință crima colectivă de la Maternitatea Giulești, după cum arată chiar instanța de judecată: apelurile disperate ale medicului Toma privind suplimentarea posturilor de asistente pe secția de nou-născuți au rămas fără răspuns. Patru asistente ar fi însemnat patru carduri cu care să se intre în salonul în flăcări. Boc și au lui au decis că poți angaja un om doar dacă îți pleacă șapte. Au închis spitale, au subfinanțat sănătatea, i-au permis lui Cocoș și altora ca el să jefuiască spitalele, iar pentru asta nu au plătit în niciun fel. Iar cu asta pe umeri vor să se întoarcă acum la guvernare. Votul i-ar relegitima. Vor fi puși pe liste, la umbra câtorva fețe mai curate puse pe primele locuri, iar după vor susține cu ușurință “Am fost votați!”, după cum au susținut că e legitim ca MRU să fie numit director la SIE întrucât atunci când a fost votat președintele Iohannis, cu MRU în spate, pe scenă, a fost votat. Al doilea motiv al urgenței anticipatelor stă în riscul unor dosare noi la DNA, care să erodeze poziția actuală a PNL în sondaje. Al treilea, simțirea de către populație a unor efecte pozitive ale măsurilor luate de guvernul PSD. Un scrutin anticipat nu ar mai avea ca retorică guvernarea și efectele ei, ci o retorică bazată pe emoțional. Este evident astfel că interesul public, nu doar al celor din Piață, e dat de alegeri la termen, până la care să aibă timp să crească inclusiv oameni și partide care să îi reprezinte sau, la rece, să poată discerne în privința celor care sunt acum în politică. Generalizările nu servesc decât anarhiei. Dizolvarea Parlamentului, atacarea tuturor instituțiilor, atacarea acum și a medicilor, înseamnă anarhie. Democrația funcționează cu partide și cu vot. Faptul că un individ ca Blaga este capabil să profite de tragedia de la Colectiv ca să-și aducă iar corupții la putere, faptul că mințile acestor tineri protestatari sunt amețite de Mungiu-Pippidi, de oamenii Monicăi Macovei care cere ea însăși să fie prezentă în Piață, sunt motive pentru care acțiunea celor onești să eșueze. Mai lipsește Băsescu Traian urcat peste candelele de la Colectiv să îndrume pe cei îndoliați să-i susțină noul partid și să i-o scape pe Udrea de pușcărie!
 

×