x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cioara vopsită

Cioara vopsită

de Dan Constantin    |    24 Noi 2007   •   00:00

Domnul preşedinte Băsescu Traian l-a avut ca oaspete pe Nursultan Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, ţară devenită un El Dorado al energeticii. Avănd un subsol burduşit cu hidrocarburi, kazahii sunt curtaţi de toată lumea. Invăţănd repede lecţia banului, noii regi ai capitalismului din spaţiul ex-sovietic doresc să iasă in lume. Pentru valorificarea bogăţiei au nevoie de ieşiri din cleştele geografic in care sunt prinşi.


Domnul preşedinte Băsescu Traian l-a avut ca oaspete pe Nursultan Nazarbaiev, preşedintele Kazahstanului, ţară devenită un El Dorado al energeticii. Avănd un subsol burduşit cu hidrocarburi, kazahii sunt curtaţi de toată lumea. Invăţănd repede lecţia banului, noii regi ai capitalismului din spaţiul ex-sovietic doresc să iasă in lume. Pentru valorificarea bogăţiei au nevoie de ieşiri din cleştele geografic in care sunt prinşi. Tranzacţia-surpriză pe care a făcut-o Dinu Patriciu cu principala companie de hidrocarburi din Kazahstan face parte dintr-un plan amplu de accesare a marelui consumator care este Europa. Romănia este aleasă pentru acest joc lego drept un cap de pod pentru intrarea pe continent a petrolului din zona transcaspică.


Rafinăria Rompetrol şi reţeaua de distribuţie a grupului au devenit esenţiale in strategia Kazahstanului. Domnului Băsescu Traian i s-a explicat de către Marele Licurici de ce trebuie să-i zămbească lui Nazarbaiev. Kazahul poate să fie o alternativă la monopolul rusesc in aprovizionarea Europei cu hidrocarburi, şi tocmai de aceea societatea lui Dinu Patriciu a fost recomandată cu căldură la vănzare.


Aţi auzit vreun comentariu acid făcut de Băsescu Traian la adresa tranzacţiei care il plasează pe Dinu Patriciu in fruntea topului bogaţilor din Romănia? Capacitatea de a se abţine să spună vorbe grele spre marele lui adversar arată o altă faţă a preşedintelui nostru, care tocmai s-a cănit. Inseamnă că cineva totuşi il ţine in frău, ii controlează excesele. Cine să fie, cine să fie?


Să mergem la povestirea lui Claudiu Săftoiu, fost şef al SIE, care la momentul demisiei l-a intrebat pe şeful statului: "Dumneavoastră sunteţi ori cu romănii, ori cu ruşii, ori cu americanii?". Răspunsul nu l-a primit, dar intrebarea putem să ne-o punem şi noi, in contextul vizitei lui Nazarbaiev.


Unii sunt sceptici că liderul kazah ar lucra şi el singur şi de capul lui. De o mănă il ţine Putin, de cealaltă, Bush şi cu măna liberă ii strănge călduros măna lui Băsescu. S-au intălnit aşadar doi lideri cu grad zero de libertate, dar care umblă cu cioara vopsită, cum spune vechea vorbă romănească.


N.B. Duminică, pentru ortodocşi este dezlegarea la peşte, vin şi ulei. Deşteptăndu-ne, să nu alunecăm mergănd la referendumul Vopsitului.

×
Subiecte în articol: editorial