x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Colecţia de neveste

Colecţia de neveste

de Tudor Octavian    |    05 Dec 2011   •   21:00

● O doamna, in toate privintele cam nefemeie, dar cu o reusita in afaceri majora, m-a abordat in ideea de a-i scrie romanul vietii. Uratenia unei persoane, cand n-ai incotro si trebuie sa i te uiti drept in ochi, are o anume fascinatie. Poti s-o contempli, fara sa-i ocolesti privirea, din buna crestere si din mila aceea stanjenitoare, cu care te simti dator fata de cei nascuti fara sansa sexualitatii. Am intrebat-o cum crede dansa c-ar trebui sa procedez eu, autorul, in aceasta relatie speciala cu subiectul? Nu stiu, mi-a raspuns, asta e treaba dumitale. Daca ar fi zis "e treaba dumneavoastra", poate ca as fi mers mai departe cu dialogul, dar adresandu-mi-se, aparent amical, cu "dumitale" a formulat si clauza lucrului la carte: deveneam un angajat ca oricare altul de pe afacerea ei. Unul mai bine platit si cu atat mai dator sa-i intre in voie. Am continuat s-o privesc drept in ochi, de data aceasta cu atuul raspunsului pe care stiam ca i-l voi da, si mi-am luat ramas bun zicandu-i asa, ca de la "dumitale" la "cucoana": matale, cucoana, n-ai chiar o viata de roman. In povestea unei femei cu succes in afaceri, subiectul nu-i nici succesul, nici afacerea. Subiectul e tot femeia. Barbatul nu scrie un roman din punctul de vedere al afacerii, ci din punctul de vedere al barbatului, iar eu la afaceri nu ma pricep.

● Intr-o carte din cele numite "li­teratura motivationala" si deschisa la intamplare, am dat peste "motivul de optimism nr. 55" cu urmatoarea formulare: "Altora le merge intotdeauna mai rau". Ar mai fi fost alte 54 de motive inainte si inca 45, pana la totalul de 100 al cartii, insa ce mi-a fost dat sa citesc, deschizand, cum spuneam, volumul la intamplare, m-a temperat. Nu era nevoie ca un motivationist american sa-mi explice cum devine chestiunea cu capra altuia. Ne motiveaza ea de veacuri, fara un deslusitor strain.

● Toate cele cinci foste neveste ale unui artist cu faima au tinut ca dupa divort sa pastreze numele de familie al celebritatii. Si de-ar fi fost doar atat, dar toate cinci s-au simtit obligate sa devina si ele artiste, in aceeasi bransa a creatiei ca si fostul sot. Daca omul nu murea la o varsta cand ar mai fi putut contracta alte cinci casatorii, pe cat de scurte pe atat de reusite, ce targ al vanitatilor feminine s-ar fi deschis! Zece foste neveste, toate fortand intrarea in eternitate cu acelasi nume.

● Cand un uliu se repede si ucide porumbeii dintr-o ograda, nu o face doar din virtutile sale de uliu, din desteptaciunea dintotdeauna a agresorului. O face si pentru ca il vede pe proprietarul si ingrijitorul porumbeilor ca e prost.

×