x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Cocoş pentru totdeauna!

Cocoş pentru totdeauna!

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Iun 2008   •   00:00

UNGHIUL OPUS
Nici chiar un divorţ de Elena Udrea nu-l poate dezlipi pe Dorin Cocoş de imaginea lui Traian Băsescu. Doar mai întîi a fost Cocoşul... Doar în 1993, cînd a fondat DALLI, alături de Adrian Petrache, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Alexandru Bittner, doamna Udrea era boboc la facultate. Cînd a terminat-o, în 1996, soţul său încheiase deja contractul cu Primăria pentru parcările din Bucureşti.



UNGHIUL OPUS
Nici chiar un divorţ de Elena Udrea nu-l poate dezlipi pe Dorin Cocoş de imaginea lui Traian Băsescu. Doar mai întîi a fost Cocoşul... Doar în 1993, cînd a fondat DALLI, alături de Adrian Petrache, prietenul şi partenerul de afaceri al lui Alexandru Bittner, doamna Udrea era boboc la facultate. Cînd a terminat-o, în 1996, soţul său încheiase deja contractul cu Primăria pentru parcările din Bucureşti.

Şi atunci, cînd Sorin Oprescu dezvăluie că oamenii de la DALLI l-au căutat ca să discute despre parcări, te întrebi: să fie doar tupeu? Cînd apropiaţii lui Oprescu spun că însuşi Cocoş l-a sunat pe noul primar şi cînd soţul doamnei Udrea refuză să dezmintă, preferînd să nu comenteze, cîteva lucruri sînt evidente:
– omul lui Băsescu nu are nici o strîngere de inimă în a cădea la pace cu noul primar, în primele zile de la alegerea lui în funcţie
– demersul lui este imposibil să nu fie avizat de către şeful de la Cotroceni
– dacă l-a avizat, atunci are şi el un interes
– monopolul pe parcările din Bucureşti, care aduce bani frumoşi cu o investiţie de cîteva cutii de vopsea pe asfalt – nu e o miză atît de mare. Euroconstruct este.
– Dorin Cocoş a anunţat că s-a retras din DALLI în 2004, altfel soţia sa era incompatibilă cu mandatul de consilier municipal. Cu toate acestea, nu s-a delimitat de DALLI cînd a fost întrebat dacă l-a căutat pe Oprescu să discute despre parcări
– Sorin Oprescu se dovedeşte a nu-i fi speriat prea tare pe adversari. E un personaj "căutat" de către oamenii presupuşilor adversari. Să fie oare lipsit de importanţă că în campania electorală Oprescu nu a făcut nici o referire la Traian Băsescu şi mandatul său de primar? Să fie fals zvonul legat de două vizite pe care le-ar fi făcut Cotroceniului înainte de alegeri?

Personaje ca Dorin Cocoş s-au dovedit rezistente oricăror schimbări de putere. Cînd a făcut contractul cu parcările, primar era Halaicu de la PNL. La Guvern era PSD. Cocoş e prieten cu Petrache şi cu Bittner, oamenii lui Năstase. În 2002, Elena Udrea era consiliera lui Cozmin Guşă, secretar general al PSD. Şi el declarat prieten al lui Cocoş. În 2004, cînd Năstase era în cădere, Udrea se afla pe listele PNL pentru Consiliul general, susţinută de Stolojan. Iar Băsescu ţipa în campanie împotriva "mafiei personale a lui Adrian Năstase, din care fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, conduşi din umbră de cuplul Bittner-Petrache". Or, Udrea şi Cocoş sînt parteneri şi prieteni cu Petrache. Dar şi cu Bejinariu. "Din 1994, cînd el era maior şi eu un umil om de afaceri cu trei laboratoare foto", precizează Cocoş într-un interviu. Între timp, Cocoş nu mai e un umil om de afaceri, nici prietenii săi Beşciu şi Vulpescu nu mai au doar o cîrciumă, ci ditamai Euroconstructul, care face de la străzi la autostrăzi, iar Bejinariu, fidelul lui Adrian Năstase, a ajuns să fie unealta lui Traian Băsescu în cazul suspendării din funcţie a liberalului Atanasiu de la Apărare.

Costel Căşuneanu era şi el un "umil" om de afaceri pe vremea cînd Băsescu era ministru al Transporturilor. Amiciţia declarată a celor doi mirosea a benzina tirurilor pentru care Căşuneanu primea licenţe de transport de la ministrul-prieten şi a benzina limuzinei pe care i-a făcut-o cadou contra unei sume oarecare. Amiciţie întărită de terenul din Privighetorilor pe care şi l-au trecut de la unul la altul, cu contracte din care Băsescu a cîştigat miliarde de lei, şi cu o cumnată folosită drept paravan. Mare om de afaceri Căşuneanu s-a făcut însă în guvernarea Năstase. Noua calitate – nu tirist, ci rege al asfaltului. Unul care domină piaţa după 2004, în ministeriatele băsesciene de la Transporturi.

Omar Hayssam a jucat numai în prima ligă: cu preşedintele Iliescu s-a plimbat cu avionul, de la "profesorul" Băsescu a aşteptat instrucţiuni înainte să se evapore din ţară.

Costică Constanda nu face nici el mofturi politice. A luat Bordeiul de la Băsescu, ca să se plimbe prin el cu amicii de la PSD.

Puiu Popoviciu vine la nunta fetei lui Blaga cu bani din afacerile pe care le face cu tot spectrul politic.

Oameni precum Cocoş, Petrache, Bittner, Popoviciu sînt nemuritori. Traian Băsescu a ameninţat să-i bage pe unii dintre ei la închisoare şi a sfîrşit prin a le spori conturile. Sorin Oprescu s-a declarat şi el împotriva sistemului în campanie şi, în timp ce făcea declaraţia, tentacule ale sistemului se aflau în dreapta sa în conferinţă. Lui Cocoş i-ar fi spus că e plecat să cumpere diluant pentru ştergerea marcajelor DALLI de pe trotuare. Aştept ziua în care nu că va fi utilizat diluantul, ci vom afla cîţi bani a virat DALLI Municipalităţii în 13 ani, pentru cîte locuri de parcare ocupate zilnic.

Despre antisistemul lui Sorin Oprescu vor vorbi faptele sale în următoarele două luni, începînd cu vreo două, trei măsuri necesare legate de dl Bold, dl Cîrstea de la Lacuri şi Parcuri, dna Pârvulescu de la pretenţioasa direcţie de management al creditelor externe.

×
Subiecte în articol: basescu editorial oprescu cocos