x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Clasamentul, un altfel de plăngere penală la dna

Clasamentul, un altfel de plăngere penală la dna

de Dan Dumitrescu    |    04 Dec 2007   •   00:00

Prima jumătate a campionatului a sucombat intr-o zbatere urătă rău de tot. Pe fondul unui fotbal asuprit de neputinţă şi-au asumat competiţia nişte repetenţi ai şcolilor de corecţie. Clasamentul arată mai rău decăt plăngerile penale de la DNA. Reclamaţii sunt deseori mici găinari. Reclamanţii, in schimb, işi dau doctorate fulminante in escrocherie, alegăndu-şi conducători de lucrare din tagma anchetatorilor.

Meciurile de graţie ale turului de campionat au fost puţine. Foarte puţine. Sau poate că nici nu prea au fost. Este posibil ca o asemenea etichetă să fie forţată de comparaţia cu parodiile care ne-au umplut de lehamite.

Nu este acesta primul campionat impotmolit in ruşine. Este insă un campionat in care neruşinarea marginalilor are valenţe de cartea recordurilor.

Arbitrajele - reuşite uneori, acceptabile alteori, proaste sau foarte proaste - au devenit cărligul de care spănzură tot năduful nereuşitelor şi nereuşiţilor. Nu cred că există conducător din fotbal care să nu fi declarat că a fost furat de fluieraşi. Aş fi dispus să-i cred pe toţi, că prea se vaită cu foc. Cu o singură condiţie. Să primesc răspunsul la o singură intrebare. Cine a beneficiat de punctele furate dacă toţi competitorii diviziei lui Mitică au fost furaţi?

Patronii au vorbit in ultimul timp de preţurile pentru care un arbitru işi vinde fluierătura de onoare. S-a spus că ar fi vorba despre 100.000 de euro. Bani mulţi. Foarte mulţi. Atăt de mulţi, incăt numai greii care se plăng de arbitrajele mincinoase ar putea oferi asemenea sume. In aceste condiţii, reclamaţia devine autodenunţul de la care trebuie incepută razia. Coruptul şi corupătorul să se intovărăşească spre mititica aşa cum s-au intovărăşit şi in ciordeală.

Performanţele şchioape ale fotbalului nostru erau motivate, cu ceva timp in urmă, prin finanţarea precară. Apariţia patronilor providenţiali, bănuiţi de generozitate şi de bune intenţii, a fost confundată cu ieşirea din impas. In realitate, mulţi dintre investitori şi-au cumpărat prin fotbal cea mai ieftină publicitate. Notorietatea i-a propulsat in afaceri şi in viaţa socială. Ascensiunea personală se produce insă in detrimentul fotbalului. Pe care indivizii respectivi il otrăvesc cu incompetenţa lor devastatoare şi cu practicile negustoriei de tarabă.

×
Subiecte în articol: editorial