x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale CIS – document istoric (II)

CIS – document istoric (II)

de Ilie Serbanescu    |    15 Noi 2010   •   20:20

Planul de acţiune pentru relansarea economică din România – prezentat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) – este, fără îndoială, un document istoric. Prin însuşi conţinutul măsurilor preconizate în acest plan este evidenţiat rolul rezervat de capitalul străin economiei din spaţiul numit România. şi asta pentru prima dată în mod public! Statutul României este cel de anexă de la periferie a centrului. Marele anunţ pe care îl face acest document istoric este însă altul. Dar este în legătură strânsă cu acest statut.

Unele măsuri preconizate exprimă clar şi fără echivoc câte parale face statul român în ochii investitorilor străini! În cadrul unui program de altminteri necesar şi corect pe care îl cere din partea autorităţilor în privinţa combaterii evaziunii fiscale, cu accent pe concentrarea controlalelor fiscale asupra contribuabililor cu risc ridicat de evaziune fiscală, investitorii străini arată că sunt dispuşi să susţină chiar şi financiar această luptă, angajând pe spezele lor companii de securitate care să îmbunătăţească controlul vamal. De fapt, n-ar fi rău! Poate intervenţia străinilor să rezolve ceva acolo unde s-a dovedit că acţiunea politică din România nu poate sau nu vrea! Dar, vai!, ce postură pentru statul român! CIS mai “recomandă” deschis externalizarea managementului procesului de accesare a fondurilor europene. Iarăşi, n-ar fi rău! Pe de o parte, gestionată de statul român, accesarea acestor fonduri s-a dovedit un eşec! Pe de altă parte, nici nu-i vorba de fonduri ale României sau pentru România, ci de fonduri publice europene destinate a fi preluate de companii private europene pentru a-şi finanţa expansiunea în România! Ce ar mai conta că şi managementul operaţiunii ar fi realizat de nişte structuri neromâneşti. Poate ar fi mai bine! Dar, vai!, ce postură pentru statul român!

Aceste “recomandări” publice ale CIS, ca şi cererea ca structura respectivă să aibă întâlniri directe şi periodice cu autorităţile oficiale române constituie poate un moment crucial în istoria postdecembristă a României: deschiderea procesului de preluare treptată de capitalul străin a administrării ţării, cel puţin din punct de vedere economic, într-o primă fază. Capitalul străin a preluat proprietatea în România în punctele economice nodale, strategice – de la exploatarea şi distribuţia resurselor la sistemul financiar-bancar – şi, ca atare, deţine decizia. N-a preluat însă şi administrarea, lăsând-o în seama fostului proprietar – statul – care, după ce s-a dovedit incompetent şi puţin (poate puţin cam mult) hoţ, nici nu mai are instrumente şi pârghii, deposedat fiind de acestea prin pierderea poziţiilor strategice în economie. Şi s-a probat fără echivoc că sistemul acesta nu merge! Cel ce a preluat proprietatea şi deci decizia trebuie să-şi asume şi responsabilitatea preluând gestiunea administrării. În mod evident, îl va costa mai mult. Poate însă lucrurile vor merge mai bine în teritoriul numit România, căci de mai mult decât de un teritoriu nu va mai putea fi vorba! Documentul CIS poate fi un deschizător de drumuri.

Noul administrator ne anunţă că am putea primi şi un cadou pentru o asemenea derulare a lucrurilor: organizarea în 2020 a Europenelor de fotbal. Căci, vai!, acum în 2010, în plină criză, recomandarea CIS către autorităţile de la Bucureşti – de a înscrie candidatura României la organizarea Europenelor de fotbal de peste un deceniu – apare ridicolă şi oricum alături de drum, mai bine spus prin bălăriile prin care autorităţilor din România le place să hălăduiască, punându-şi însă întotdeauna tichie de mărgăritar! Din perspectiva unui nou stăpân economic oficializat în 2010, organizarea în 2020 a Europenelor de fotbal – deja aranjată probabil (cine ştie?!) – se arată ca un cadou de circ oferit plebei de către noii patricieni.

×