x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cinste nu doar de faţadă!

Cinste nu doar de faţadă!

de Dan Constantin    |    08 Mar 2008   •   00:00

Colegii de la Tribuna Sibiului aduc în atenţie două fapte obişnuite dacă s-ar fi întâmplat... în Suedia. Ele petrecându-se în România, au însă atributele de eveniment. Aşadar...


Colegii de la Tribuna Sibiului aduc în atenţie două fapte obişnuite dacă s-ar fi întâmplat... în Suedia. Ele petrecându-se în România, au însă atributele de eveniment. Aşadar...


Dorin Dorca, din clasa a X-a C de la Grupul Şcolar de Construcţii şi Arhitectură Carol I din Sibiu, a găsit pe stradă o geantă cu documente. El a adus-o imediat la şcoală şi proprietarul a recuperat-o rapid. Dorin Dorca se pregăteşte pentru meseria de zugrav-vopsitor. Un alt coleg de şcoală, Vasile Ioan Ghidiu, din clasa a X-a E (instalatori apă-gaz), a primit printr-o eroare a Băncii Transilvania o sumă importantă de bani prin transfer pe card. El a anunţat imediat Banca şi a solicitat retragerea banilor căzuţi din cer.


Dorca şi Ghidiu ar merita să fie premiaţi de comunitatea locală, părinţii şi profesorii lor să primească felicitări pentru educaţia dată băieţilor. Nu i-am văzut invitaţi la nici o emisiune televizată, nimeni nu le-a luat vreun interviu. Aceşti doi băieţi nu ştim cât noroc vor avea în viaţă, nici pe unde îşi vor face meseria de zugrav şi instalator. Unii îi vor cataloga drept fraieri; n-au cerut recompensă pentru actele uitate şi nici nu au intrat în primul magazin să-şi pună cardul la treabă, exploatând neglijenţa unui operator bancar.

Nu cred că pe Dorca şi pe Ghidiu îi dau banii afară din casă; nici că nu şi-ar dori să aibă şi ei haine de fiţe.


Citind ştirea de la Sibiu nu poţi să nu remarci distanţa de ani-lumină dintre Dorca şi Ghidiu şi apucătoarele de carduri care sunt vedete îndoielnice pe sticlă. O croitoreasă şi damă de lux îşi plimbă prichindelul prin casă cu maşina de 3.000 de euro. Cum îi va băga peste câţiva ani Boeingul pe fereastra sufrageriei de unde a fost împuşcat un presupus amant? O fată venită în tenişi de pe la Mizil povestea cum i-a luat bijuteriile soţului aproape mort de bătrâneţe şi vexată, susţinea că nu-i hoţie. Fata cea mare a tatii intră în combinaţii imobiliare prin Corbeanca şi primeşte cadouri o vilă de la şefii frapierei prezidenţiale – în cadrul unei operaţiuni de mare cinste şi moralitate. Şi tot aşa, exemplele hoţilor cinstiţi, a curtezanelor ingenue care se rup din şale de greutatea crucilor dintre silicoane acoperă timpul de expunere cu modele de succes pentru tânăra generaţie.


Dorca şi Ghidiu rămân doar cu cinstea lor temeinică. Să vă ajute Dumnezeu să nu ajungeţi să lucraţi ca meseriaşi în casele hoţilor. Ei vor fi cei mai exigenţi proprietari şi plătitorii cei mai cârcotaşi. S-ar putea să vă facă să vă pară rău că n-aţi pus şi voi mâna pe geanta cu documente şi pe banii băncii.

×
Subiecte în articol: editorial