x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ciobănescul carpatin politic, prădătorul turmei

Ciobănescul carpatin politic, prădătorul turmei

de Nicolae R Dărămuş    |    04 Feb 2012   •   21:00
Ciobănescul carpatin politic, prădătorul turmei

Pe teren propriu sau in deplasare, intalnirile dintre politicienii romani si cei occidentali sunt un spectacol de neuitat. Evident ca sarea si piperul este romanul, care, desi in veci nu piere, pare sa-si dea duhul de la o clipa la alta. Costumul, desi de firma, sta pe el ca pus cu furca, ridicat pe sale, iar gulerul rigid leviteaza, mereu departe de ceafa.

Dornic sa nu fie ridicol, sa tina ritmul, ciobanescul carpatin politic face totul pe dos. Paseste prea larg sau, dimpotriva, vizibil marunt, ca si cum ar avea o pielita intre picioare. Franeaza o clipa mai tarziu decat insotitorul strain – invitat sau gazda –, iar atunci cand sade uita sa se descheie la veston, n-are ce face cu mainile, si picioarele ii prisosesc dintr-o data, aruncandu-le sub scaun sau catre jurnalisti. Atitudinea sa permanenta este un amestec haotic de degajare staneasca si panica naroada ca 'da ursu’'.

Constientizandu-si partial starea, sub randuri de sudoare, carpatinul politic incearca sa-si compenseze neputintele prin vorbe si atitudini. Stana si opinca primordiala se razvratesc insa irepresibil. In deplasare este modest, fara pretentii, atent, dornic de sfaturi de la capitalistii occientali, dinaintea carora, rar si brusc, devine peste masura de indraznet, obraznic si necioplit, mirandu-se el de el. Si, mandru de pantalonii lepadati in public, isi considera fundul gol drept un acces de demnitate. Acasa este insa neconditionat amabil, ospitalier, umil, recunoscator, gudurator si onorat de vizita. Daca este cointeresat financiar cat de cat, devine gretos, scotandu-si pana si mama la vanzare.

De pilda, prin noiembrie 2005, in revista Aca­demia Catavencu – unde scriam pe atunci – semnalasem faptul ca B.C., un apropiat al prefectului de Suceava, achizitioneaza de la tarani teren arabil in zona Radauti, cu scopul vanzarii scumpe ulterioare firmelor austriece EGGER si Schweighofer. Pe apro­ximativ 100 ha de teren arabil, acestea urmau sa construiasca mai multe fabrici de produs che­restea si placi fibro-lemnoase. In nr. 18/mai 2006 al aceleiasi reviste, sub titlul Mandria de a fi roman jmeker, faceam un portret al prefectului sucevean Orest Onofrei, in baza unor declaratii si atitudini 'neinspirate' ale acestuia. Tot acolo scriam: 'Promotorul din umbra al proiectului care va ucide in continuare padurile Romaniei este inginerul de exploatare forestiera – conform facultatii si diplomei – Gheorghe Flutur, ministrul Padurilor'.

In 16 octombrie 2006, oficialii bucovineni si austrieci au infipt cazmalele in pamantul viitorului santier EGGER – Schweighofer, punand cu mainile lor fine prima caramida. Fornaind traditional, un sobor de popi a binecuvintat afa­cerea. Dintre oficialii -'muncitori' in costum scortos, se detasa de la o posta Orest Onofrei, prefectul Sucevei, mai inalt cu o casca decat toti. Cu o casca, nu cu un cap, intrucat ce credeti ca a scos pe gurita lui functionarul public Onofrei, reprezentantul Guvernului Romaniei? Ei bine, a scos ceva pentru care, daca ar fi fost prefect in Franta, Germania sau Austria, ar fi fost demis in 24 de ore. A spus oaspetilor austrieci ca se pot simti ca acasa in Romania, fiindca Bucovina se afla de fapt 'in Ducatul Oriental al Austriei'.

Desi e insuportabil sa fii condus de prosti, cineva m-ar putea contrazice argumentat: realitatea romaneasca dovedeste ca e suportabil, unu la mana, doi la mana, prosti nu exista. In fata acestor afirmatii ar trebui sa cedez, resemnarea in care vietuim dovedindu-le adevarul: nu iesim in strada cu 'molotoave', asemenea ungurilor, cand, ca popor, suntem sfidati si mintiti. Apoi, desi in DEX cuvantul 'prost' exista, definit ca 'nerod, stupid', el nu poate fi utilizat cu adresa in cazul cocotatilor din politica, intrucat ar genera procese pentru afectarea imaginii prostului. De aceea, liderii politici sunt doar 'neinspirati' sau 'emotivi', ca sa ma opresc la doar doua sinonime ale cuvantului 'prost'. Si fiindca am scris despre ciobanescul carpatin, nu uit ca la aceasta ora, dupa ce a fost prefect si deputat liberal, veterinarul Orest Onofrei este pentru a doua oara deputat: al Partidului Democrat Liberal.

×
Subiecte în articol: editorial