x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cîte unul, liberalii pleacă de la putere

Cîte unul, liberalii pleacă de la putere

de Ion Cristoiu    |    17 Apr 2008   •   00:00

Călin Popescu Tăriceanu purcede cu voioşie la un şiretlic asumat cu brio de PD-L



Domnul Lazăr Comănescu nu e membru PNL. N-a fost, din cîte scriu ziarele, nici măcar discutat în cadrul conducerii PNL. A fost desemnat de premierul Călin Popescu Tăriceanu. Fireşte, potrivit Constituţiei, primul-ministru are prerogative de a propune într-un post de ministru pe cine îi doreşte inima. La o adică, îşi poate aduce în guvern şi motocicleta, admiţînd că un cal e prerogativa unui împărat roman şi acela numit Caligula.

Numai că desemnarea lui Lazăr Comănescu în funcţia de ministru de Externe nu e o premieră în ultima perioadă de activitate a lui Călin Popescu Tăriceanu. În chip asemănător, premierul a numit de capul domniei-sale şi în afara partidului care-l susţine şi care – între noi fie vorba – l-a propulsat la Palatul Victoria pe Dacian Cioloş, la Agricultură, şi pe Cătălin Predoiu, la Justiţie. Ca şi Lazăr Comănescu, cei doi nu sînt oameni politici. Sunt tehnocraţi. Ca şi Lazăr Comănescu, cei doi au fost desemnaţi de premier pentru a face pe plac lui Traian Băsescu. Tendinţa de a-i înlocui pe fruntaşii PNL cu simpli tehnocraţi ar putea fi explicată prin tactica – sugerată de consilierii străini – de a evita erodarea celor din conducerea PNL şi, prin asta, PNL în acest an electoral. Dacă e aşa, Călin Popescu Tăriceanu purcede cu voioşie la un şiretlic asumat cu brio de PD-L. După ce a guvernat ţara timp de doi ani şi, mai ales, în condiţiile prezenţei în întreaga administraţie a ţării, partidul lui Traian Băsescu denunţă Guvernul Tăriceanu ca responsabil de dezastrul ţării.

Din motive care ne scapă, tovarăşii de partid ai lui Călin Popescu Tăriceanu acceptă această şmecherie politicianistă. Ei nu se întreabă însă de ce e de acord Traian Băsescu cu miniştrii tehnocraţi, în timp ce pe Norica Nicolai s-a dat peste cap s-o refuze. Crede domnul preşedinte că un guvern trebuie alcătuit de tehnocraţi? Nici vorbă. Motivele pentru care Traian Băsescu, speculînd cramponarea lui Călin Popescu Tăriceanu de putere, îi acceptă doar propuneri de tehnocraţi sînt altele.


Astfel:
1) Traian Băsescu nu poate lucra decît cu personalităţi şterse, cărora să le comande ca unor spălători de cratiţe pe vas. Liderii liberali au personalitate. Cu aceştia Traian Băsescu n-ar fi putut şterge pe jos, cum face cu anonimii Dacian Cioloş, Cătălin Predoiu şi Lazăr Comănescu.

Recent, la o emisiune tv cu aplaudaci, Traian Băsescu a acuzat de corupţie un judecător. De domeniul Justiţiei, răspunde un domn, Lucian Predoiu. A auzit cineva din partea ministrului Justiţiei măcar un chiţăit de protest? Dar ce spunem noi? Aţi auzit de la instalarea domnului cu pricina la Ministerul Justiţiei vreo luare de poziţie nu în contradictoriu cu preşedintele, ci o luare de poziţie în general? Cum să nu-şi dorească Traian Băsescu tehnocraţi în fruntea ministerelor?

2) Impunîndu-i lui Călin Popescu Tăriceanu desemnarea unor mărunţi din afara partidului şi fără ştirea partidului, Traian Băsescu îi pregăteşte premierului eşafodul politic. Călin Popescu Tăriceanu n-are cum să mai fie premier după scrutinul parlamentar. Domnia-sa va rămîne doar cu tovarăşii săi de partid. Doar aceştia îl pot apăra dacă i se va întîmpla ceva grav. Obligîndu-l să numească tehnocraţi, Traian Băsescu îl rupe încet-încet de partid. Adio exact de forţa de care va avea nevoie la un moment dat.

×