x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cireşe pentru ei

Cireşe pentru ei

de Roxana Roseti    |    27 Mai 2007   •   00:00

Deoarece ieri au fost Moşii de Vară, sărbătoare populară dedicată pomenirii morţilor. S-au dat de pomană vasele de lut cumpărate de pe la Tărgurile Moşilor, pline cu primele cireşe, apă, vin, orez cu lapte, păine, iasomie (şi alte flori), alături de o cană cu vin şi lumănări aprinse.Şi poate că ieri nu aţi uitat să impărţiţi primele cireşe pentru sufletul celor care nu mai sunt.

Nu iţi vine să crezi că iasomia este deja pe trecute. Că in fiecare an vrei să ii prinzi primul boboc şi nu reuşeşti să o vezi decăt cănd s-a stins. In fiecare an o simţi cănd dă in floare. Numai noaptea. Şi dimineaţa vrei s-o rupi, dar nu mai apuci. Uiţi. Cred că iasomia ne scapă printre degete voit. Ca o dojană că nu i-am ghicit talentul de a măsura timpul. Nu iţi vine să crezi căt de repede s-au ivit cireşele. Obraznice ca un sfărc de femeie răscoaptă, dar fără a comite vreo impietate. Copiii le vănează sălbăticia de mai, adulţii se uită la ele prostiţi. Măna a umblat ieri avid după ele. Pentru a le pune in vase de lut.

Deoarece ieri au fost Moşii de Vară, sărbătoare populară dedicată pomenirii morţilor. S-au dat de pomană vasele de lut cumpărate de pe la Tărgurile Moşilor, pline cu primele cireşe, apă, vin, orez cu lapte, păine, iasomie (şi alte flori), alături de o cană cu vin şi lumănări aprinse. Astăzi este Duminica Rusaliilor. Cincizecimea - aşa cum e numită in Biblie, sărbătoreşte Pogorărea Sfăntului Duh peste Sfinţii Apostoli. O mare sărbătoare căreia ii dedicăm mai multe pagini speciale in numărul de azi. Pagini despre Ţara Sfăntă, locul unde Iisus Hristos S-a intrupat, a trăit ca om, a făcut minuni, a propovăduit Cuvăntul Sfintei Scripturi. De Rusalii, luaţi-vă un scurt răgaz şi fiţi impreună cu noi pelerini in Ţara Sfăntă.

Şi poate că ieri nu aţi uitat să impărţiţi primele cireşe pentru sufletul celor care nu mai sunt. Se spune că dincolo e mai bine, dar sufletul lor rămăne aici, cu noi, in lumea asta, incă 40 de zile. Măcar in aceste 40 de zile sufletul nostru, al celor incă vii, să fie mai bun.

×
Subiecte în articol: editorial