x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ciugulitorii Constituţiei

Ciugulitorii Constituţiei

de Sabina Iosub    |    17 Sep 2018   •   09:21
Ciugulitorii Constituţiei

Când Zeus (mitologicul, nu dâmboviţeanul) a vrut să-l pedepsească pe Prometeu pentru că a le-a dat oamenilor puterea focului, nu i-a rezervat o eternă prăjire pe jar, ci a angajat un vultur să-i ciugulească, zilnic şi pentru totdeauna, ficatul. Ignorant, afemeiat şi crud, dar dotat cu inteligenţa nemiloasă şi cinică a oricărui tiran eficient, chiar şi Zeus ştia că până şi-n Olimp golănescul “dă-i la ficaţi” e mai eficient decât şmecherescul “arde-l, frate!”. 

Habar nu avea olimpianul de anatomie şi fiziologie, dar pricepea până şi el că n-ar putea bea nectar cu nemiluita dacă n-ar avea un ficat bun care să-i cureţe şi să-i elimine toate toxinele din nemuritorul trup. Că vorba ceea, n-a zis nimeni că dacă eşti nemuritor eşti şi sănătos. Poţi să trăieşti bine mersi ca nemuritor şi dacă eşti bolnav, nu?

Cam aşa cum trăim şi noi! Avem de ani de zile o Constituţie despre care ştim că n-o să moară, dar care clar nu se simte bine. O tot ducem pe la doctori să o consulte, da-n loc să o internăm, o întoarcem acasă, o aşezăm comod în fotoliu, îi dăm o pătură, îi facem focul, îi dăm un ghiont să zâmbească la poza de Instagram, şi-i dăm să bea ceai de tei. Bio! Extaz cozy, cum ar spune orice hipster. Frecţie la picior de lemn, cum ar spune electoratul care votează. 

N-o să vă oripilaţi dacă vă spun că ficatul naţiunii e Constituţia? Ştiu, v-ar plăcea să fie creierul, dar ştiţi cum e, cineva trebuie să facă şi treburile murdare. Or, tocmai asta face Constituţia, elimină toxinele, asigură funcţionarea întregului organism şi, dacă nu e prea târziu, se regenerează. 

După medici, se perindă pe lângă fotoliul în care-am uitat-o homeopaţi, vrăjitori, bioenergeticieni, sfinţi închipuiţi. Toţi se întrec acum să o consulte şi trateze pe coana mare, Constituţia! Toţi au idei şi, ca să fie crezuţi, semnături că tratamentul lor e cel mai bun. Precum în povestea ficatului lui Prometeu, fiecare găină se crede vultur şi ciuguleşte câte puţin din Constituţie! Pe număratelea, cam 10 la sută din Constituţie are semnături să fie schimbată! Ba PSD, ba USR, ba PNL, ba nu-ştiu-ce ONG apărut de oriunde, dar eficient ca un serviciu a adunat semnături să schimbe ceva din ea! „Au semnat oamenii!”, e apărarea eternă de parcă semnatul şi nu votul contează şi de parcă n-am şti cu toţii că dacă ai habar cum să manipulezi furia în care ne scăldăm ca naţiune poţi aduna semnături cam pentru orice vrei. 

Treaba politicianului nu este să zgândăre instinctele politice, uneori primare, ale oamenilor, ci să-i protejeze de excese. Că aşa-i cere chiar Constituţia! Vreţi să o schimbaţi? Da, mai mult ca sigur e caducă! Adunaţi-vă, faceţi în aşa fel încât Opoziţia şi Puterea să aibă puteri egale în comisia constituantă, gândiţi şi puneţi pe hârtie un proiect viabil, adaptat României din secolul 21! 

Altfel, o să tot ciuguliţi, dar la final o să păţiţi ca Zeus - şi mitologicul, şi dâmboviţeanul - o să râdă istoria de voi!

×