x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cît de dreaptă este stînga

Cît de dreaptă este stînga

de Razvan Belciuganu    |    07 Mai 2008   •   00:00

Dinspre Casa Poporului venea agale un nor argintiu. Totodată, mirosuri de arsuri trecute prin filtrul aburilor de Dîmboviţă agitată îi băgaseră în sperieţi pe Dorin şi Dorina. El, profesor de liceu, o invitase pe ea, învăţătoare, la plimbare prin oraş de 1 Mai.



SCENARII ÎN CIORNA
Dinspre Casa Poporului venea agale un nor argintiu. Totodată, mirosuri de arsuri trecute prin filtrul aburilor de Dîmboviţă agitată îi băgaseră în sperieţi pe Dorin şi Dorina. El, profesor de liceu, o invitase pe ea, învăţătoare, la plimbare prin oraş de 1 Mai. Palatul Parlamentului luase foc? Apropiindu-se, Dorin a văzut ca prin ceaţă cum în parcul de lîngă Palat tricouri roşietice se fîţîiau precum nălucile. La cîţiva metri, au fost luaţi de vîrtej şi s-au trezit în faţa unui grătar pe care sfîrîiau micii. La coadă, în aşteptarea prăjelii – brand de ţară, oameni de diferite vîrste făceau politică. Erau înarmaţi cu butelcuţe de bere, pentru stins arşiţa promisiunilor.

Vasăzică, Dorin şi Dorina au auzit că zece miliarde de dolari s-au topit în 15 ani, iar patru milioane de euro s-au dat şpagă, scurgîndu-se în buzunarele mafiei cimitirelor. "Ţi-au cheltuit banii", părea a fi hitul electoral preferat. Mult mai credibil decît "după ploaie, Bucureştiul nu va mai fi Veneţia". Doi bătrînei, altădată fundamentalişti în revendicări, jucau pe telefonul mobil un joc de campanie. O voce artificială, coborîtă din meandrele internetului fără fir, îi înghiontea spasmodic: "Sparge baloane pentru a acumula puncte şi a inaugura blocuri, parcuri, şcoli". Cînd au desluşit ultimul cuvînt, pe Dorin şi Dorina i-au apucat fiorii şi au plecat cu micii spre casă.

Profesorul şi învăţătoarea îşi petrecuseră ziua vizitînd noile mall-uri care s-au ridicat în oraş. Au privit ca la muzeu scheletele de beton şi sticlă lăbărţate şi desfăşurarea dinăuntru. Din salariile lor abia şi-au permis un abonament de autobuz nenominal pe care, în zilele cînd au ore, şi-l transferă, întocmai cum mută alţii banii dintr-un cont în altul. Dorin predă Fizica şi n-are timp să fie nici măcar preşedinte de bloc, fiindcă-i place să-şi pregătească elevii olimpici în orele libere. Nu prea înţelege cum alţi profesori – doctori – docenţi reuşesc să şi predea, să se şi pregătească, să fie şi senatori sau deputaţi, să aibă şi activitate la partid, să conducă şi vreo firmă, un spital, ba chiar două firme, două spitale, să conducă şi vreo asociaţie profesională, să aibă şi ONG şi să ţină şi show-uri la televizor. Nici Dorina nu ştie cum se descurcă alţii, cînd ea, după ore, fuge la copilul bogătaşului clasei ca să-l ajute să-şi facă lecţiile şi să crească, pentru a-i ieşi banii de chirie. Din cînd în cînd, spală chiar şi vasele, iar cu bacşişul primit îi cumpără o carte lui Dorin, soţul ei.

În drum spre garsoniera lor, nişte săgeţi albastre i-au ghidat la barul cel galben din cartier. Pentru că au intrat şi au fost curioşi de cîteva pliante capitale pentru Bucureşti, s-au ales cu cîte un mic. Au plecat cînd patronul a tunat clienţilor: "Iarna poate fi ca vara!". Pe uşa blocului, subversivii de politicieni prinşi în călduri electorale au lipit un abţipild în culorile albastru şi portocaliu pe care scria, poruncitor: "Păstraţi ordinea şi curăţenia!". Au urcat treptele pînă la etajul opt, deoarece liftul nu mergea, iar administratorul fusese răpit la o consfătuire politică pe temele enunţate de abţipildul respectiv.

În sfîrşit, acasă. Dorin a luat din vitrină balanţa de laborator, iar Dorina a pregătit două eşantioane. Dorin a aşezat, întîi, uşor, micul provenit de la "roşii". Balanţa s-a răsucit imediat, într-un echilibru, cînd precar, cînd major, de îndată ce Dorina a aşezat pe celălalt taler micul "galben-albăstrui". În timpul experimentului, la uşă s-au auzit bătăi insistente. "Luaţi, e gratis! Am luat pentru tot blocul!", le-a întins din prag încă un mititel, albastru-portocaliu, administratorul. Mirat de un aşa experiment şi bucuros că are intelectuali în bloc, administratorul a intrat sfios şi a asistat tăcut la măsurătorile făcute în toate combinaţiile posibile. Cum nici micul-oligarh, nici micul petro-liberal, nici micul-baron nu scăpa în învingător detaşat, administratorul a găsit soluţia. "Cine va da şi-o ciorbă de burtă şi-un ardei, acela să cîştige!", a spus ferm şi a zbughit-o să le spună tuturor din bloc, din uşă în uşă, concluzia. Era totuşi, sceptic, că aşa ceva se va întîmpla, pentru că îi ştia pe politicieni aburitori şi zgîrciţi.

Pe Dorin şi Dorina şi toţi vecinii de palier experimentul i-a convins că n-au altă şansă. În ziua alegerilor vor fi toţi plecaţi în Spania, că s-a deschis sezonul la căpşuni.

×
Subiecte în articol: editorial dorina dorin