x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Colonia Penală 14

Colonia Penală 14

de Cristian Crisbăşan    |    03 Oct 2013   •   16:42

Pe 11 Septembrie 2013, The New York Times publica editorialul lui Vladimir Putin intitulat "O cerere de precauție din partea Rusiei. Ce are Putin să le spună Americanilor despre Siria". Era momentul în care SUA au fost la un pas să intervină militar în Siria, după controversatul atac cu gaz sarin de lângă Damasc.

Putin critica ironic o afirmație a lui Barrack Obama despre "excepționalismul American". Acesta declarase că politica externă a SUA este "ceea ce face America diferită și ceea ce ne face excepționali".

Putin scria: "Trebuie să încetăm să mai folosim limbajul forței și să revenim pe calea soluțiilor politice și diplomatice civilizate. (…) Este extrem de periculos să încurajezi popoarele să se creadă excepționale, indiferent din ce motiv. (…) Suntem cu toții diferiți, dar când cerem binecuvântarea lui Dumnezeu, trebuie să nu uităm că El ne-a creat pe toți egali".

Pe 23 septembrie 2013, cotidianul britanic The Guardian publica scrisoarea deschisă a Nadejdei Tolokonikova sub titlul "De ce am intrat în greva foamei". Nadejda este una dintre cele 3 membre ale formației ruse de muzică punk-rock Pussy Riot condamnate la 2 ani de închisoare de regimul Putin sub acuzația de "huliganism și ură religioasă".

Nadeja este închisă în Colonia Penală 14 Mordovia de lângă satul Parts. "Nu o să tac, resemnată, privind cum camarazii mei deținuți se prăbușesc striviți de condițiile de scalvie. Cer ca administrația coloniei să respecte Drepturile Omului și să funcționeze în concordanță cu legea. Cer să fim tratați ca ființe umane, nu ca niște sclavi". În Colonia Penală 14 timpul a rămas pe loc, în vremea Gulagului stalinist: muncă forțată 16 ore pe zi, înfometare sau hrănire premeditată cu mîncare stricată, bătaie, izolare, lipsire de somn, tortură psihică și fizică, hărțuire continuă, înjosire, manipulare, lipsire de căldură și apă caldă, lipsire de apă sau interdicție de a efectua igina personală, discriminare, amenințări cu moartea. "Deținuților le este frică și de propria lor umbră" scria Nadejda. Imediat, pe 24 septembrie, Nadejda a fost dusă la izolare. Pe 31 septembrie 2013, după 9 zile de greva foamei, ea fost dusă de urgență la spitalul închisorii, din cauza agravării stării de sănătate. Pe 2 octombrie autoritățile au anunțat că starea ei este stabilă și că este hrănită print-un tub.

Între timp, membri ai Consiliului Prezidențial Rus pentru Drepturile Omului au confirmat autenticitatea afirmațiilor din scrisoarea Nadejdei, dar ancheta… s-a oprit. Cererile ei de mutare în altă închisoare sau de eliberare condiționată au fost respinse. În campania pentru eliberarea celor trei deținute politice Pussy Riot s-au implicat aproape 100 de muzicieni, printre care Bono și U2, Adele, Paul McCartney, Bruce Springsteen, Sting, Yoko Ono, Madonna și Radiohead.


×