x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ciupitorul si celebritatea

Ciupitorul si celebritatea

13 Oct 2004   •   00:00

Doi actori in floarea varstei se intalnesc in curtea unui studio de televiziune. Unul, Celebritatea - o sa-i spunem chiar asa, Celebritatea - tine in spate de doi ani o emisiune de mare succes si se grabeste sa-si intampine invitatii, niste celebritati si ei.

Celalalt, care si-a terminat rolisorul dintr-un serial de mana a doua, ciupeste cate un contract prost platit, dar care ii rotunjeste leafa. Lui o sa-i zicem Ciupitorul.

"Felicitari - ii spune Celebritatea Ciupitorului - te-am vazut in chestia aia. Esti absolut genial!"

Orice om, care ar fi elogiat astfel, in gura mare, mai mult decat exagerat, pentru o treaba de care nu se mandreste, ar cere o explicatie. Actorii insa de aceea exagereaza, cand se lauda intre ei, ca sa nu se ajunga la explicatii. Pe un actor n-ai sa-l auzi niciodata zicandu-i simplu si cinstit unui confrate: "Domnule, mi-ai placut!". La actorii ajunsi la o anumita notorietate, tot ce nu-i exceptional, formidabil, urias, incredibil, fabulos nu e nimic.

Dar de ce nu-si spun actorii adevarul? Cauzele sunt mai multe. Mai intai ca un subiectiv n-are ce adevar sa-i zica altui subiectiv. Apoi, actorii se hranesc cu aplauze, nu cu adevaruri ce pot fi demonstrate. In fine, al treilea motiv si cel mai important: indiferent pe cine lauda, actorii se lauda pe ei insisi. Le vorbesc altora, asa cum ar vrea sa li se vorbeasca tot timpul lor.

E important si ce raspunde Ciupitorul cand e luat in seama in vazul lumii de celebrul sau coleg. Mai ales ca stie si de ce - hodoronc tronc! - Celebritatea a catadicsit sa-i acorde atentie. Daca nu ar fi fost atata lume in jur, nici nu i-ar fi raspuns la salut. Ce, parca il ardea sa-si consume toate superlativele pe un biet Ciupitor, cand pe platou il asteptau, la schimb cu alte celebritati, cuvinte si mai mari? Dar cum sa fi fost remarcat in forfota din curtea studioului daca n-ar fi jucat, cu glas tare, ca si cum ar fi avut atintite asupra sa zece camere tv, marea scena a imbratisarii fratesti?

"Ei, i-a raspuns ipocrit Ciupitorul - facem si noi ce putem". "Noi" adica el, Ciupitorul, dar si ceilalti Ciupitori, care n-au avut norocul unui talk show, al unei emisiuni zilnice de un ceas, al unui statut nescris, dar cu atat mai sacru, de vedeta. Fiindca aici sunt vulnerabili Ciupitorii, la convingerea ca norocul trebuie sa fie si o chestiune de merit.

Dar de ce i-am zis intamplarii "Ciupitorul si Celebritatea", cand e vorba de un Ciupitor si de o Vedeta? Am gresit. Nu toti actorii se lauda intre ei, cu expresii si cuvinte care omoara simtul critic. Cunosc destui actori si cateva actrite care, cand n-au nimic bun si frumos de spus despre confrati, tac.

Trebuia sa numesc toata povestea Ciupitorul si Vedeta. Lumea a avut dintotdeauna celebritati, dar Vedeta e un produs al vremurilor din urma. Si nici macar nu stim daca e un produs sau un subprodus. Unul, e drept, de doua parale, insa si exceptional, formidabil, fabulos, incredibil, genial!

×
Subiecte în articol: editorial ciupitorul