x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Circuitul „Roşu” sub sigla „baba se piaptănă”

Circuitul „Roşu” sub sigla „baba se piaptănă”

de Dan Constantin    |    18 Aug 2011   •   21:00
Circuitul „Roşu” sub sigla „baba se piaptănă”

Intr-un guvern aflat in cadere libera de audienta si credibilitate, mi­nistrul Dezvoltarii si Turismului isi asuma sa fie singurul vector de comunicare al Executivului. Nu trece zi fara sa avem la dispo­zi­tie un subiect 'Udrea'. Numara cor­turile pe litoral, inchide carciu­mile insalubre, curata algele pu­tu­roase de pe plaje, taie o panglica la o usa care nu se deschide, sem­nea­za un protocol cu primaria din Cuca Macaii, da buzna la Co­tro­ceni in crucea noptii, se imbraca de la casele de lux, isi agata gea­man­tane de mana, toate devin stiri. Ziaristii o cauta ca pe marile vedete, o obliga sa vorbeasca si atunci cand nu are ce spune, o pozeaza pe sub masa, o interpreteaza si o interpeleaza ca si cand am cauta lumina de la ea, in spusele si coapsele duduii in­trevazand mari miscari politice, pla­nuri strategice care sa schimbe via­ta compatriotilor. Vazandu-se atat de bagata in seama, Udrea a in­­ceput sa sufere de un sindrom pe care specialistii il catalogheaza si pot sa si il trateze cu voia pacientului in cadrul asigurarii de sa­na­ta­te de care beneficiaza orice contribuabil. Altfel, starea este numita de public in cuvinte mai mult sau mai putin suportabile de hartie.

Problema se complica insa pentru cetateni, deoarece duduia face toate eschibitiile sub puterea mandatului de demnitar platit din banul public. Daca era doar Nutzi de la 6 (etajul), o privea doar pe ea ce face; din pacate, ea este Nutzi de la Sectorul 6, unde a fost aleasa in Parlament si in plus a primit un fotoliu de ministru. Nutzi nu-si poate insa depasi conditia si ramane, prin comportament, doar muierea de la etajul 6. Oricate toale ar avea cu etichetele puse pe maneca, oricat de inalt isi inalta tocul la pan­tofi, oricate extinderi si intinderi faciale face, ea se intoarce la conditia ei de baza. Pe vremea lui Ceausescu, atunci cand Partidul cerea de la cadre sa fie promovat un personaj cu tupeu, care sa nu tina seama ca exista pe lumea asta si competente, si respect, si rusine, parola era 'vrem un om cu dosar bun'. Elena ar fi facut si inainte de ’89 cariera. Multi insinueaza ca avea deja o experienta bogata pana la schimbarea regimului, asa ca trecerea de la utecista gata intotdeauna sa serveasca poporul la evlavioasa harnica, dispusa sa-si puna talentele pentru cresterea si descresterea de­mo­cra­tiei si a economiei din piata, a gasit-o cu dosarul 'beton'.

Consecintele bramburelii din societatea romaneasca s-au condensat in structura regimului Basescu in care Guvernul Boc este repezentat acum in public doar de Nutzi de la 6. Situatia jenanta a avansat, s-a dezvoltat intr-o boala de care regimul nu mai poate scapa. Nutzi atrage acum ca un paratrasnet toate su­pa­ra­rile populatiei, a devenit un simbol nefericit al crizei din economie, al haului care desparte Romania de restul lumii si al zidului ridicat intre cetateni si institutiile statului. Fara sa-si dea seama, Nutzi a imbracat nu rochiile de la D&G, ci camasa mortii regimului pe care il personifica. Ea va iesi din actualitate, alaturi de iubitul ei presedinte, fara sa lase regrete, ci doar urme. Urata in partid, aplaudata de forma, barfita in spate, Nutzi va ajuta si PDL-ul sa coboare din scena pe usa din dos.

Prin comportamente derizorii, urcata in functii statale, Nutzi se agata de mituri istorice pentru a capta bunavointa in ceasul al 12-lea. Neintelegand nimic din huiduielile primite la Gala Bute, Nutzi vrea sa se lipeasca si de gloria unor morti. Pro­punerea circuitului 'Rosu', ca o salvare a turismului, este in primul rand o diversiune. Udrea a aruncat la ples­neala numele cuplului Ceau­ses­cu, avand ca scop sa acopere un subiect stanje­nitor, preluat rapid de presa inter­na­tionala – extravagantele ei vestimentare, si nu numai. Metoda este simpla: cand arde intr-un loc care te frige, dai foc in alta parte. Udrea n-a vorbit in viata ei despre Ceausescu. A propus acum, aflata la inghesuiala, un circuit pe care multi straini, dar si mii de romani il strabat. A aruncat la intamplare rute aiuritoare – Doftana, Targoviste, Scorni­cesti, Bucuresti – fara sa stie ca in­chisoarea e deja distrusa, iar Cazarma rusinii, lasata de izbeliste. Nutzy a dat iar o gulguta, inca una, care o asaza pe post de bomboana pe coliva. Ea vrea sa se vorbeasca despre ea ca 'des­coperitoare' a Ceausestilor. Mo­delul l-a luat de la 'istoricul' Basescu, tre­zit peste noapte sa comande iar trecerea Prutului, ca Atonescu acum 70 de ani.

Suntem in plin teatru al absurdului, la care concluzia spectatorului este: nu da briciul la maimuta!

×
Subiecte în articol: editorial